31.3.19

Keep away from fire aneb návod na záplatu

V sobotu jsem opravovala následky drobné noční nehody.


Díru, kterou nám lampička propálila nebo možná spíš protavila do peřiny, jsem zazáplatovala kousky vatelínu zabalenými do zbytku bavlněné látky.


Povlečení, které se o čtvrteční noci propálilo, bylo moje oblíbené. Dostala jsem ho od maminky před dvanácti lety a stěhuje se věrně s námi z bytu do domu a zase dál. Přemýšlela jsem jak ho zašít, aby se mi to líbilo a v hlavě se mi vybavil obrázek, který jsem zahlédla někde na PINterestu nebo instagramu. Podobnou techniku používám při šití zipů na taškách, tak jsem se rozhodla, že rovnou nafotím návod.


Na díru položíme lícem k líci větší kus vhodně barevné látky -  podšívky. Na podšívku si křídou naznačíme, kde ji budeme přišívat a dobře přišpendlíme. Díra včetně aspoň centimetrových přídavků na švy musí být celá schovaná v naznačeném tvaru.  


Naznačený tvar prošijeme na stroji.


Nyní přijde na řadu psychicky nejnáročnější operace - vystřihnout díru. Vnitřek prošitého tvaru vystřihneme, přičemž stříháme asi 1 cm od švu. V zaoblených částech musíme ještě na několika místech nastřihnout přídavky, aby se látka v těchto místech po otočení nekrabatila.


Protočíme podšívku dovnitř zašívaného kousku oblečení/povlečení a přežehlíme. Vznikne nám pěkná začištěná díra, kterou v následujím kroku zazáplatujeme.


Připravíme se vhodně barevnou látku na vlastní záplatu, která zacelí díru. Já jsem si vybrala stejné bavlněné plátno jako na podšívku, jen jsem na něj vyšila hlášku: "Keep away from the lamp", která mi má připomínat, že není vhodné svítící lampičku přikrývat peřinou (já jsem pochopitelně lampičku peřinou nezakrývala, peřina se spící Jó na lampičku smekla z postele).


Záplatu zevnitř našpendlíme do díry.


Prošijeme v kraji přes tři vrstvy látky - záplatu, podšívku, opravovanou látku. Dáváme pozor, abychom nepřišili ještě něco navíc.

 Kdo chce, může ještě z rubu začistit cikcakem nebo na overloku, aby se látky podšívky a záplaty netřepily.


Hotovo! Můžete se kochat svým výsledným dílkem.


Přeji krásný první aprílový týden a nezapomeňte se držet dál od ohně (hlavně koncem dubna :-).

5 comments:

  1. No tohle je teda dokonalá pointa požárního cvičení :-)

    ReplyDelete
  2. Perfektní návod a výsledek je skvělý :)

    ReplyDelete
  3. krásné řešení. No hlavně že to dopadlo takhle, jen s malým propáleným flekem! Držte se. My taky na jaře oslavíme 10 let a já mám taky nějakou krizi (náročná práce s dlouhým dojížděním a málo času na rodinu a nevím, co vlastně chci dělat, a ten konzum a plýtvání a a a...), snad to z nás sluníčko vytáhne.

    ReplyDelete
  4. Tomu říkám peřina s příběhem:) Super nápad a krásné fotky! B.

    ReplyDelete
  5. Evi, to je krásné. Skvěle nafoceno, vymyšleno a opraveno.
    SUper!!!
    Krfásné dny a hodně sluníčka i v duši.
    Bohunka

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.