8.7.20

Staří mistři


Prodloužený víkend se nakonec vyvinul úplně jinak než jsme plánovali. Místo sekání trávy na chalupě v rodinném kruhu, jsme zůstali s mužem sami doma bez dětí. Muž celou dobu nuceně ležel v posteli (bolavá záda :-( ), já jsem odpočívala s ním a vycházela jen odpoledne na chvíli za kulturou.

V prostorách Schwarzenberského paláce na Hradčanském náměstí byla na podzim 2019 otevřena  nová expozice Národní galerie nazvaná Staří mistři. Vedle sebe jsou představena díla českého i světového umění z období renesance a baroka. Více se dozvíte na stránkách NG a ještě více v lánku na Aktuálně.cz.












Krásné to bylo. Jen klimatizace je nastavena na hodně nízkou teplotu, a proto je třeba se v letních měsících přiobléct, aby z toho člověk nedostal angínu.

PS: Všimla jsem si jednoho obrazu s "krásně" zdegradovaným žlutým květem.

4 comments:

  1. Ahoj, jak prosím vypadá krásně zdegradovaný žlutý květ? Vzbudilo to moji zvědavost. :-) Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klárko, děkuji za dotaz. Vypadá podobně na jako na tomto květinovém zátiší od Abrahama Mignona https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio/artists/abraham-mignon/objects#/SK-A-268,0 .

      Loni na podzim na naší Alma konferenci o tomto obraze nebo o podobném mluvila Margriet van Eikema-Hommes. Všechny květy jsou namalované s neuvěřitelnou podrobností, jen ten výrazný žlutý květ uprostřed detaily postrádá. Je to dáno tím, že jeden z použitých žlutých pigmentů, právě ten, kterým ty detaily byly namalované, se časem rozložil/zdegradoval. V NG jsem si všimla na jednom obraze (myslím, že to bylo Lesní zátiší od Rachel Ruysch, soukromá sbírka) něčeho podobného - žlutý květ bez detailů.

      Doufám, že jsem Tvoji zvědavost uspokojila :-)

      Delete
    2. Evo, děkuju. Myslela jsem si, že to má něco do činění s Tvojí prací. Je to strašně zajímavý až bych řekla vzrušující!

      Delete
  2. Ty jo, to jsou veci, o kterych vetsina nemuze mit ani tuseni! Tenhle blog je proste unikatni. Jako Evule.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.