15.10.20

Kanárské ostrovy IV

Poslední dny jsou pro mne psychicky hodně náročné, protože nastalá situace mne opravdu děsí. Všimla jsem si, že k sobě chvílemi silně tisknu zuby a taky bolí mne břicho a je mi nevolno. Většinou ve chvílích, kdy se nemusím na něco 100% soustředit. Takže zrovna šití nepomáhá a vaření/pečení čehokoliv už vůbec ne.

Včera večer jsem opravdu propadla panice a na chudáka muže jsem křičela do telefonu, že už mají z těch nákupů jet domů (Jó potřebovala nutně zimní boty). Bohužel to měl puštěné v autě na hands-free a holky byly tak vyděšené, že špitaly: "Tatínku, my radši přespíme v autě." 

Je to prostě náročné a to nejsme riziková skupina a naši rodiče a prarodiče jsou na sebe opravdu opatrní.

V průběhu září jsem začala sledovat na IG dva mladé muže - Dominika Feriho, který rychle a srozumitelně informuje o všech nových nařízeních, o volbách a občas to proloží vtipem (některé jsou bohužel realitou). 

Sleduji také Petra Ludwiga, autora knihy Konec prokrastice. Začala jsem poslouchat jeho podcasty u šití a postupně zjistila, že se věnuje i vzdělávání ve věci kritického myšlení. Jeho matematické předpovědi vývoje současné situace jsou děsivé. Bohužel zatím mu to vychází a pokud nezačneme všichni dodržovat vládou nařízená pravidla, je téměř jisté, že se vyplní a nemocnice již brzy přestanou stíhat (naštěstí máme nově přislíbenou pomoc od německých nemocnic :-). 

Nechci to tady zahlcovat, ale několik čísel, která hovoří za vše (okopírováno z jednoho Petrova příspěvku na IG, ale ověřovala jsem si to i na webu zdramini). 

1.9. - 40 lidí v kritickém stavu.
10.9. - 65 lidí v kritickém stavu.
20.9 - 110 lidí v kritickém stavu.
30.9. - 198 lidí v kritickém stavu.
9.10. - 408 lidí v kritickém stavu.

Z čísel vyplývá, že se každých deset dní počet pacientů v kritickém stavu zhruba zdvojnásobí. Takže už tuto neděli 19.10. bude takových pacientů cca. 800, dne 29.10. jich bude 1600, 8.11. jich bude 3200, ... 

Prosím noste roušky pokud možno i venku (ve městech to má na podzim díky vyšší vlhkosti vzduchu smysl), dodržujte rozestupy a desinfikujte si ruce a pokud je to možné, zůstaňte doma nebo vyrazte do lesa :-)


Tak a teď už toho nechám a připomenu si naše loňské Vánoce na Kanárských ostrovech.

Naše nejmilejší pláž na na Tenerife - Playa de la Tejita, v pozadí je Montaňa Roja.

Výstup na Montaňa Roja při západu slunce.








Držme se doma (a nebo na samotě v lese)!

8 comments:

  1. Evi, já nakupuju zimní boty (i bez corony) přes e-shop Sportisima. Většinou objednám stejné boty, jen o patřičné číslo větší. Syn už má tlapu jak medvěd, ale už taky mám značku, o které vím, že mu sedí. Dají se objednat i ty stejné boty v jiných velikostech a pak vrátit v obchodě. Ušetřím si tím spoustu nervů s prudícími dětmi, přerovnávání krabic, zjištění, že boty, které se mně líbí, v naší velikosti nemají. Malé slečně takto objednávám kozačky u Bati. Hana

    ReplyDelete
  2. Dobrý večer Evi, je to fakt náročné období. Já kupuju dětem boty převážně na netu, bydlíme na vesnici, děti nosí barefoot a v blízkém okolí nic z tohoto zatím není. Covidu se taky bojím, pracuji na kardiochirurgické RES a bacil dostihl i mě, rozmáhá se ve špitále, tak nás otestovali a bác ho), zatím je to OK. Mám malé školkové děti, padesátiletého muže (mě už není dávno taky ani 30) a bydlíme s mými sedmdesátiletými rodiči. Docela psycho, všichni se snažíme zachovat chladnou hlavu, nebagatelizovat ani nezveličovat situaci. Já bych z toho byla už u Choholouška, jak se to všechno na nás valí z médií a v práci. Televizi nemám, zprávy nesleduji, na netu prolítnu jen důležitá nařízení vlády a snažím se pak zabývat pozitivními věcmi, protože to negativum médiím dnes vládne. Přeji si, ať je vše zas brzy OK. Opatrujte se. A ty fotky z dovči jsou super, to je to velké pozitivum. Jana
    PS: pytlíky na zeleninu slouží a kotulánovi se taky daří :-)

    ReplyDelete
  3. No vidíte a jestli si z toho stresu něco uženete... tak budete další oběť. Prosím... nepodléhejte panice. Resp. ne z Covidu. Ono pravděpodobně jsou jiné důvody k obavám, přečtěte si např. Orwela. Víte ono už ta čísla a děs v min. článkou jsou od začátku zavádějící, jen ta interpretace že jsou lidé "nakažení"... a přitom jim našli vir na sliznici. Tam by toho našli, kdyby se chtělo. To byste se divila :D. Od toho taková sliznice v nose je. Já když se projedu tady u nás po jistých čtvrtích v MHD, a budu se držet na zastávkách a tak různě madel a někdo mi udělá stěr z rukou.. budu také nemocná žloutenkou? A obráceně přestože budu na tu žloutenku očkovaná/prodělám ji, tak ji můžu (a budu) mít nejen na rukou, a jinde na povrchu těla, ale nemocná ani přenašeč nebudu. Jak by se to interpretovalo v současné době? Pokud dosadím místo viru vir nebo bakterii ;).
    Jedinou vypovídací hodnotu v této době dezinformací bude mít zpětně číslo celkových úmrtí na nemoc nezávisle na důvodu úmrtí, (ne na úraz) a toto srovnání s několika! obdobími a léty zpět. Smrt se statisticky špatně falšuje;). Myslíte že r. 2020 bude opravdu výraznější?? Ale na to je lidská paměť krátká a media ovládaná.

    Ale co Vám osobně stoprocentně pomůže - prosím, zkuste to vydržet a opravdu si alespoň týden NEPUSTIT TV (resp. žádné zprávy) a ANI INTERNET, ani na mobilu ani na PC. Žádné idnesy, seznamy a jiné zpravodajske stránky. Pokud jste na sociálních sítí.. nepouštět ani ty. Je to těžké. Je to dokonce těžší, než se nechat stresovat a panikařit. Ale jestli se opravdu nervujte a co sebe, ale děti (a to jste dobrá, že to přiznáte :), tak je na čase se nad tím zamyslet. Choďte normálně na výlety, proboha, žádné roušky na volných ulicích, tím nikomu nepomůžete, naopak můžete ublížit sami sobě. Kupte si Alias a jiné hry. A hlavně nezapínejte ten mobil. Nebo si kupte za tisícovku tlačítkový mobil, kam dáte na ten týden svojí simku (abyste se dovolala, nebo vám, příp. sms - to pak člověk zjistí, jak nemusí být vůbec online;). Vše vyzkoušeno, věřte mi...
    Napište sem za týden :). Monika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Moniko, nejsem ani lékař ani matematik ani odborník na viry. Čísla lidí v těžkém stavu a počty mrtvých nelžou. Tato čísla rostou. Naštěstí ne tak, jak Petr Ludwig předpovídal - dne 19.10. bylo v těžkém stavu 634 osob (data mám odtud https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehled-hospitalizaci) . Je vidět,že nějakáz opatření zabrala (asi zavření středních škol, omezení otvírací doby restaurací, nevím). To je dobře.

      Včera zemřelo na Covid-19 alarmujících 97 lidí. Připadá Vám to málo? Když se bude toto číslo držet celý měsíc je to cca. 3000 lidí. To už se ve statistikách ukáže. Článek srovnávají evropské počty zemřelých z letoška a z minulých let najdete zde https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/prvni-vlna-covidu-zvysila-pocet-mrtvych-proti-minulosti-v-eu/r~0b11f9e812fc11eba25cac1f6b220ee8/

      Já si teď opravdu musím dát od médií pauzu. Opravdu mi to dělá zle a máte pravdu, že si tím škodím. Těším se na podzimní prázdniny až budu mimo město i signál :-)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. U nás je to dost podobně, jen ten stres pociťuju jinak. Taky mě překvapuje, jak je lidská paměť krátká. Nechápu, jak je možné, že lidé zapomněli, jak to vypadalo na jaře v Itálii a NY. Lidi jsou nepoučitelní a zkušenost nepřenosná.
    Říkám si, že to ještě nějakou dobu bude horší, než to zase bude lepší. Lepší to zase určitě bude, ale bojím se, že ta cena bude hodně vysoká. Takže se zdržujeme doma, nikam nechodíme, nákup nám dovezou za dveře... říkám si, že každý člověk, který se nenakazí, systému (a ostatním) pomůže.
    Držte se!

    PS: Měla jsem tam chyby, tak jsem to raději smazala a opravila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, mám sestru v Itálii. A pár známých tak různě po EU i hoodně daleko od EU:). A nevěřte všemu co se v našich médiích píše... Příp. věřte, ale v kontextu s dalšími fakty. Monika

      Delete

Děkuji za Vaše slova.