21.3.21

Odlehčené Pentabackpacky

Na požádání jedné milé zákaznice jsem se rozhoupala k šití batohů z nepromokavé kočárkoviny. Je to velká změna, která si vyžádala nakoupení prakticky všech komponentů na pentabackpacky z jiných materiálů než jaké používám na batohy z pevného bavlněného plátna. Místo kovových zipů na míru nekonečné plastové, místo kovových karabin a polokroužků to samé v plastu, místo bavlněné podšívky podšívka polyesterová, místo silných bavlněných popruhů silné polypropylénové. Jen to shánění mne stálo spoustu času a domů mi postupně přišlo asi pět balíčků. Teď postupně šiju a modlím se, aby se mi ty počáteční náklady brzy vrátily a já začala vydělávat.


Při šití mne napadlo využít i tu reflexní paspulku, které mi doma leží téměř deset let.

Paspulka lemuje horní okraj kapsy a pokud na ni nezasvítí světlo pod speciálním úhlem není téměř vidět. Ale slibuji si od ní, že ve tmě se rozzáří pokaždé, když ji osvítí světla kolem projíždějícího auta.


Se šitím z umělých materiálů, které se v přírodě nerozloží a nedají se ani recyklovat, jsem dlouho váhala. Snažila jsem se vygooglit, kde by se dal koupit nějaký materiál, na který bylo použito recyklovaných plastů, ale žádný jsem neobjevila. Určitě se vyrábí, ale maloodběratel jako jsem já se k němu nedostane.  Podařilo se mi ale na Sbazaru ulovit černou podšívkovinu z druhé ruky. Koupila jsem jí 3 metry na zkoušku, abych věděla, jak se mi z ní bude šít. Šije se z ní skvěle, neklouže, netrhá se, netřepí. Prostě skvělá socialistická kvalita z 80. let (dá se totéž říct i o mně? ). Paní, která mi ji prodala, dřív šila na zakázku, a ještě jí dost látky zbylo. Takže když si batoh koupíte, může se aspoň maličko hřát u srdce, že je z použitých látek je upcyklovaná.



Díky použití "plastových" materiálů jsou batohy nejen nepromokavé, ale hlavně i lehoučké jako peříčko a také skvěle skladné. 


Červená kočárkovina s růžovými puntíky pro ty Červené Karkulky v každé z nás.


Ať se Váš 4. týden jarního lockdownu, co nejlepší! 

5 comments:

  1. Ten šedo-žlutý je moc krásný, nemít od vás černý bavlněný, beru ho hned. Myslím, že i když si někdo koupí kvalitní batoh z nerozložitelných materiálů, nemusí to být nutně neekologický nákup. Když mu bude sloužit x let, tak je to v pořádku. Jste moc šikovná.

    ReplyDelete
  2. Evi, jsou dokonalé. Vy jste dokonalá. To ten ročník.
    Párkrát jsem šila z kočárkoviny a moc se mi to líbilo. Jen jsem nepřemýšlela nad eko složkou. Ale tašku jsem nosila hodně dlouho. Byla bezva.
    Fakt nechápu, kdy to zvládáte. Já přijde z práce a můj výkon klesne. Tím pádem jedu jen ve vaření a nějakém úklidu.
    A Evi, ten šedý se žlutou je volný? Můžu si ho zamluvit? Je úžasný.
    Lenka B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šedo žlutý už je u mě, Evičku jsem k batohům "vyprudila" ja a výsledek je jeste lepší, nez jsem čekala. Da se s ni domluvit na leccems😊
      Zdravím, Anastázie

      Delete
  3. Milá Evo, batohy vypadají luxusně, každý trochu jinak. A budou i skvěle funkční.
    Já bych se těch umělých materiálů tak nebála, podle mě zase déle vydrží. A s tou bavlnou a jejím zpracováním to přece není tak jednoznačně šetrné.
    Díky Vašich návodů jsem už zkoušela ušít kdeco, možná jednou zkusím i ten batoh :-) Zdravím Vás, Pavla

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.