8.2.20

Poliklinika Pod Marjánkou


Takové zakonzervované prostředí socialistického lékařství. Nebýt několika současných plakátů a letáků položených na parapetech, máte pocit, že jste se ocitli v osmdesátých letech nebo možná ještě dřív. Osud této polikliniky je v současné době nejasný. Pro mne je retrokrásná a zasloužila by si citelně rekonstruovat.

Více informací se dočtěte zde a zde. Architektem byl Richard Pozemný, který navrhl např. Skleňák v Bubenči, bazén v Podolí a část nemocnice Motol.


Líbí se mi ty reliéfní obklady.



Mozaika nad vchodem.



Mramorová dlažba v přízemí, všude jinde jsou maloformátové dlaždičky jak bylo v dané době zbyvem.


Soklík.





Čekárny - jižní světlo, poctivé dřevěné lavice a pokojovky obřích rozměrů.





Mramorové schodistě. Nové výtahy místo dřívějších paternosterů, které si pamatujeme z dob pravidelných návštěv logopedie.



Důvod naší návštěvy. Chudák dítě jsem nechala dva dny chodit se zlomenou rukou, protože jsem jí prostě nevěřila, že ji to tak bolí. Ta radost, když se ukázalo, že měla pravdu :-)

5 comments:

  1. Oni zrušili ty pater-nostery??? No tak to je fakt škoda! Já žila v Břevnově do svých pětadvaceti, polikliniku znám v mnoha různých ordinacích :-) A ještě před dvěma lety tam byly, fakt škoda :(
    Na sádrování mám taky vtipnou vzpomínku ze třetí třídy - před návštěvou chirurgie jsme byli se školou plavat a já v šatně bazénu ztratila spodní kalhotky. Sádrovali mi celou nohu :-D
    Tak hlavně ať se to rychle zhojí, pacientka vypadá dost spokojeně ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jojo, zrušili je. Taky s nima děti jezdívali s mým tátou, který je vozil i spodní otočkou k babiččině hrůze.

      Historka dobrá :-)) Ale v dospělosti by to bylo ještě o dost horší.

      Delete
  2. My tam před třemi lety fotili kalendář k narozeninám pro mojí mámu (na různých místech po Břevnově) kde bylo všech devět vnoučat. A na poliklinice jsme se právě dost vyblbnuli, když jsme se snažili vyfotit všechny účastníky zároveň v obou protijedoucích kabinkách. Naše holky měly teda dost velké zábrany zkusit projet ty otočky, ale nakonec se nechaly svýma bratrancema překecat :-)
    Když jsme odcházeli, tak jsme si přečetli, že to není určeno k přepravě dětí do 10 let... :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jani, tak to musela být maminka nadšená z takového dárku. Povedla se fotka v kabinách? Já si totiž myslela, že fotkou paternosteru splním další místo z knihy 111 míst v Praze, která musíte vidět. Je tam totiž stránka věnovaná těmto výtahům a oni ho na poliklinice mezitím zrušili :-(
      Té cedulky jsme si taky všimli až po mnohých jízdách :-)))

      Delete
  3. As reported by Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country live 10 years more and weigh 42 pounds lighter than we do.

    (And realistically, it really has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING around "how" they are eating.)

    BTW, I said "HOW", not "what"...

    TAP on this link to discover if this quick quiz can help you find out your real weight loss potential

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.