6.6.18

Veletrh vědy 2018

Chtěla bych vás pozvat na zajímavou akci, která se koná od tohoto čtvrtka do soboty na výstavišti v Letňanech.  Veletrh vědy pořádá sama Akademie věd a kromě jejích ústavů se tam budou prezentovat i jiná zajímavá pracoviště -  třeba Kriminalistický ústav, Národní technické muzeum a taky Kiddum, na jehož stánku si budou moci děti pohrát s Legem a starší z nich si naprogramovat svého robota.


A taky tam bude naše laboratoř ALMA, což je spojené pracoviště Ústavu anorganické chemie AV ČR a Akademie výtvarných umění v Praze. Zabýváme se materiálovým průzkumem uměleckých malířských děl moderními analytickými metodami. Zároveň zkoumáme různé degradační procesy, ke kterým na uměleckých dílech dochází. Jedním z těchto procesů je tvorba tzv. kovových mýdel, která vznikají reakcí mezi pigmentem a olejovou složkou pojiva. Jestli se chcete dozvědět víc, přijďte a podívejte na mikrofotografie vzorků odebraných z uměleckých děl.



Na našem stánku na vás budou čekat dva zajímavé přístroje - přenosný infrančervený spektrometr a přenosná RTG-fluorescence. Moje kolegové vám je rádi představí a ukážou vám, co přístroje umí. Já budu v práci měřit na těch strojích, které se nedají přenést, ale v sobotu se do Letňan určitě zajdu podívat.



Vědě zdar! Nazdar!

PS: Ti, co se do Letňan nedostanou, si mohou poslechnout rozhlasový rozhovor s mojí kolegyní Silvií Švarcovou nebo se kouknout na epizodu z pořadu Port věnovanou Odhalování padělků. A jestli jste fandové dalšího mého kolegy Michaela Londesborougha, tak ten na Veletrhu také bude.

PPS: Dobrá káva patří nejen k pletení, ale i k vědě :-)

6 comments:

  1. Veděla jsem, že jsi chemik, ale neměla jsem tucha, že děláš něco TAK zajímavého! Boží, škoda, že do Prahy je to pro nás daleko...
    I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, ono to trochu líp zní než ve skutečnosti moje práce vypadá, ale rozhodně mne to baví víc než syntézy nových látek.

      Delete
  2. Teda, škoda, že to není v Brně, syna by to zajímalo určitě, my oba s manželem jsme taky chemici. Tvoje práce je moc zajímavá, jen pro zajímavost, na jakém typu přístroje měříš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matildo, tak to jsem netušila, že jsi chemik. Právě měřím na práškovém XRD difraktometru PANalytical X-pert PRO :-) tedy přístroj měří sám, já mu jen v pravidelných intervalech dávám vzorky.

      Delete
    2. Elektrochemik :-) Dělám ve svém oboru, což je docela rarita, ale baví mě to moc. Navíc ve spojení s metrologií je to lahůdka :-)

      Delete
  3. Netušila jsem, jaké je vaše zaměstnání. Nutno dodat, že tomu vůbec nerozumím a rozhovor si pustím ráda. Zajímavá práce.
    Lenka B.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.