3.8.21

Balt - II - Moře

Dneska spíše informace ohledně koupání v moři, příště už nějaká konkrétní místa, která jsme navštívili (moc jich nebylo, tak prosím nečekejte nic extra).


K chladnému Baltskému moři jsme přijeli řádně vybavení - nikoliv opalovacím krémem a potápěčskými brýle, ale neoprenovými tričky a body boardy. Muž si vzpomněl na rok strávený v Austrálii a několik týdnů před odjezdem jsme Decathlonu koupili obojí. A byly to vydařené investice - neopreny se hodily, když nesvítilo slunce, což bylo docela často, jezdit na body-boardech bavilo děti i dospělé. 

Oproti Jaderskému moři v Chorvatsku, je to Baltské neustále rozvlněné a kupodivu daleko méně slané. Tak málo slané, že ani není potřeba se sprchovat po koupání, což je při cestování obytňákem velká výhoda. Také nejsou potřeba plavecké ani potápěčské brýle, které naše děti v Chorvatsku vyžadují.

Moře rozhodně nebylo teplé, ale děti v něm při slunečném počasí vydržely poměrně dlouho. 


Ne vždy byli vlny tak akorát na body-boarding. Někdy byly moc malé, jindy zase tak velké, že koupání nebylo bezpečné. Děti se ale pokaždé nějak zabavily. V písku se dá totiž báječně kopat.

Vyzkoušeli jsme několik pláží a všechny byly nekonečně dlouhé, písčité, občas s většími či menšími oblázky v místě, kde se lámou vlny. Skoro pořád foukalo, ale dalo se to zvládnout i bez látkových ohrádek, plážových stanů či speciálních sedátek. 

Všude byla spousta lidí, dalo by se říci, že davy, ale díky poctivé šířce a nekonečné délce pláží, se davy dobře rozprostřely. Pro usnadnění orientace jsou vchody na pláže obvykle číslované. Co jsme velmi ocenili, byly toalety typu toi-toi téměř u každého vchodu. Všechny navštívené pláže byli velmi čisté (nikde žádné odpadky a nemyslím, že to by to bylo tím, že všechen nepořádek odfoukal vítr).  Barů a občerstvení bylo pomálu, občas se po pláži prošel prodavač zmrzliny, vařené kukuřice či piva, ale bylo spíš těžké ho odchytit, aby vám něco prodal než nějak obtěžoval.

5 comments:

  1. Právě se válíme na pláži u Baltu. A souhlasím s každým písmenkem. Je tu krásně. Kde přesně jste se koupali? Alena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda, že nekecám. Koupali jsme se na úseku mezi městečky Wladyslawowo a Ustka asi na 5 místech. Teď si dokážu vzpomenout na Poddabie a Bialogora . Obojí super.

      Delete
  2. Kolem W. jsme se toulali taky, ale ohradku teda ocenili. Super byl na vlny Hel, i na ty majáky a bunkry 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. V Helu jsme byli jen chvilku na procházce. Bunkrů tam bylo hrozně moc, to je fakt.

      Delete
    2. On to byl uzavřený vojenský prostor. My je museli samozřejmě navštívit 😉

      Delete

Děkuji za Vaše slova.