29.3.21

Omnia oven

Na tenhle vánoční dárek jsem si musela počkat na konec ledna, ale o to větší radost mi teď dělá. Omnia stovetop oven (Omnia trouba) je takové udělátko, které umožňuje pečení na plynovém vařiči. Je ideální na kempování, do karavanu nebo na loď. Prostě tam, kde máte jen plynový vařič a nemáte elektřinu s 220 střídavými volty, která by vám umožnila pečení v remosce nebo něčem podobném. 

Doma vaříme na plynu a tak zkouším různé recepty než bude možné někam vyrazit. Občas se něco podaří a občas zase něco ne. Zatím se mi nepovedly brownies, klasický piškot a něco jsem i hodně připálila. Vše ostatní dopadlo dobře nebo výborně.


Nejradši ze všeho peču kynutá těsta. Nechávám si je uhníst v domácí pekárně, pak těsto finálně vytvaruji a druhé kynutí probíhá na teplém místě. Protože je mi jasné, že na cestách domácí pekárnu mít nebudu, tak hnětení pro změnu trénuju na chalupě. Tady jsem myslím zkoušela toustový chleba podle Bududub nebo "dinner rolls" podle receptu přímo od Omnia of Sweden. Do všech kynutých těst přidávám celozrnnou mouku, proto může pečivo vypadat trochu jinak než kdyby bylo upečené jen z obyčejné hladké.


U kynutých těst je dobré si spodní ocelový díl na tři minuty na prázdno rozehřát. Asi jako si člověk předehřívá troubu. 


Slané kynuté pečivo se mi osvědčilo vytvarovat do deseti bochánků a naskládat je kolem středové díry. Jednotlivé kousky lze i po upečení od sebe oddělit. Aby šly dobře oddělit, je vhodné je na spojích potřít olejem nebo rozpuštěným máslem, ale není to nutné.


Je důležité mít správné množství těsta. Při příliš malém nedostatečně využijete kapacitu trouby, která je i tak spíše menší. Při příliš velkém množství těsto vykukuje z pekáčku a zhoršuje proudění horkého vzduchu v části nad těstem. Těsto se také může přilepit k poklici a na některých místech se připalovat. Upečené pečivo nemívá do zlatava upečenou kůrčičku. Pokud ji má, většinou to znamená, že zespoda je už kůrčička připálená do černa. Omnia peče více zespoda než seshora. 


"Houstičky" obrácené dnem vzhůru.


Deset kousků "houstiček" je pro naši rodinu tak akorát. 



Tohle je kváskový chleba typu "kmínový" neboli Šumava. Mírně upravený recept podle Maškrtnice. Chutná skvěle jen nemá tu kůrčičku, na kterou je člověk zvyklý. 


Jáík miluje pečené kuře. Zatím jsem zkoušela kuřecí paličky, ale v plánu vyzkoušet jestli to jde i s většími kousky.


Upečeno. Kůrčička není tak křupavá, ale možná jen musím vychytat postup.


Jíst se to dalo i tak. 



Jáík mě kdysi prosil, abych upekla tu buchtu, jak je díra a kolem ní těsto. 

S Omnií je každá buchta bábovkou :-)  Dokonce jsem se vyhecovala a upekla zmenšenou verzi našeho svatebního dortu ve tvaru záchranného kruhu. Recept na těsto podle Easter cake, krém máslovo-pudinkový, kupovaný fondán na ozdobení. Dětem moc chutnal.

Pokud mne sledujete na Instagramu, tak víte, že poslední dobou peču velmi často. Pokusím se i sem dávat víc fotek, poznámek a vyzkoušených receptů, třeba se budou někomu hodit (minimálně mně samotné).

Pečení je radost, Omnia je pečení :-)

10 comments:

  1. To je bezva vychytávka! Možná by šlo upéct i celé kuře, vykostěné a smotané jako roláda? Až mě mrzí, že to nemůžu zkusit:) Lucie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zkusit si to můžete jen, co skončí tenhle nouzový stav. Jste vítána na vlastnoručně upečený oběd! Já to bohužel to neumím ani v troubě, ale ráda se naučím něco nového a naživo se učí nejlíp.

      Delete
  2. Jéé, tak přesně tohle vozila moje maminka s sebou pod stan.. Bylo to začátkem 90.let,jenom se tahle vychytávka tenkrát jmenovala Pečenka. To všichni v kempu koukali, když jsme měli čerstvou "bábovku". Využíváme dodnes🙂 Lucka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opravdu ji máte dodnes? Musím si to zkusit vygooglit. Kdy se Pečenka vyráběla?

      Delete
    2. Myslím, že někdy těsně po revoluci. Byla jsem ještě školou povinná a to už je pár let😉

      Delete
    3. Našla jsem ji na prodej na sbazaru, tam člověk najde všechno ;-)

      Delete
  3. Děkuji za inspiraci, tohle jsem vůbec neznala. A jestli se vám bude chtít sem dát nějaké recepty přímo do této trouby (hlavně jde o to množství surovin:), tak to bude super. Jdu vás najít na IG :). Monika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Množství surovin musím ještě vychytat hlavně u kynutých těst, kde se objem dost mění. Nejsem úplně pečlivá v zapisování, ale konec lockdownu se blíží, tak je potřeba trénovat.

      Delete
  4. To je na kempování skvělá vychytávka, děkuji za tip. Jak dlouho se třeba bábovka a chleba peče? Přeci jen plynová bomba není bezedná.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jitko, přiznám se, že moc nevím, tak dlouho se co peče. Kynuté buchty tak půl hodiny. Peču většinou na malý plamen zemního plynu (střední hořák domácí plynové varné desky téměř na minimum), spotřeba asi není moc velká. Směs propan-butan má trochu větší výhřevnost než zemní plyn. Záleží na tom, jakou velikost bomby používáte. Ty malé lehké do batohu asi moc nevydrží. Na lodi v Chorvatsku máme klasickou dvoukilovou bombu, která vydrží minimálně 14 dní dovolené, kdy vaříme většinou 2x denně pro dvě rodiny (10 lidí). moc ráda bych to pečení vyzkoušela někde mimo domov, brzy snad bude příležitost, pak budu referovat zase dál. Každopádně si myslím, že spotřeba bude menší než při pečení v plynové troubě (tu máme na lodi a trochu se jí bojím, tak jsme v ní pekly jen 2x).

      Delete

Děkuji za Vaše slova.