6.4.21

Barvení vajec po stoprvní

 

Pokaždé se mi do toho strašně nechce a pokaždé mne to chytne tak, že nevím, kdy přestat. Letos jsem zkoušela cibulové slupky, kurkumu, červené zelí a vařenou červenou řepu (to šedivé vajco). 

Jáík má rád tmavě zelenou. Té lze docílit tím, že vajíčko nabarvené na modro v červeném zelí ponoříme krátce do zásaditého roztoku prací sody. Studeně zelená je na světě. Návody na přírodní barvení najdete u Cuketky.


To, co vypadá jako klobouk obrovského hřibu praváku, je náš letošní mazanec. První kváskový podle Maškrtnice. Placatý ale náš. Kváskovým pečením si krátím dlouhé měsíce karantény už od té doby, co jsem v Bezobalu koupila sušený žitný kvásek na váhu. Postupně jsem si jej oživila a teď aspoň jednou týdně peču chleba z žitného a něco sladkého z pšeničného. K tomu občas nějaké vafle nebo lívance.

Co vy? Dali jste se na pečení už loni na jaře, nebo až letos, nebo si to necháváte na jindy?

7 comments:

  1. Tak mně se do barvení pokaždé strašně nechce. Začne to už tím, že nakoupím pro jistotu gelové barvy, barvení odkládám, jak jen to jde, pak už to chci mít rychle za sebou a nepustíme se do přírodního barvení. Pak to loupu v rukavicích :-). Loupání vajec nesnáším, i když jsou neobarvená. Vaše vajíčka jsou krásná! S kváskem jsem ještě nezačala, pouze s kynutým těstem, peču kdeco, to mě chytlo. Ve vaření a pečení jsem se celkově posunula vpřed, takže aspoň něco pozitivního v posledním roce. Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani, já se taky posunula ve vaření za poslední rok vpřed co se masa týče (nemám k němu moc vztah, ale zbytek rodiny ano). Nikdy mne nenapadlo, že by někdo mohl mít nerad loupání vajec, tak v tom se taky posunuji dál :-)

      Pečení zdar :-)

      Delete
  2. Krásné barvy, my jsme se letos ke zdobení vajíček vůbec nedostaly, i když jsem to dceři slíbila :-( No holt, překvapily nás jiné události, které bylo potřeba řešit.
    Peču pro rodinu kváskový chléb již 4 roky, rodina si na něj tak zvykla, že už jim nechutná koupený z obchodu a tak se snažím péct 2 chleby týdně, i když bychom snědli i víc, ale není čas a občas ani chuť.
    Začínám přicházet na to, jak péct z kynutého těsta a tak se mi minulý týden povedly opravdu skvělé honzovky, ze stejného těsta jsem upekla i sladké bulky místo chleba. Taky byly fajn a teď se chystám na pořádné pizza těsto, nedaří se mi jej udělat dostatečně tenké.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to je úžasné, že rodině domácí chléb tak chutná. To se nám asi nikdy nestane, tak daleko to nedotáhnu.
      Těsto na pizzu kupujeme v místní pizzerii. Sice se mi ho nikdy nepodaří upéct, tak jako jim, ale pořád je to lepší než moje kvasnicové.

      Delete
  3. Ahoj Evi, kváskový chléb jsem pekla už před coronamorem, ale během uplynulého roku jsem se zlepšila natolik, že jsem s výrobky spokojená. Děkuji za upozornění na recept na lívance, vyzkouším je. Hodně zdraví celé Tvojí rodině. Petra, Brno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petro, děkujeme za přání :-) Asi je fakt potřeba péct, péct a péct, aby se to člověk naučil.
      Lívance jsou super, naše děti snědí ve formě lívanců prakticky cokoliv, takže i ty vločky a celozrnnou žitnou mouku. Těsto z dvojnásobné dávky jsem měla v ledničce tři dny a smažila postupně každý den trochu.

      Delete
  4. Ahoj Evi, taky jsme letos s Hedou úspěšně barvily podle Cuketky. Na chalupě to dělám ráda, doma moc ne. Posílám Ti na mobil fotku výsledku. Nejlepší bylo, že se všechna vejce sežrala v Karlovicích ke snídani asi tak hodinu potom, co jsme je vytáhly z nálevů. (Bylo nás tedy na to 6.) Zato velikonoční beránek vytekl už ve čtvrtek z nové rozkládací formy na dno trouby. Heda mne zdatně utěšovala. Dali jsme vzniklou hroudu na plech a dopekly, nakonec to i někdo snědl, ale trouba smrdí doteď, protože ji zatím nikdo nevyčistil. Míša

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.