6.2.18

Do vlastní nádoby

Do nového roku jsme si dala předsevzetí, že se budu snažit nakupovat ještě trochu víc bez obalu. Se sypkými potravinami, pečivem a ovocem a zeleninou většinou nemám problém, ale stále nakupujeme hodně jídla v plastu. Potraviny balené v papíru, ve skle nebo kovu neřeším, beru tyto suroviny jako recyklovatelné stále dokola (sklo, kov) nebo obnovitelné (papír). 

Omlouvám se, že fotky nejsou nic moc. Nebylo světlo a fotografované objekty taky nejsou žádné designovky. Mohla bych si koupit krásné fotogenické sklenice na skladování, ale o tom zerowaste není.  Tyhle plastové nádoby pro mne fungují daleko lépe (jen ti moli se do nich dostanou, to musím přiznat).

Jen takové poznámky k bezobalovému nakupování. Trocha mých drobných pokroků a snad i inspirace pro vás.


Před nákupem. Zjistila jsem, že nakupovat do látkových pytlíků je sice super v tom, že jsou lehké a skladné, ale mám tendenci nakoupit větší množství sypké potraviny než se mi vejde do nádoby, ve které ji poté skladuji. Takže pokud to jde nakupuji rovnou do skladovací nádoby.


Po nákupu: Avent kelímky, které jsem si koupila coby čerstvá matka, naplněné luštěninami. Krabička od kakaa plná sypkého černého čaje. Červená řepa na pomazánku. Klubíčko bez pytlíku. Olivový olej. Sodovky (limonády) ve vratných lahvích. Uzené tofu (mají v Bezobalu, ale bohužel ne pořád). Šunka a vlašák z řeznictví, protože ne všichni, co nakupují bez obalu, jsou vegani a stravují se zdravě :-) Můj muž tyhle salátky miluje a já mu je raději koupím bez obalu než, aby si je kupoval sám do jednorázové plastové krabičky, i když i to se děje.

Zajímalo by mě, co na to bezobalové nakupování říkají Vaše drahé polovičky a děti. Sdílí vaše nadšení nebo tiše trpí? Ignorují vaše snahy? Stydí se za vás? Přemýšlejí nad tím? 

11 comments:

  1. Záclonové pytlíky jsem našila na podzim a muž mile překvapil - prostě je bere na nákupy, nemá s tím problém. Nakupování do krabiček zatím nepodlehl;). Kluci to vzali úplně přirozeně a začali díky tomu přemýšlet o spotřebě plastů atd. A myšlenka bezobalových obchodů je nadchla, docela to řešili, což je super.
    Mě osobně jsi k tomu nakopla Ty Evi, velký dík!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pavli, to já děkuji. Líbí se mi jak se bezobalová myšlenka postupně šíří světem. Já se tehdy inspirovala u Zuzky z Bagme a ted už se o zerowaste píše ledaskde.

      Takoví muži si zaslouží obdiv. naše Jů se za mne stydí, muž mi to toleruje, do pytlíků nakoupí, ale sám se to toho nehrne.

      Delete
  2. Muž nenakupuje a syn 9 let je ekolog od mala, vše takové vítá. Myslím, že dětem to přijde přirozenější ;) Zvlášť, pokud v takovém prostředí vyrůstají.
    Hezký den, Ilona

    ReplyDelete
  3. A v řeznictví s plastovou krabičkou nemají problém? (neustálé, pro mě nepochopitelné zaříkávadlo hygiena)

    ReplyDelete
    Replies
    1. V Bille problem byl, ale klasicka reznictvi nemaji problem. Vyzkousela jsem nejmene ctyri. I maso mi dali, jen na nej bylo lepsi mit extra krabicku jen na nej.

      Delete
  4. Zatím bezobalové nakupování ve velkém neřeším, i když.... v kabelce mám ze starých tričel - vasil - po vnukovi udělané kabele - na pečivo, na zeleninu, na ovoce (jsou skladné a vypadají pěkně nesené jen tak v ruce - nemiluji igelitové tašky a proto mám našitou velkou zásobu plátěných tašek - zase jedna v kabelce, větší množství v autě, dvě-tři nechané v práci na příležitostné odnesení věcí, mléko kupuji přímo od kraviček do svých skleněných lahví - zakoupených v ikea, jen s plasty od limonád bojuji, - málo piju a ledacos do sebe nedostanu, proto si kupuji pouze citronvé limonády, někdy si je i dělám, ale stále tu ty plasty od nich jsou, to je největší asi odpad u nás - maso mi v řeznictví balí do papíru, saláty nekupuji, ty si dělám doma..... takže třídím odpad a nosím do spárvných kontejnerů, ale na to abych si třeba na luštěniny nosila krabičku to jsem asi sprominutím lenoch ...... jinak díky za vaši inspiraci. Dana

    ReplyDelete
  5. Muž občas nakupuje a nemá problém používat sáčky ze záclony na ovoce i zeleninu. Bezobalovému nakupování fandí. Krabičku v řeznictví jsme zatím nezkoušeli, ale odhodláváme se :-) A dcerka je ještě malá. Nicméně věřím, že pro ní bude jednou bezobalové nakupování a používání látkových sáčků, tašek samozřejmostí.

    ReplyDelete
  6. My jsme pořád ještě nezačali, ale pro jsou všichni. Oni budou spolupracovat rádi, zejména děti, ale já musím být motor. A mně nějak chybí palivo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jitu, chápu. Někdy je nejtěžší začít, pak už to jde samo.

      Delete
  7. Děkuju za inspiraci, Evi, myslím, že je to i díky Tvému blogu, že jsem začala zjišťovat víc o bezobalu a postupně začínám. V Brně je zatím jen jeden čistě bezobalový obchod, ne úplně blízko od nás, vyrazili jsme tam v pondělí vše omrknout. Chystám se šít záclonové pytllíky i pytlíky na sypké věci... a manžel je jednoznačně taky pro a pytlíky určitě bude nosit rád a snad i hrdě :)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.