27.11.11

Návod na advetní kalendář

Ze všeho nejdřív bych chtěla poděkovat své rodině, že mi umožnila tenhle návod nafotit. Jolanka spala nebo se nechala hlídat tatínkem. Justýnka zcela dobrovolně a ze své vlastní vůle odjela s prarodiči do Hornbachu a zůstala u nich i na oběd.

Tento adventní kalendář je jednoduchý a poměrně rychlý na ušití. Za jeden večer (tak 2 hodiny) byste ho měli stihnout, pokud se v průběhu práce nebudete moc kochat. Rozměry jsou cca 32x46 cm. Velikost kapsiček je 5x8 cm.

Budete potřebovat cca. 37x50 cm látky na přední díl, 37x50 cm barevně sladěné látky na zadní stranu, šest pruhů o velikosti 8x37 cm na kapsy, 3.6 cm x 100 cm látky na šnůrky, 37x50 cm výztuhy. Já jsem na přední díl použila silnější len s hrubou strukturou, který jsem koupila od Definitiv. Podobný na pohled, ale tužší se dá koupit i v IKEY.
Ze všeho nejdřív vyberte vhodné látky a nastříhejte je nebo nařežte na rozměry uvedené výše. Pak vytáhněte žehlící prkno a žehličku. Z úzkého pruhu látky sežehlete šňůrku. Buďto jako já pomocí speciálního udělátka nebo tak, že pruh podélně sežehlíte napůl a poté zahnete kraje ke středu.


Poté nažehlete výztuhu na rubovou stranu předního dílu. Pokud je látka dost pevná (třeba jako Minna z IKEY), tak tenhle krok není nutný. Pokud používáte nějaký tenší hodně "živý" len, tak vám výztuha usnadní práci. Já použila zase něco od Definitiv, ale stačí vlizelín z galanterie.



Tady je přední díl s nažehlenou výztuhou. I když jsem tenhle díl řezala přesně, tak stejně se ten len nějak celý pohnul a pokroutil a jen díky výztuze začal držet tvar a bylo možné jen oříznout na obdélník rozměrů 49x34 cm.



Tady je oříznutý obdélník.



Obdélníky určené na kapsy na jedné z delší stran dvakrát zahneme a prošijeme na stroji. Já tohle dělám rovnou od ruky. Kdo chce může to předžehlit a zašpendlit.


Šijeme jednu kapsu za druhou. Mezi kapsami neodstřihujeme nit, jen zvedneme patku, šoupneme tam dalši kapsu je šijeme dál.


V jednom sledu prošijeme u kraje i šňůrky. Kapsy přežehlíme, položíme je na přední díl a zapamatujeme si, jak se nám to líbí uspořádané.




Pomocí špendlíků si na obou krajích předního dílu označíme body, kam budeme dávat kapsy. Začneme od spodního kraje. První bod je ve výšce 3 cm, dlaší pak 10, 17, 24, 31 a 38cm.


K vyznačeným bodům přiložíme spodní okraje kapes, líc kapes padne na líc předního dílu. Kapsy přišijeme 1 cm od spodního okraje.Když máme všechny kapsy přišité, tak je obrátíme nahoru a přežehlíme.







Pokud nám kapsy někde přečuhují přes pozadí, tak ty přečuhující kousky odřízneme.


Nyní si vyznačíme linie podél, kterých budeme pruh kapsy dělit na jednotlivé kapsičky. Najdeme si střed a označíme ho špendlíkem. Od středu naměříme 8 cm na každou stranu a opět si body označíme špěndlíkem. Toto znační provedeme na spodním i horním okraji předního dílu.


Body vyznačené špendlíky spojíme čarami (použila jsem zbytek mýdla). Takto získáme tři čáry rovnoběžné s bočními kraji předního dílu. Tyto čáry na kapsových dílech prošijeme. Začínáme od horního okraje vrchní kapsy, došijeme ke spodnímu kraji (na obou končích zapošijeme), zvedneme patku, poskočíme asi 2 cm na další kapsu a znovu ji prošijeme. Nakonec pak ten napřišitý kus niti mezi kapsami na lícové straně odstřihneme. Kdo chce být hodně rychlý, prošije to celé v jednom sledu od shora až dolů a nic nestříhá. Kapsy přišijeme také na bočních krajích předního dílu. Šijeme asi 0.5 cm od kraje.






Šňůrku rozstřihneme na dva díly po 50 cm. Na horním okraji předního dílu našpendlíme šňůrku přehnutou napůl 5 cm od bočního raje. Přehyb šňůrky leží na kraji. Šňůrku na horní okraji přišijeme.


Přední díl položíme lícem k líci na zadní díl, zadní díl podle předního dílu seřízneme a sešpendlíme po krajích.


Přední a zadní díl sešijeme 1 cm od kraje. Na spodním okraji necháme asi 20 cm nesešitých, abychom mohli kalendář obrátit.


Sestřihneme všechny čtyři rožky.


Kalendář obrátíme a maličko se pokocháme.


Přežehlíme. Nesešitou část zahneme jeden centimetr dovnitř.


Kalendář prošijeme těsně u kraje po celém obvodu, přičemž zašijeme otvor na obrácení.


Tramtadadá, máme skoro hotovo. Stačí už jen očíslovat kapsičky. To jsem jaksi dělala až dnes večer, takže na fotce to není. Hodí se barva na textil, fixa na textil, ti, co mají dost času, můžou čísla vyšít.