21.7.18

Cesta na sever III







Pochutnáváme si na malinách a třešních z farmy a taky na obloženém chlebu s lososem. S kávou to bylo na severu horší, pije se tam nějaká překapávaná či jaká a moc se to pít nedá. Na druhou stranu musím vám k ní dají džán s mlékem, žádné pidi kapucínky jako u nás.



Kruhový objezd v tunelu.


Obědváme u pláže v Eidfjordu. Kopce za námi mají téměř 1000 m.



Bylo krásně teplo, ale moře bylo spíš chladnější (18-20°).


Přímo z Eidfjordu jsme se vydali na první pořádnou procházku. Měla asi pět kilometrů a my jsme ji šli dvě a půl hodiny. Byla dobře značená, vhodná i pro kočárky, ze začátku po rovince, pak se vystoupalo asi  100 výškových metrů na náhorní plošinu, kde byly vikingské pohřební hromady kamení.


Tohle není hrob, ale suťové pole.







Náhorní plošina.



Jeden z mnoha hrobů.






K večeru jsme se vydali na Kjeasen Farm, což bylo dlouho jedno z nejnedostupnějších obydlených míst v Norsku. Dokud nebyl kvůli elektrárně prokopán tento 2.5 km dlouhý tunel, byla farma dostupná jen pěšky a to poměrně nebezpečnou cestou. My jsme jeli tunelem, pěšky by to byl výlet na celý den (ale děti z farmy chodily denně do školy, jen v zimě bývaly dole u příbuzných, protože cesta byla příliš nebezpečná).


Na turistických informacích jsme zdarma dostali mapku cesty a hlavně sepsanou historii tohoto místa. Za sebe musím říct, že se mne toho místo hluboce dotklo a obdivuji lidi, kteří tam žili. Dnes tam žije jen jedna paní v důchodovém věku. Na zimu se uchyluje do Osla, protože farma může být pro množství sněhu i měsíc nedostupná.




Obpletené kmeny stromů.


Odjíždíme z Eidfjordu směrem na Stavanger. V této oblasti bylo velmi těžké najít nějaké místo na kempování, protože na každém místě byla cedule "No camping", ale nakonec jsme ho přece jen našli  na odbočce do lesa kousek za vodopády. 

4 comments:

  1. Evi, nádhera!
    Hned bych vyrazila na cestu ;)
    Teplota moře mě pobavila, my teď byli u Baltu v Polsku a tam mělo 16-18, ale koupali jsme se.
    Hezký víkend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ili, jenže my jsme zvyklí na 24 a víc z Jadranu nebo 29 z tchánova bazénu ;-)

      Určitě vyražte. Můj muž byl z Norska velmi nadšený, nejradši by jel příští rok znovu, právě do oblasti mezi Bergenem a Stavangerem. Tam to bylo nejkrásnější a dalo by se tam strávit krásných 14 dní. Ani toho ježdění by pak nebylo tolik, protože zpátky se zase člověk svezl trajektem.

      Delete
  2. Nádherné fotografie, muselo tam být moc hezky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Počasí nám vyšlo na jedničku. Až na jednu dvě noci vůbec nepršelo.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.