15.12.19

Vánoce z krabice

Dříve to byly blogy, nyní Instagram. Už od půlky listopadu se na něm my ženy předháníme v tom, kolik z vánočních příprav jsme už zvládly. Dříve mne to hodně trápilo a připadala jsem si neschopná, že to všechno nestíhám. Poslední roky se snažím si to tak nebrat. Omezila jsme počet sledovaných účtů na instagramu na ty, které mne inspirují a těší, a zrušila sledování těch, které mne sice nechtěně, ale přece deptají svou dokonalostí a schopností toho zvládat  hodně. I když rozumově vím, že to, jak se prezentujeme na IG, je jen malý lesklý střípek reality našich životů, v emoční rovině to na mne prostě působí negativně. I tento blog je pochopitelně výsek toho lepšího, co se u nás děje, ale většinou se snažím upřímně přiznat i nějaká životní / tvořící úskalí.



Chvíli nám jako rodině trvalo než jsme našli svůj vlastní způsob Vánoc -  takové naše know-how. Výsledkem je jedna banánová krabice dekorací, jeden šanon s vánočními recepty a nepsaný ideální průběh Vánoc, který nám děti většinou obohatí o nějaký ten hysteráček.

Vánočnímu shonu se nejspíš nevyhnu do doby, než odrostou děti. Upřímně, zajímalo by mne,  jak v poklidu zvládnout začlenit do běžného už tak náročného provozu rodiny všechny ty vánoční večírky, besídky, vystoupení, nákupy a balení dárků, pečení cukroví, zdobení domova ...  Snažila jsem se v práci naznačit, že nejlepší vánoční večírky jsou v lednu, ale nikdo to nechápal.

Co mi hodně ulehčuje přípravy je to, že jsou u nás dekorace každý rok víceméně stejné a stačí je vytáhnout z krabice a dát na místo. Třeba jako tuhle keramickou kometu - adventní svícen, kterou jsme s Jó vytvořily, kdysi dávno na kroužku keramiky. Po skončení  adventní sezóny ji stačí dát umýt do myčky, aby se zbavila vosku :-) Když děti přinesou z nějaké školní  dílničky vlastnoručně nazdobený adventní věnec, tak používáme ten.


Tenhle bláznivý věnec na dveře máme od roku, kdy se nám narodila Jó.


Kapsičkový adventní kalendář u nás visí už podesáté. Plním příslušnou kapsičku vždy večer předem sladkostmi a kostičkami/ panáčky z Lega Dupla, které kupuji z druhé ruky. Pokus s advetními úkoly zatím nikdy nevyšel, stejně tak jako jakékoliv tvoření.



Stromeček máme už druhý rok v květináči a pokud nám ho nikdo neukradne, tak snad vydrží při dobré péči ještě několik dalších let. 



Obvykle peču jen tři druhy cukroví - linecké, perníčky a vanilkové rohlíčky.



Děti mi pomáhají a podle toho vypadají výsledné tvary. Často jsem z jejich pomoci hodně nervózní.



Na perníčcích mám nejradši prohrabání se formičkami. Tyhle jsou z cest - Švédsko, Austrálie a jablíčko z Vídně.



Článků o tom, jak se z vánočních příprav nezbláznit je spousta, ale to své know-how si stejně musí každý najít sám a je potřeba se smířit s tím, že to holt pár let trvá.

Všem přeji pokud možno klidný advent! Ať si najdete své vánoční know-how, co nejdřív!

PS: Přemýšlela jsem, jaká formička by mohla vystihovat naši zemi. Napadla mne ryba nebo hříbek. Co myslíte?

11 comments:

  1. Evi, i tobě pěkné svátky a krásný vstup do nového roku! Mrzí mě, že se neuvidíme na předštědrovečerní procházce! Já se letos pustila do pečení cukroví dost napilno, bohužel mi krabici s ním odvál z okna vítr a na krabici navíc bylo i mý jméno s adresou, takovej trapas :)
    Tak se snad uvidíme brzo po Novém roce. A hezky si to užijte! jitka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jíťo, děkuji. Z te krabice jednou bude rodinná historka. Ale mrzet to muselo hodně.
      Já teď hlavně užívám tu tvoji Alpu :-) Je to teda hodně velká síla. Snad to v kombinaci se šalvějí zabere. Díky moc.

      Delete
  2. Evi, přeju klidné Vánoce! My jsem na naše know-how taky nepřišli, zatím nám funguje co nejvíce věcí přesunout na 23. prosince. Naše děti už jsou větší (12,10,7), tak můžu říct, že je to čím dál lepší a víc v klidu. Hysteráčky už se nekonají, za to nekonečně debaty s puberťákem ano :-)
    Na besídkách/koncertech se s manželem střídáme, všechno se prostě stihnout nedá... Cukroví letos nemám ještě ani jedno.
    I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, ja myslím, že uz to know-how po letech máte. Jednoho skoro pubertaka doma mame a v kombinaci s hysteriky je to obcas narez. Ale lepsi se to.

      Delete
  3. My teda děti nemáme, ale před vánoci se mi v práci vždycky něco semele. Tradičně máme velký audit a k tomu buď validace nových přístrojů, nebo stěhování nebo všechno dohromady jako letos. A do toho opět hoří termín na došití deky. Vánoční dárky nemám, cukroví taky ne. Chtěla jsem vánoce bez dárků, neprošlo. Tak snad letos vyjde válení na gauči a žádný kapr. Klidný předvánoční čas i vánoční svátky a pohodový nový rok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuji za prani. Snad uz mate vsechno praci v praci za sebou. Siti deky si muzete uzit.

      Delete
  4. Já si sepíšu, co mám udělat a většinou večer není co odškrtnout, protože bylo potřeba, jak by řekl Váš manžel, na prudko dělat jiné věci:-). Jak se Vánoce blíží, už vidím, co určitě nestihnu, vyberu, co rozhodně chci udělat a napíšu si rozvrh po dnech. To vím, že už fakt musím máknout, ale i tak se dostávám do skluzu a opět nepotřebné přesouvám na později. Každý rok měním pořadí, co kdy a stále to nemám vychytaný. Třeba vloni jsme měla dárky zabalené už na začátku prosince a měla z toho hrozně dobrej pocit, ale ve finále jsem stejně nestíhala. Ale letos si fandím, letos to bude pohoda, aspoň do 23. :-). Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono to asi proste jinak nez s trochou stresu nejde. Tak drzim.palce at je to v rozumne motivacni míře!

      Delete
  5. Pokud jde o druhy cukroví, které peču, mám úplně stejný repertoár jako ty. :-)
    Šťastné Vánoce! A pokud možno poklidnou emoční hladinku, jen sem tam vlnku... Já to znám. ;-) Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkujeme za přání. Letos to docela jde. Zatím jen jedna mega vlna, bývalo o dost hůř. Hlavně sr nesmíme srovnávat s jinýma rodinama, protože to vždy dopadne hrozně špatbě. Naše děti jsou prostě emotivní a ty emoce musí vždy vykřičet.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.