10.3.21

Dva PBP z odstřižků

To je, že při výrobě textilu vzniká velký odpad, se v dnešní době myslím už docela ví. Ten odpad nevzniká jen v Číně, ale vytváří se i při obyčejném domácím šití. Třeba u mne doma. Při šití batohů se vždy snažím kupovat přesně tolik látky, kolik budu potřebovat, aby byl odpad, co nejmenší. Ale i tak mi vznikají odstřižky. U tak silné látky, z jaké je PBP ušitý, se malé odstřižky využít nedají a tak končí v koši, ale některé větší kousky se mi podařilo zpracovat do dvou batohů.

U tohoto batohu jsem měla dost modré látky na přední i zadní díl, ale už nezbývalo na kapsy. Ty jsou z zmiňovaných odstřižků. Všechny detaily jsou černé, kování stříbrné, krásná ucha se dají spojit a vytvoří tak jakousi kapsu na odložení svršky nebo nosící šátek. 


Odepínací popruhy. 


Podšívka je z nebělené bavlny, aby nerušila.


Varianta z odstřižků teplých barev. U tohoto batohu se mi při stříhání málem zavařila hlava. 


Barevné legrácky.




Kdo nešije, sotva si uvědomí, kolikrát se musí vyměnit spodní i horní nit i při šití jednobarevného. A co teprve, když šijete batoh tříbarevný (když počítám barvy hlavních látek). Ve skutečnosti je potřeba použít barev mnohem víc. Schválně si tipněte kolik. Až na jednu barvu je všechny potřeba vynásobit dvěma - pro spodní a horní nit. 


Na závěr dva tipy na zajímavé rozhovory - první se sochařem Kurtem Gebauerem, kolem jehož tajemné zahrady občas chodíme na procházky, a druhý s restaurátorem Andrejem Šumberou

Řešení: barev je potřeba osm: vínová, hnědá, khaki (vnější látka), krémová (podšívka), bílá (cedulka), tmavě hnědá (kožené detaily), černá (popruhy), tmavě béžová (tkanice zipu) 

2 comments:

  1. A to jak slábne zrak a člověk musí používat brýle a večer nic moc nevidí to je pak zábava. Ale moc oceňuji Vaši snahu o maximální využití odložených věcí. Hodně podařených projektů.Jana vránová

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, Jani. Oči už večer také často unavené a lepší to nebude :-(

      Delete

Děkuji za Vaše slova.