8.3.17

Co se zbytky látek

Snažím se zpracovávat různé zbytky a odstřižky látek, co to dá. Také se snažím recyklovat (nebo spíš v tomto případě asi upcyklovat) různé kousky oblečení, které už jsou ve své původní podobě nenositelné, ale látky z nich by mohly ještě posloužit.


Výsledkem toho jsou tyhle pidi midi kalhotkové plínečky pro kamarádčino páťátko. Ze zbytků teplákoviny a z recy teplákoviny z mojí mikiny. Uvnitř je bambusový aksamit a moje tisíc krát vyprané pruhované tričko. Podobné jsem šila před třemi lety Jáíkovi.

Ušitím plínek se mi podařilo zužitkovat větší části mikiny a trička, ale i tak zbylo dost menších kousků. Co s nimi? Šít už z nich nic nebudu. Zabalila jsem je tedy do igelitky, popsala jako zbytky látek (příště ještě přidám, že se jedná o látky ze 100% bavlny) a vhodila do jednoho z charitativních kontejnerů v našem okolí.

Od té doby se se zajímám o tematiku "zero waste" řeším, co s horším vyřazeným oblečením, lichými ponožkami, většími zbytky látek ze šití. Asi většina z nás dává slušnější vyřazené oblečení někomu bližnímu, do charitativních kontejnerů nebo je odveze přímo do nějakého azylového domu. Věděli jste ale, že je možné  recyklovat třeba i roztrhané oblečení a plyšáky, odstřižky látek. Já tedy ne, ale nakoply mě tyto kontejnery firmy Potex, na jejichž boční straně se dozvíte o tom, co se s vhozeným textilem vlastně stane.



Pokud vás koloběh textilu zajímá podrobněji, tak kuk přímo na jejich stránky. Nevím, jestli to platí pro všechny charitativní kontejnery, každá firma má asi svůj zavedený postup, ale určitě je možné se podívat její webové stránky a zjistit, co je možné do kontejneru vhodit, aby to bylo znovu použito.

7 comments:

  1. Tyhle kontejnery u nás nemáme. Já teď řeším co s oblečením co je pěkné jen není elán a síla vložit někde na web i za 20 kč kus a i když vše bylo tak není kupní síla. Nebo třeba gumáky ta 30,- co s tím doma se to jen kupí.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já myslím, že oni to ve výsledku třídí asi dost podobně. Zkusila bych se podívat na stránky dané kontejnerové firmy.

      S lepším oblečením po dětech je to problém, nejlepší je donést je nějaké kamarádce, co má mladší děti a zbytek dát na charitu nebo lepší kousky do bazaru.

      Delete
  2. Tohle také řeším. Cca před 4 lety u nás byla akce, dej staré hadry a oblečení v určitý den v pytlích před dveře a oni si to odvezou. Takže spouty věcí ze sklepa co bylo na hadry nebo dost poškozené oblečení jsem tam dala. Pak u nás máme podobné kontejnery, do kterých čas od času něco odnesu. Většinou ale je to už to, co se nedá poslat dál. Mám to štěstí, že mám doma dvě neteře a ty dědí po té mé Rozárce, po Myšákovi dávám zase sestřenici pro její kluky. Po sobě většinou nechávám Rozárce - trička atd.
    Jak píše Barča dávat věci na web za 20 Kč se mi nechce - přijde mi to neefektivní - tedy pro mě. Víc času bych strávila focením než bych vidělala a tak čas strávím jinak a oblečení raději daruji na charitu. Jak se řídká Dej a bude ti dáno, přej a budeti přáno. Tak snad se mi to jednou vrátí.
    Hlavně o nakupování už leta přemýšlím jinak a nekupuji věci ve slevách nebo ty co budou hitem max. jednu sezonu. Chci kvalitní a hezké kousky, co vydrží leta.
    Tereza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terezko, u nás tyhle akce taky dřív bývali - stačilo dát pytel s oblečení v určený den před dveře. To bylo moc fajn.

      Tak yse snžím kupovat, kvalitní věci a poslední dobou i jich kupovat míň, ale máme babičky a ty nás vytrvale zásobují, takže vlastně skoro nakupovat nemusím.

      Delete
    2. Evo tá máme podobné. Jedna babička kupuje super věci, velikost odpovídá nebo koupí větší, ale druhá kopuje oblečí skoro malé a někdy koupí něco a říká mí, že je to hodně velké a děti se do toho ani nevejdou. Takže raději kopím já a ona mi to zaplatí nebo jí přesně musím říct velikost.
      Ale jinak také toho mají docela dost a já kupuji jen to co chybí.
      T.

      Delete
  3. Ja jsem nedavno objevila v informacnim platku nasi ctvrti (Brno - Bystrc), ze berou zbytky latek (i jinych tvorive vyuzitelnych materialu) v Dome deti a mladeze a zrecykluji v ramci vytvarneho tvoreni. To by me nenapadlo, ale libi se mi a zapamatuju si pro pripad, ze bych nejake zbytky doma mela!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenczo, to je taky dobrý tip. Zbytky pěkných patchworkových látek a nějaká klubíčka dávám do školky, kam chodí Jó. Ne všechny materiály se ale na tvoření hodí.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.