17.6.16

Chystáme se na Stříbření

Již tradičně šiji naší rodině v červnu historické kostýmy a doplňky na festival Stříbření v Kutné Hoře. Loni to byly šaty podle historického střihu pro Jů a tunika pro muže. Letos jsem se pustila do nových šatů pro Jů, protože touží po stejném střihu jako měly ty její původní modré - obyčejný živůtek bez rukávů a dvouvrstvá půlkolové sukeň. Upřímně řečeno se jí vůbec nedivím, ta půlkovová sukeň se tak kouzelně točí a má náherný bohatý tvar.

Len světle fialové barvy jsem měla koupený již od loňska.


Lem vrchnní sukně je dekorativně prošitý světle hnědou bavlnkou, stejnou barvu mají i knoflíky, podšívka živůtku. Spodní sukeň by měla být tmavě fialová.



Zkouška kostýmů :-) Nebojte, pro Jáíka se chystám šít tuniku.

11 comments:

  1. Tohle obdivuju, že si s tím dáš každý rok tolik práce. To holt musí být zapálení pro věc. :-) Ten šeříkový len je krásný, moc příjemná barva.

    ReplyDelete
  2. Zuzi, když mě právě tohle šití baví. Šití z úpletů mě nijak neoslovilo, je to takové hrk hrk. Ty šaty se při dvou holkách docela vyplatí - holky je nosí každá dva roky. Kdybych byl Jáík holka, unosil by je ještě on dva roky. Ty Jůiny šiju schválně trochu větší, aby jí vydržely tři roky, snad už neporoste tak rychle.

    ReplyDelete
  3. Krásná trojka...mám doma úplně stejné odstíny lnu...levandulový a malinový..chystám se na šaty pro Růženku a sukni pro mě :). Martina

    ReplyDelete
  4. To jsou nádherné kostýmy! Hana M.

    ReplyDelete
  5. Krásné děti a ty kostýmy ještě víc. Kde kupuješ len pokud to není tajemství? Ušila bych si z něho sukni. Děkuji za tip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matildo, len kupuji na www.sartor.cz . Už trochu zdražili, ale i tak mají dobré ceny. V Brně mívají docela dobrý výběr v Karsu na Cejlu.

      Delete
    2. Děkuji za tip, snad budu mít dost odvahy si na Cejl zajít :-)

      Delete
    3. Matildo, včera jsem tam byla a mají většinu hodně drahou. To se při větším množství vyplatí i placení poštovného ze Sartoru. Tam mají len opravdu krásný, 100% . Dnes jsem koupila len s viskózou v kalců a jsem na sebe naštvaná, je po vyprání jak hadr. Zítra ti nechám lékárničku v práci.

      Delete
  6. Mohla bych se zeptat, jak děláte střih? Šaty jsou opravdu parádní, děkuji Terka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terko, střih má dvě části - živůtek a sukni. Živůtek dělám podle střihu z Burdy nebo podle jiných šatiček, které holkám padnou. Spodní (ta delší) sukně je půlkolová, střih si kreslím sama kružítkem. Určitě se někde na netu najde návod, jak na to. Vrchní sukně vychází ze spodní sukne, ale má upravenou délku. Tvar se dá odhadnout, když se nad tím zamyslíte a nakreslíte si to na papír. Přijde mi, že teď se takové sukně docela nosí. Občas něco podobného tvaru vídím na ulici.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.