20.12.17

Návod na soví baret

Rychlo návod, který snad jednou trochu upravím.

Potřebujeme dvě klubka merina od Vlnapu, kruhové jehlice č. 3.5 a 4.

Nahodíme 80 ok (pro menší děti spíš jen 72, pro dospělého 84) na jehlice č. 3.5, spojíme do kruhu a 8 řad pleteme pružným vzorem 2 hladce/2 obrace. V následující řadě přejdeme na jehlice č.4, upleteme 4 oka hladce a poté všechna oka až do konce řady hladce rozpleteme na dvě - 160 ok (pro menší děti rozpleteme každé oko, pro dospělé rozpleteme vždy 4 oka a jedno nerozpleteme, v následující řadě pak přidáme ještě 5 ok, abychom měli 156 ok). Upleteme 4 řady lícovým žerzejem tj. stále hladce a začneme plést sovičkovým vzorem.

zkratky
H: hladce
O: obrace
S2H: splést dvě oka hladce
C4Z (copánek ze čtyř ok s pomocnou jehlicí vzadu): dvě oka sejměte na pomocnou jehlici a přidržte za prací. Následují dvě oka z hlavní jehlice upleťte hladce a nakonec upleťte hladce oka z pomocné jehlice.
C4P (copánek ze čtyř ok s pomocnou jehlicí vepředu): dvě oka sejměte na pomocnou jehlici a přidržte za prací. Následují dvě oka z hlavní jehlice upleťte hladce a nakonec upleťte hladce oka z pomocné jehlice.

soví vzor

(počet ok dělitelný 12)
1.-3. řada: *o4, h8, od * opakujte
4. řada: *o4, C4Z, C4P, od * opakujte
5.-11. řada: jako 1.řada
12. řada: jako 4. řada
13. řada: jako 1. řada
14.-15. řada: *o4, h1, o2, h2, o2, h1, od * opakujte
16.-17. řada: jako 1.řada
18. řada: jako 4. řada
19. řada: jako 1. řada

Po dopletené soviček, pleteme ještě 5 cm lícovým žerzejem než začneme ujímat. 

2 comments:

  1. Evi, díky... Áňa by ho cenila, soví období se jí stále drží :-) Jen se přimlouvám za trochu větší detaily - např. jak se přidává v kruhu? Za příčnou nit? Do kolika sekcí oka rozdělit na ujímání?
    I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, detaily budou. Návod jsem psala před třemi lety a teď pletu stejný baret pro Jó, tak jsem si ho dala na blog, abych se k němu dostala z mobilu. Ostuda, no. Ujímání budu řešit doufám dnes večer, tak pak to tady nějak popíšu. Přidávám úplně normálně - oko upletu hladce, nenehcám ho zkouznout za jehlice a upletu ho ještě jednou hladce (asi za zadní nit, prostě, tak jak to jde, ono to jinak moc nejde).

      Delete

Děkuji za Vaše slova.