22.9.19

Náročný víkend


V sobotu trh, v neděli návštěva u kolegyně z práce a rozlučka s kolegyní, která odchází. Muž od pátku od rána pryč. Nezní to vlastně nijak náročně, děti už jsou velké a samostatné, ale velmi těžko nesu tu tíhu kompletní zodpovědnosti. Zase se mi vracejí ty hrozné stavy z doby, kdy byl Jáík miminko a muž pracoval v Praze. Zase jsem hnusná na děti a hysterická do telefonu.


Uvědomila jsem si, že se musím ujmout role manažera naší rodiny, i když je mi manažerství hrozně cizí. Neumím rozdávat úkoly a už vůbec ne vytrvale lpět na jejich plnění. Bohužel to pak zklouzává do stavu, kdy je 99% domácnosti na mých bedrech, což prostě není únosné. I když je muž velmi ochotný plnit úkoly, které mu dám, tak bez toho, že mu je budu pravidelně dávat, je prostě plnit nebude. Že některé úkony, které mi připadají samozřejmé (uklidit po sobě po snídani a strčit pyžamo za polštář), je třeba rok vytrvale připomínat.


Takže zítra večer, až budu žehlit, budeme společně plánovat a sepisovat, co kdo bude dělat. Že já budu dál prát, vařit, nakupovat a uklízet a on bude vynášet smetí a jednou týdně zařídí velký nákup. Že všichni se naučí po sobě uklidit talíř do myčky a špinavé prádlo do koše.


Teď si na chvilku sednu k šicímu stroji a ušiji dlouho odkládané domečky. Fakt nebudu přišívat backnumber na kimono. To počká na zítřejší odpoledne.




Fotky ještě z chalupy.

6 comments:

  1. Evo nejste v tom sama. U nás je to stejné. Když manželovi přesně neřeknu, co chci, aby udělal, tak si toho prostě nevšime. Nádobí může přetékat z dřuzu, ale do myčky ho nedá. Myčka je umytá, ale jeho nenapadne ji vyklidit. Prostě je to chlap. Občas mi připadá, že mám místo dvou dětí děti tři.
    Asi vyrobím tabulku s úkoly na každý den a dám ji na lednici. Snad to budou plnit a nebudu skoro vše dělat jenom jen já.
    Tereza

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je přesně ono. Naštěstí (na rozdíl od dětí) plní pokyny ochotně.

      Delete
  2. Jak já vám rozumím!jsem na tom stejně...nikola

    ReplyDelete
  3. Evi,ano toto jsem řešila furt,ale už jsem to nevydržela a sepsala trojici domácích prací (A-C) pro starší děti (dávání do myčky,vyndávání a úklid předsíně), a doplnila ještě i úkol D ( rodiče) - aby věděli že tu spousta práce zbývá...a zatím bez odmlouvaní to dělají...nakopla me k tomu Fidorka na svém webu... Miki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, ta trojice z ní skvěle. My včera večer taky konečně něco sepsali (rutiny pro děti) a pravidelné aktivity a chybí ještě ty domácí párce. Muž je radši psát nechtěl, protože by bylo jasně vidět, kolik toho kdo dělá :-(

      Delete

Děkuji za Vaše slova.