28.1.19

Lufa


Houbička na nádobí, kterou si můžete vypěstovat na zahrádce a poté, co dosloužila ji hodit na kompost. Vpravo na fotce je nová, vlevo  rok používáná na mytí nádobí (máme myčku, proto vydržela tak dlouho).

Lufa je rostlina z čeledi tykvovitých. Dle obrázku na Wikipedii vypadá jako cuketa a já si představuji, že uvnitř má kromě semen, dužiny i takovou houbovitou strukturu, která je u dýní rozblemcaná, ale u lufy je tvořená pevnými vlákny. Po odstranění všeho, co jde odstranit, zůstane z plody lufy válcovitá houbička, která po nastříhání na menší části může sloužit třea na mytí, ať už nádobí nebo těla (dříve to byl hit proti celulitidě :-).

Já jsem si ji koupila v místní zdravé výživě. Přiznávám, že z počátku mi trochu smrděla, ale nepříjemný odér po pár dnech zmizel a u druhého kusu lufy se už neopakoval.  Máme myčku, takže většina nádobí se myje v ní, ale i tak je lufa denně mnohokrát používána a vydrží opravdu hodně. Používám ji i na teflonové pánve, na mísy špinavé od mouky, protože lufě mouka nevadí, narozdíl od molitanové houbičky, která je po zamoučení na odpis.

Na mytí nádobí dále používám přírodní kartáč a hadýrky ze sražených bambusových plen, které po dni či dvou používání peru v pračce stále dokola.

Doma máme i molitanové houbičky, které používá s oblibou můj drahý muž a babičky. Respektuji jejich volbu, jsem ráda za pomoc, ale já sama se snažím používat výhradně lufu.

Ti, co mají zahrádku, si můžou vypěstovat vlastní houbičku dokonce vypěstovat. Semínka lufy koupíte třeba zde. Loňské půlroční léto bylo pro pěstování jistě ideální, jsem zvědavá na to letošní.

6 comments:

  1. Mám semínka lufy, zkusím si ji letos vypěstovat na balkoně nebo se zas "pozvu" k našim na zahradu. Průběžně je zásobuju rostlinkama :o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem zvědavá na výsledek. Já bych to taky ráda zkusila, ale nejsem moc dobrá zahradnice.

      Delete
  2. Taky mám (koupeno na econea.cz), jen výdž byla půlroční. Asi je to tím, že jsem doma pořád (na RD). Babičky tady většinou nádobí nemyjí, něco zvládne myčka a muž to bere jako normál a moc mi do toho nekecá :-). Jana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Můj drahý se občas ozve, ale on tu houbičku bere do ruky jednou týdně.

      Delete
  3. Letos si chci lufu vypěstovat (teda, řekla jsem taťkovi, že mu dodám semena a on ji vypěstuje). Používáme (oba) lufu už cca 2 roky, nejdřív jsem využila ty, co byly v koupelně a nepoužívaly se. Neskutečně dobře se s ní myje, nesmrdí, nedrápe, ale je dostatečně drsná na zaschlé zbytky. A můžu s ní i na horký sporák. Paráda. Jsem ráda, že v tom nejsem sama ;)

    ReplyDelete
  4. Už několik let používám na mytí nádobí vlastnoručně háčkované vlněné "houbičky". První houbička vydržela neskutečných 2,5 roku. Druhou jsem moc brzy srazila, byla moc tuhá, tak jsem ji po roce a něco vyměnila za třetí, kterou používám teď. V pračce jsem je nikdy neprala, při denním používáním mám pocit, že je proplachovaná dost.
    Lufu nemám kde pěstovat, ale určitě půjde o velmi zajímavý experiment. Zdravím do Prahy! Petra z Brna

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.