17.5.21

Moje první svíčková

Nemám moc ráda maso. Když nepočítám ryby, téměř deset let svého života jsem maso vůbec nejedla. Začalo jsem ho opatrně jíst, až když jsem cítila, že bych chtěla mít děti a bála jsem se, že nejsem schopná svou vegetariánskou stravou do sebe dostat všechny potřebné živiny. Vím, že je vegetariánská strava dostačující, ale cítila jsem to tak a proto jsem jednou týdně nějaký ten kousek masa snědla. Tohle mi vydrželo až do nedávna. Kdyby nebylo dětí, klidně bych se k bezmasému stravování zase vrátila, ale všechny tři děti mají maso moc rády. Protože ho vždy měly od babiček nebo ve školách a školkách, nebyla jsem nucena ho vařit a spíše jsem se tomu vyhýbala. Změna nastala až s koronavirem, kdy bylo veškeré stravování v mých rukách. Postupně jsem se naučila pár nových snadných a rychlých masitých jídel, ale těm tradičním českým jsem se stále vyhýbala. Omáčky s knedlíky mi moc nechutnají (opět na rozdíl od dětí). Poslední dobou jsem se dost rozpekla v Omnii a když jsem na IG chlubila čerstvě upečeným Toad in the hole podle Jamieho Olivera, napsala mi Katka z Unesení: "Za chvíli v tom uděláš i svíčkovou! " A protože svíčkovou od brněnské prababičky jsme už dlouho neměli, rozhodla jsem se ji  uvařit/upéct v Omni.


Když chci vařit něco nového, zadám do vyhledávače název jídla a "Kuchařka pro dceru". Florentýna autorka Kuchařky pro dceru a příslušných stránek, každý recept poctivě vysvětlí, což alespoň mně při vaření hodně pomáhá. V pátek jsem si tedy vytiskla recept a zašla ke svému řezníkovi pro maso (kdo by to byl řekl, že jednou budu mít svého řezníka, vlastně ne jednoho, ale dva - jednovaječná dvojčata, což jsem zjistila až po roce každopátečního nakupování). Do vaření jsem se pustila v sobotu odpoledne. Asi v 15:30.


V rámci možností jsem postupovala přesně podle instrukcí v receptu. Maso jsem musela rozdělit na tři části. Poctivě jsem ho protýkala (rozuměj nastrkala jsem do něj klasický špek). Kdybych věděla, co to způsobí, asi bych to udělala méně poctivě.


Omnia je menší než klasický pekáč, proto se mi do ní nevešla všechna zelenina a vývar. Část vývaru se zeleninou jsem tedy zredukovala zvlášť v hrnci na vedlejší plotýnce a teprve potom přidala do Omnie.


Maso jsem poctivě po půl hodině otáčela. Za chvíli celý byt naprosto neodolatelně voněl.


Po dvou hodinách jsme do masa řízla a zkontrolovala, jestli je už hotové. Bylo. 


Původně jsem chtěla omáčku propasírovat přes síto, tak jako bych to dělala na lodi, v karavanu nebo kempu, kde není přístup k elektřině, ale moje jediné síto není v dobrém stavu a pasírování se mi nedařilo. Pomohla jsem si tedy ponorným mixérem. Maso, které mělo být podle receptu v troubě při 80-100°C,  jsem nechala v prázdné, nevyhřívané Omnii zakryté hromadou utěrek a chňapek.


Omáčka po naředění šlehačkou. Hotové kousky masa. Kupované knedlíky jsem jen ohřála.


Hotovo. Nesu na stůl. Bylo asi 19:15.

Myslím, že se omáčka i maso v rámci možností povedly. Nám s mužem to moc chutnalo, maso bylo tak akorát měkké, omáčka trochu moc hustá. 

To, že jedno z dětí prošpikované kousky masa vyděsí natolik, že se hrůzou rozbrečí, jsem opravdu nemohla tušit. Kupodivu ale tohle dítě jako jediné jedlo omáčku. Druhé dvě se dozvěděly, že jsem do omáčky přidala hořčici, důsledkem čehož omáčka jednomu nechutnala (prostě tam tu hořčice pořád cítil) a druhé ji zcela odmítlo ochutnat (prošpikované maso taky vadilo, takže tohle dítě jedno jen suché knedlíky). Tohle jsem tušit mohla, moje blbost. 

Co bych udělala příště jinak:

1. zeleniny a vývaru bych dala polovinu, stejně tak šlehačky, omáčky bylo zbytečně moc. Také bych ji více naředila.

2. pokud by to tvar koupeného masa dovoloval, rozdělila bych jej jen na dva kousky 

3. poradila bych se s prababičkou, jak špikuje ona, že to není vidět

4. o hořčici ani muk, nebo ji vynechat zcela

5. až si pořídím nové síto, zkusím to pasírování, muž si stěžoval, že je omáčka příliš jemná

Co říct závěrem? 

České národní jídlo "Hovězí pečeně na smetaně" v Omnii uvaříte. Sice tím strávíte asi 4 hodiny, zašpiníte hromadu nádobí a silikonová vložka bude po omáčce smrdět ještě hodně dlouho, ale možné to je. Pokud dlouhodobě cestujete v zahraničí a svíčková Vám chybí, jděte do toho. Budete mít projekt na celý volný den. Pokud jezdíte s karavanem po Česku, doporučuji zajít do restaurace :-)

Co vy a svíčková? Vaříte? Dáváte hořčici? Říkáte o tom dětem?

18 comments:

  1. Svíčkovou jsem dlouho nesnášela, myslela jsem, že je to bledé ochucené cosi s podrážkovým masem. Ovšem tchýně dělá svíčkovou naprosto luxusní a navíc - třeba z králíka nebo krůty! Takže jsme 20 let jezdili na svíčkovou jen k manželovým rodičům... Ale! Loni (a letos) jsme stejně jako vy celý rok vařili doma a koupili pomalý hrnec. Z něj je svíčková naprosto nepřekonatelná a zvládnu to i já :-)
    Novire - Ivča

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aspoň k něčemu je ten koronavirus dobrý. Naučil národ vařit svíčkovou :-)

      Delete
  2. Jo a hořčici nedáváme :-) I.

    ReplyDelete
  3. Teda na to, jak jste se s tím dělala, by mně zpětná vazba od strávníků přišla prostě líto. Vypadá to skvěle a já bych jenom chválila! Tak možná přidat další bod "Co bych příště udělala jinak" - "Pozvala vděčné strávníky" :-). Historka s řezníkem/ky mě pobavila. Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani, já jsem zvyklá a tentokrát jsem byla tak spokojená, že jsem to zvládla, že jsem si to nebrala osobně. To v pátek jsem dost vypěnila, když ani jedno z dětí nejedlo tvarohový koláč, který jinak jedí.
      To že jsou řezníci dva mi řekla až moje sestra - veganka :-)))

      Delete
  4. Podle kuchařky pro dceru se vaří skvěle. Svíčková byla jedno z prvních jídel, které jsem se naučila vařit podle receptu a i teď si ho beru k ruce. Od té doby se jí nebojím a semtam jí ráda uvařím. Díky covidu jsem se zdokonalila i ve vaření houskových kynutých knedlíků, protože je děti a manžel neměli u babiček.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marie, ty recepty jsou opravdu skvěle popsané. Na houskové knedlíky se teprve chystám. To je další level.

      Delete
  5. Taky mi dlouho trvalo než jsem se odvážila uvařit svíčkovou. Nejvíc jsem se obávala takzvané podrážky z hovězího. Ale od té doby, co jsem objevila pomalé pečení v troubě, dělám tak všechno, guláš, vepřové i svíčkovou. Chce to čas, ale v podstatě je to bez práce. Hořčici taky nedávám. Hezké vaření. Zdena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdeni, já se taky bála tuhého hovězího, byl to vlastně můj úplně první pokus s vařením hovězího masa, když nepočítám pokus o vývar a mleté maso. Asi to školní hovězí může částečně za moji nelásku k masu. Pomalé pečení musím teprve nastudovat :-)

      Delete
  6. Maso se u nás nikdy nešpikovalo. Vynechat hořčici by mě naopak nenapadlo, i když asi proč ne, omáčka z toho vyjde tak jako tak. Místo ředění je možné před mixováním část zeleniny odebrat, tak to má v receptu třeba Roman Vaněk na rohlik.cz (Florentýniným obdobím jsem si prošla, ale teď už k ní přistupuju trochu s opatrností, neboť občas s nebetyčnou sebejistotou hlásá věci, které mi v kuchyni nepřijdou úplně košer - knedlíky z prášku do pečiva v mikrovlnce apod. ;-)). A o houskové knedlíky u nás není zájem a vlastně je ani neumím, takže ke svíčkové zásadně karlovarské - tam je napoprvé trochu napínavé to balení (na ubrousek bych si netroufla, vařím ve fólii a doufám, že tím nekonzumujeme tunu mikroplastů), ale zase odpadají starosti s kynutím. Anička

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aničko, odebrat zeleninu je dobrý tip. Ona je dobrá sama o sobě, vlastně mi přijde úplně škoda ji mixovat, ředit smetanou a jíst s knedlíkem (prostě na ty omáčky nejsem). Florentýnu mám ráda, líbí se mi její styl psaní, ale když mi něco nesedí nebo nechutná, tak jak to dělá ona, tak to dělám po svém (sekanou, lečo).

      Delete
  7. Ahoj Evi,
    já svíčkovou dělám málo často, ale pokud ano, tak maso nešpikuji (míváme domácí mladé hovězí, špikovala bych maximálně starou krávu :)), omáčku mixuji ponorným mixérem, ale ne úplně do hladka. Hořčici nedávám, ale i kdybych dávala, ingredience se snažím držet v tajnosti a odpovídám pouze na přímo položené otázky.
    Knedlík umím skvělý v páře, ne vařený, tvar ikea hrnec na špagety s ikea vložkou na vaření špaget :D.
    Je jednoduchý, ne úplně vzhledný tvarem, ale dobrý, domácí.
    Moje svíčková je pokaždé jiná, neb vařím od oka :D Děti mají ale srovnání leda se školní jídelnou, nebo restaurací, v restauraci i ve školní jídelně jsou kuchaři placení, to jim zdůrazňuji často.

    Jinak u nás chvála jídla asi tak, starší pochválí, pokud jim chutná, mladší mají milion variací na téma "bylo to dobré, ale".
    Trpělivě opakuji, že "bylo to dobré" mi stačí.
    Nejmladší dcera v originálních pochvalách vede:
    "mami, bylo to tak dobré, jak bys to ani nevařila ty"
    "mami, musíš mě naučit, jak vaříš tuto polívku. Je sice úplně bez chuti, ale když si do ní dáš sojovou omáčku, tak je vynikající".

    Jo holt od mala do nich hustíme, že mají být pravdomluvní a teď se nám to vrací :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucia, :-D ty hláška. za nás taky jedna po návratu ze školy v přírodě:" mami, tam vařili ještě hůř než ty."

      Delete
  8. Tak koukám, že se tady ze svíčkové stalo velké téma. Udělám si svůj závěr.. Ano, moje svíčková je pokaždé jiná, vlivem masa, poměrem zeleniny, délkou vaření, tvarem a stářím masa. Manželovi rozumím, já taky mám raději pasírovanou, když vidím malinké kousíčky zeleniny. A taky jsem si vzpomněla, jak jsem si v hotelu v Piešťanech dala halušky s brynzou, a když mi tu hrůzu přinesli, tak jsem plakala :).. bylo mi asi 10. Lenka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak do této fáze se chci dostat - vařit bez receptu a od oka.

      Já ty děti chápu. Sama jsem jako dítě špatně jedla, doteď jsem u zkoušení nových jídel opatrná.

      To zklamání z jídla, na které se člověk/dítě těší a pak mu přinesou halušky, to úplně chápu.

      Delete
  9. Svíčkovou máme rádi, ale vaříme ji spíš výjimečně, tchýně ji tradičně dělá na Nový rok k večeři (já a moje dcera - vnučka tchýně - máme navíc narozeniny 😁). S tím,co kdo ze svíčkové jí a nejí, si vždy vzpomenu na letní tábor,kde jedna holčička jedla knedlíky a šlehačku 😁.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To máte s dcerkou krásné datum narození :-)

      Jak já tu holčičku chápu, já jako dítě bych asi jedla to samé.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.