26.8.11

Jak na praporky

Byla jsem požádána o návod na ušití praporků. Chvilku tu mi to tedy trvalo než jsem se rozhoupala, ale nafoceno a ušito bylo během jednoho Justýnčina odpoledního spánku. Chtěla bych upozornit, že praporky, které šiju jsou jednostranné tj. z jedné strany je líc látky a z druhé strany rub. Takže pokud chcete věšet praporky při zdi jako jsou ty na fotce, tak hurá do šití. I na zahradní párty to podle mě nevadí. Vzor natištený na látce na sluníčku pěkně prosvítá. Pokud byste chtěli praporky oboustranné je třeba postupovat jinak - vystřihnout si základní trojúhelník dvakrát, sešít jej po stranách, obrátit, přežehlit a pak nejkratší stranou všít do šikmého (nebo "rovného") proužku.Co budete potřebovat: papír (tvrdý nebo obyčejný dle zvolené techniky stříhání látky), nůžky, řezací kolečko + podložku + pravítko (pokud nemáte lze nahradit nůžkami), špendlíky, šicí stroj, barevně ladící nitě, barevně sladěné látky, šňůrku nebo šikmý proužek
Nejdřív si vyrobte šablonu - střih. Šablona má tvar rovnoramenného trojúhelníka s ustřiženou špičkou. Rozměry jsou na obrázku.Podle šablony vystřihněte nůžkami nebo uřízněte řezacím kolečkem požadovaný počet trojúhelníků z vybraných látek.Tady jsou moje trojúhelníky. Omlouvám se, ale neměla jsem čas látky žehlit a tak jsou v celém návodu mírně pokrčené. Teď přichází na řadu zahýbání okrajů na praporcích. Nahoře je praporek bez zahnutých okrajů (toho rohu vpravo nahoře si nevšímejte, to je důsledek toho, že jsem neměla sílu látky žehlit).Takže nahoře vidíte praporek bez zahnutých okrajů.Tady už jsem cca. o 1 cm zahnula spodní ustřiženou špičku. Při zahýbání nežehlím, neměřím, jen tak od ruky zahýbám a špendlím.Po špičce přijde na řadu jedna strana dvakrát zahnout. To znamená jednou zahnout o necelý centimetr a pak to zahnout ještě jednou. Zahnutí zajistíme přišpendlením.To samé na druhé straně.Pokud budete praporky, tak jako já, přišívat na šňůrku, zahněte i vrchní okraj. Opět dvakrát. Ostřihněte přečnívající kousky látky vpravo i vlevo nahoře (na fotce jsou neodstřihnuté).Na červeném praporku, vám chci ukázat, jak všít praporek do šikmého nebo "rovného" proužku. U tohoto praporku není třeba zahýbat horní okraj.Pro názornost - červený praporek všívám do šikmého proužku, modrý přišívám na šňůrku.Když máme zahnuté okraje všech praporků, tak zahnutí prošijeme barevně ladící nití. Nejlépe je si vybrat takovou nit, která se hodí ke všem praporkům, aby nebylo nutné nit v průběhu šití měnit. Obvykle to bude nit bílé nebo světle šedé barvy. Pozor na prošití špiček, ať prošijete všechny vrstvy látky. Tak tady už jsou praporky obšité.Červený praporek vsazujeme do šikmého nebo "rovného" proužku. Šikmý proužek si můžete koupit v galanterii. Taky si jej můžete vyrobit doma. Pro tento účel však postačí "rovný" proužek. Tenhle termín jsem si vymyslela, tak ho prosím nehledejte v žádné encyklopedii. V podstatě rovný proužek vypadá stejně šikmý, jen není střižený z látky šikmo (pod úhlem 45° k okrajům/osnově/útku), ale rovnoběžně s okraji. Rovný proužek je méně náročný na čas a spotřebu látky a v našem případě, kdy nelemujeme nic kulatého to šikmé střižení není opravdu potřeba.




Takže "rovný" proužek rozevřeme, vložíme do něj nezahnutou stranu praporku. Proužek zase zavřeme a sešpendlíme přes praporek. Poté prošijeme "rovný" proužek při tom kraji, kde je praporek. Doporučuju vsadit do proužku všechny praporky a pak je v jednom sledu prošít. Přišívání praporku na šňůrku je také snadné. Na šicím stroji si nastavíme místo rovného švu cik-cak tzv. entlování.Pak patku vložíme vrchní stranu praporku a přes ni položíme šňůrku. Šijeme z rubu praporku, nezačínáme na okraji šňůrky, ale necháme si tak 20-50 cm volné šňůrky na přivázání praporkové grilandy ke sloupu, skříni pod.Šlápneme na pedál, krátce zapošijeme a šijeme cik-cakem přes šňůrku. Šňůrku občas nějakým stehem přichytíme.Když došijeme na konec jednoho praporku, pokračujeme pár centimetrů (tak 2-4) jen tak na suchu tj. přes samotnou šňůrku, teprve pak přidáme pod patku i následující praporek. Jedeme pořád dál, nejlépe bez stříhání nitě. Doporučuju si předem rozmyslet, v jakém sledu za sebou praporky půjdou, paj je naskládat na hromádku prvním navrch, posledním naspod a při šití jen brát jeden praporek za druhým. Když přišijeme poslední praporek, zapošijeme nit a odstřihneme ji. Hurá máme hotovo. Teď už jen praporky přežehlit (opět jsem nezvládla) a šup je někam pověsit.