4.12.15

Adventní deprese


Pokaždé mám první adventní pondělí (či jak se správně jmenuje pondělí po první adventní neděli) depresi. Na všech blozích se to hemží fotografiemi čerstvě uvitých adventních věnců, všichni ukazují nakoupené dárky pro děti, někde už je mají dokonce zabalené, perníčky má napečeno a vyfoceno  50% blogerek, adventní kalendáře jsou naplněné nejlépe úkoly od Jany z lesa, zdravou sladkostí a vlastnoručně vyrobenou figurkou do betléma. Vše je originální, DIY, v severském stylu.

Na mě padá depka a chuť jít se v severské stylu tak akorát opít. Z vánoční výzdoby tu visí jedna zlatá hvězda, kterou jsem v lednu zapomněla sundat. Adventní kalendář plním pouze na následující den. Dětem jsem sice koupila krásnou knížku na čas adventu, ale dávají přednost Pohádkám o princeznách. A k tomu všemu se zas budí Jáík a nenechá mě dopsat ani tenhle příspěvěk. Dobrou noc a pohodový advent bez depresí.

21 comments:

  1. Evi, to je dobrý. Nevím, kolik blogů sleduješ, ale i tak, vem si, jak malý zlomeček populace to je. A kolik lidí to v reálu taky nestíhá. Do Vánoc ještě spousta času, a nemusí být všechno nazdobený hned od první adventní neděle. Nehoň se. Jsi s dětmi, a to je pro ně víc, než uvité věnce. Jen ty perníčky - ty by asi ocenily. :-)

    ReplyDelete
  2. Evi, klid. Nemám napečeno, ani to neplánuju. Adventní kalendář jsem pro jistotu vůbec nestihla. Včera muž výtiskl kartičky od Jany a děti mi je komplet vymalovaly, než jsem je stihla uklidit.... To jen tak....:-)

    ReplyDelete
  3. Evo to chce klid a nohy v teple jak říká babička.
    Já to mám podobné. Nestíhám nic. Z výzdoby mám pouze advetní věnec - talíř od loňska, jenom jsem přidala čerstvou větvičku a nové svíčky. Jinak nic. Včera jsem umyla první okno a asi i poslední - dneska ráno mrzlo. Adventní kalendář pro děti jsem sice vyrobila, ale na úkor mého spánku a to tak, že v pátek zabalit balíčky (bombony, pár malích hraček) a v neděli navěsila na věnec. Ráno v úterý jsem narychlo pověsila vedle dveří, než jsem budila děti do školy a šklolky. Napečeno nemám zatím nic. A nevím kdy budu. Užívej si mateřskou, protože až ti zkončí nebude už čas na nic. Vím o čem mluvím.
    No a jak někdo říkal Ježíšek se narodi v chlévě tak proč uklízet :-))

    ReplyDelete
  4. Evi, jsi úplně normální, neboj. Já tu během adventní neděle lítala a myla teprve okna, abych tam mohla dát světýlka (které loni po narození Vašíka dovezla a nachystala moje mamka a nechala mi to), adventní věnec nemáme, kalendář už vůbec ne. Pečení jsme zatím ještě ani nevymýšleli. Pokud vůbec budeme péct, tak asi jen ovesné sušenky a žitné perníčky. Zato jsme s dětma stihli číst knížku o Ježíškovi, doporučuji, Kouzelný kalendář sice poslouchali, ale je to na ně moc dlouhé a složité. Jinak jen doháním resty, dělám přesnídávky, abych to ovoce od příbuzných(zapomenuté v komoře) zpracovala. A na blog jsem nedala už dlouho nic, protože prostě nemám čas. Takže si dej něco dobrého, teplý čaj k tomu, přitul děti a na zbytek kašli, hlavně ať je vám fajn.

    ReplyDelete
  5. hlavně klid, jak to o adventu má být - kdo nic nachystané nemá, na blog to nenafotí. A tak to působí, jak jsou všichni se vším hotoví a nazdobení.
    Já těsně před začátkem adventu sundala velikonoční výzdobu... :-)

    ReplyDelete
  6. Taky nemám nic a mám stejné pocity. Ale mám malou dcerku, která mi dělá radost, spí přes den jenom v šátku nebo v kočárku, takže většinu nutných domacích prací dělám až přijde manžel z práce. Dárečky mám nakoupené/objednané, moc mě baví je dávat a vymýšlet, takže to beru jako formu relaxu. A letos uvažuji, že moje uklízecí nároky úplně zruším a užiju si vánoce se špinavými okny, neuklizenými detaily v celém bytě (i když jsem se snažila jet podle Fly Lady, nejde to). Synovi to stejně bude jedno, napečeme spolu jednu várku perníčků a bude to. Víc ani není potřeba, protože 26. jedeme k mamce a ta peče jak pro regiment.

    ReplyDelete
  7. Ale klídek. Všechno tip ťop mají jenom Stepfordské paničky. A to vy přece nejste...

    ReplyDelete
  8. Vytiahla som len svetlá....veniec a ani 4 sviečky ešte nemám, ale stihla som ten úvod do adventu....ide to zvnútra a jedinečne v každej rodine, a tak ako sa len dá... :-)

    ReplyDelete
  9. Díky za útěchu. Já racionálně vím, že všichni jsou tom podobně jako já (někde trochu líp). Dnes jsem zapomněla adventní kalendář naplnit a když jsem chtěla péct, tak jsem zjistila, že nemám pečící papír.

    příští rok si první adventní týden zakážu internet kromě nutného k přežití a budu se věnovat dětem a číst si sama kouzelný kalendář (zatím se mi moc líbí).

    ReplyDelete
  10. U nás ho posloucháme. Ten Kouzelný kalendář. Namluvil a nazpíval ho Eben. Taky jsi tak napnutá jak to dopadne? :) A na tvou depresi nabízím léčbu. Chcete něco-cokoli- z naší výzdoby? Rádi děláme o adventu dobré skutky a těší nás, když jsou všude v pohodě. Takže si něco vyber a napiš. Všechno je to pro vás za úsměv a kafe :)

    ReplyDelete
  11. Jo a ještě pro tvůj klid. Právě mořím česnek. Zítra budu sázet. Nevím co bych dělala kdyby už byl sníh. Doma máme pravé vánoce. Tudíž chlívek. A Ježíšek už 10 měsíců nespal ani jednu noc. Před týdnem dokonce ještě vyžadoval i dvakrát za noc nakojit. Za své vzalo i moje předsevzetí, že budu dbát na to, abych měla alespoň pořád čisté tričko když už se nezvládám ani učesat :) Všechno je relativní a blogy mnohdy naleštěná špína :)))

    ReplyDelete
  12. Mám úplně stejnou depku. ;) Už třetí den peču rohlíčky, s prckem se moje rychlost snížila téměř na nulu, na vánoční výzdobu nejspíš kašlu, protože kočka mi dala dost nevybíravým způsobem najevo, že co pověsím, ona sundá a cizí blogy nečtu, protože to už bych si to pak rovnou mohla jít hodit... ;)

    ReplyDelete
  13. Evo, bud v klidu, přišla jsme na to, že nejduležitejší je se nesrovnávat...já mívám depky, kdykoliv vidím, že někdo něco se svými dětmi vyrábí nebo tvoří...já netvořím a nevyrábím...ale pořád můžu být dobrá máma. Letos jsme si udělala věnec na dům, protože jsem o něm roky snila v našem bytě...ale jinak Vánoce mají být hlavně pohodové... takže vypni kompl!:-))...těším se v sobotu!

    ReplyDelete
  14. Milá Evi, tak nejlepší je to severské opití :-D
    Já si na to dneska připiju, když dovolíš :-)))
    Koukni na můj blog( http://aukaworld.blogspot.cz/) a pochopíš, že nejsou všichni úžasně připravení a domácnost mají jako ze škatulky...:-D
    Ale té depce rozumím....
    tak krásné čtení...i my máme nárok na ten čas snění o kouzelném čase...
    a klidný advent!

    ReplyDelete
  15. Evi, jak já Ti rozumím...hlavu vzhůru, to nejdůležitější je zdraví Tvé a Tvých blízkých, ten zbytek už přijde...

    ReplyDelete
  16. Evi, nestíhám taky...okna teda ze zásady v zimě neumývám, s úklidem to nepřeháním po celý rok, tak to mě ani tak nemrzí...ale tu výzdobu bych ráda měla...no tak zatím jen adventní věnec...a teď ještě ty dárky...jen chvilkama se ten záblesk těšení se na Vánoce objeví...

    ReplyDelete
  17. Advent je v nás, ne ve výzdobě. Naše rodina začne vnímat advent vždy o cca týden později,protože na začátku adventu jsme ještě plně ve víru oslav narozenin jednoho dítěte. Až se dooslavuje, lze "přepnout na Vánoce". Ten správný čas přišel teprve dnes (a zítra). Napečeno samozřejmě není, krom pár zbylých neozdobených perníčků, které však nevydrží ani do příští neděle. :-) Úklid? Se dvěma rarachy zbytečný, má poločas rozpadu 10 minut.
    Vytáhneme pár ozdob od loňska, zapálíme svíčku a když pustíme koledu a popovídáme o Ježíškovi, udělali jsme dost. Klid v nás maminkách vnese klid do domu. A o to jde, ne?

    ReplyDelete
  18. Zapomněla jsem se podepsat, omlouvám se. Petra, Brno (uvidíme se na vánočním setkání Vlněných sester).

    ReplyDelete
  19. Ale jdi Ty:)! U nás se pečou jen perníčky a dva druhy nepečenýho až hodně později...okna nemyju, žádný větší uklízení taky vůbec neřeším! Věnec jsem sice ušmodrchala, ale adventní kalendáře mám už několikátý rok, vždycky je jen opráším. Já Evi obdivuju, kolik toho stíháš při třech dětech šít!! Tak žádný depky! Hlavu vzhůru:).

    ReplyDelete
  20. Evi, naše holky mají adventní kalendář obyčejný čokoládový. A vánoční výzdobu máme - ještě od loňska na oknech nalepené vystříhané papírové vločky. :-) Klid, Vánoce budou, a hezký, vaše... Zdravím!

    ReplyDelete
  21. Evi, já dodělala adventní svícen teď na třetí neděli .-) A to mi pořád někdo pomáhá. Kabelky i peněženky i všechno je krásné, obdivuju! JanaK

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.