1.8.18

Cesta na sever VI

Poslední den v Norsku. Ráno snídáme na benzínce, píšeme pohledy a umýváme okýnka.



"Ahoj dědo a babi. Moc se těšíme do Chorvacka na loď. Je to tady moc hezkí. Jó" Asi tak. Dětem se na severu líbilo, ale Chorvacko je jednoznačně lepší.


Fredrikstad. Krásně dochované městěčko s dřevenými domky. K tomu pár milých obchůdků a hlavně sobotní bleší trh a náměstí. Ještě štěstí, že jsme už neměli hotovost (poslední muž utratil za autíčko, těžko říct, kdo ho potřeboval víc, jestli Jáík nebo on).























Oběd v lese. jen jsme uhnuli z hlavní cesty vedeni značkou na nějakou turistickou zajímavost.


Mrzelo mne to, ale pikniková deka se nám nevešla do auta. K válení v letním horku (tak o 10 stupňů méně než bylo dnes v Praze) posloužila plachta pod stan. Ty patchworkové polštáře jsem ale prostě vzít musela, nejen kvůli jejich kráse ;-), ale i z praktických důvodů. Uvnitř byly dětské vestičky, které jsem brala pro případ chladného počasí, a patchworková strana pěkně vyrovnala nerovnosti a zipy.


Kamenné kruhy na pasece v lese asi 100 mestrů od parkoviště. Odpoledne jsme přejeli do Švédska a strávili hrozně dlouhoou dobu nakupování v shopping centru. Večer jsem se zasevrátili do Norska hodit do schránky zapomenuté pohledy. Přespali jsme ještě v Norsku.


Taky máte ten pocit, že vaše děti si víc vyhrají s katalogem lega než s legem samotným?






V neděli jsme zamířili na Bohuslan Coast na jeden z ostrovů, které doporučovali v Lonely Planet. Potřebovali jsme si odpočinout a den jsme strávili lenošením na pláži.





První jídlo z čerstvých surovin. Rané brambory ve šlupce s jarní cibulkou, vajíčka natvrdo a rajčata.



Nachystala jsem si deku, že si budu číst.



Ale místo toho jsem natrhala misku rybízu.


Děti a muž se šli koupat do moře. Já ne, bála jsem se, že se nebudu mít, kde osprchovat a sůl mne poté ukouše. Ale naštěstí jsme se všichni osprchovali vodou z hadice v maličkém přístavu. 


Tradiční skořicový šnek z kynutého těsta. Peču je už léta podle Maškrtnice a pořád jsem si říkala, že musím koupit ten kardamon. Tak teď už vím, že nemusím. S kardamonem nám nechutnají.


Mléko do kávy :-) To se vám u nás nestane.








Loučíme se s ostrůvkem a míříme směrem na Stockholm. Bereme první vhodné místo na spaní. Zase nějakou odbočku k zajímavosti a je z toho moc pěkné místečko v lese mezi borůvčím.




3 comments:

  1. Moc vás obdivuji, já bych takhle s dětma cestovat nedovedla. Už jen to, že holky mezi sebou musely mít sedačku s Jáíkem, naše si vzadu hrozně "zavazí" a to jsou jen dvě. Zajímalo by mě, co pěkného jste si z této cesty přivezla.
    Hana M.

    ReplyDelete
  2. Líbí se mi ty fotky z trhu nebo co to bylo. Krásné talíře, mističky a ty svetry. Strašně moc se mi líbí domečky natřené na červeno. Před již 11 lety jsme s manželem byli ve Finsku - konkrétně v Helsinkách a bylo to tam úžasné. Všechny severské státy jsou úžasné. I když jste vlastně ve městě, tak je tam dostatek zeleně a ty jejich domečky natřené na červeno. Prostě nádhera.
    Tereza

    ReplyDelete
  3. Takhle postavit stan na divoko tam nikdo neřeší?

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.