3.2.20

Pokusy - sopka

Dneska jsme v čekárně u doktorky narazili na krásnou knížku - Moje první knížka POKUSY od nakladatelství Mladé letá. V dětství jsem měla z této edice knihu VAŘENÍ, kterou jsem si ráda prohlížela a je jednou z mála knih, kterou jsem si nechala i pro své děti.


Ačkoliv Jáíka z knihy nejvíc fascinovali otisky prstů, doma jsme vyzkoušeli pokus nazvaný "sopka", který využívá rozdílné hustoty teplé a studené vody. Tekutina v malé lahvičce je šťáva z červeného zelí.


Když už jsme byli u těch sopek, tak jsme se vrhli i na sopku z časopisu Raketa.




Zvolit žlutou barvu na žlutém pozadí nebyl záměr, prostě jsem neměla doma žádné potravinářské barvivo a místo něj jsem použila kurkumu.

Pak jsme si udělali ještě tři rychlé a snadné pokusy na téma kyselina + uhličitan = oxid uhličitý (ocet + jedlá soda, kyselina citronová + jedlá soda + zalít vodou, ocet + mušle). Bavilo mne to víc než děti :-)

8 comments:

  1. Ta poslední věta je tak upřímná :-). Nejlíp když si vymyslí zábavu samy. Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono je to tentokrát fakt zajímalo. Až tak, že jsme dnes obě sopky opakovali. Jen já jako chemik si to užívám ještě na jiné úrovni :-)))

      Delete
  2. Super pokusy, ten časopis se dá koupit v trafice? Jana
    PS: kaktus kotulán roste jako divý :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Časopis mají spíš v knihkupectvích, více bude na stránkách časopisu a nakladatelství https://www.raketa-casopis.cz/ . Pokusy jsou tam jen tři.
      Zdravím Kotulána, jsem ráda, že se má k světu. Růst do výšky je asi naše rodová vlastnost :-))

      Delete
  3. Do you understand there is a 12 word sentence you can tell your man... that will induce intense feelings of love and impulsive attraction for you deep inside his heart?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, cherish and guard you with all his heart...

    12 Words That Trigger A Man's Desire Impulse

    This impulse is so built-in to a man's genetics that it will drive him to try better than before to build your relationship stronger.

    Matter of fact, fueling this powerful impulse is so binding to getting the best possible relationship with your man that as soon as you send your man a "Secret Signal"...

    ...You'll soon find him expose his mind and heart for you in such a way he haven't experienced before and he will recognize you as the one and only woman in the universe who has ever truly tempted him.

    ReplyDelete
  4. Evo, prosím Tě, šlo by nějak jednoduše popsat ten pokus s rozdílnou hustotou teplé a studené vody? Zbylo nám červené zelí z pokusů s indikátorem. :-) Děkuju. Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to snadné. Ve džbánu je, co nejstudenjěší voda (lze ochladit ledem), v malé skleničce s úzkém hrdlem, horká obarvená voda. Malou skleničku ucpanou špuntem vložíme na dnu džbánu a špunt odstraníme. Horká voda díky nižší hustotě stoupá nahoru (možná by bylo zajímavé, mít zelnou šťávu trochu okyselenou a studenou vodu naopak trochu zásaditou (třeba prací soda), pak by se i měnila barva).
      Tak ať Vám to funguje.

      Delete
    2. Děkuju! Vyzkoušíme. :-) Kl.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.