3.1.21

Osušky s kapucou

Osušky s kapuckou z bambusového froté ze Šijemdětem. Ušito zhruba podle návodu od Bundilky. Všechny okraje jsou obšity na overlocku, díly jsem sešívala cik-cakem.

Na tři osušky jsem koupila 220 cm látky šíře 170 cm. Vyšlo to úplně akorát na dvě osušky 70x150 cm a jednu 70x140 cm. Kapuce jsou vystřiženy z obdélníků 25x30 cm a olemovány vhodně velkými pruhy látky. Prakticky mi nezbyl žádný použitelný kousíček látky. 

Barvu jsem zvolila tak, aby nám ladila s koupelnou :-)





Detaily odlišující osušky jednotlivých dětí jsou z odstřižků. Žraločí zuby z mojí staré mikiny, dinosauří ostny z černého úpletu a králičí ouška z růžového sametu.


Dinosauří ostny. Na horní fotce je vidět umístění poutka z vnějšku osušky, díky čemuž při zavěšení pěkně vyniknou rozlišující detaily a děti si osušky nepletou. Na poutka jsem použila placatou šňůrku z nějakých kalhot. Je dobré si tyhle pevné šňůrky nechat i po vyřazení oblečení, protože se v galanteriích těžko shání.


Žraločí zuby. Na jednom z nich je vidět, že mikina byla pruhovaná :-)  Na tého fotce je vidět,jak je přišit lem - zuby jsou všity mezi vnější kraj kapucky a lem. Samotný lem je poté přehnut dovnitř kapuce, obšit overlockem a přišit na vnitřní část kapuce cik-cakem. Doufám, že to nebude nějak zlobit, nemám se šitím froté moc velké zkušenosti.


Králičí (nebo možná oslí) ouška. Ouška jsou z růžového bavlněného sametu, ušitá klasicky z dvojité látky a obrácená lícem navrch. Prošitá nikoliv v kraji, ale uprostřed. 


Aby ouška pěkně seděla, oblekla jsem osušku dítěti, našpendlila jsem hotová ouška na vhodné místo. Poté jsem osušku z dítěte zase sundala, prostřihla na daném místě dírku velkou tak akorát na vložení ouška, ouško do ní vložila a sešila dvě vrstvy froté a dvě vrstvy sametu cik-cakem (šev naznačen přerušovanou fialovou čárou). Zatím to drží :-)



Dinosaurovi Jáíkovi nestačí ostny, touží po zubech. Čeká mne tak ještě trocha párání a šití, ale co bych pro děti neudělala, že. 

6 comments:

  1. Máte je moc krásné, děti musely mít radost!
    Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to teda ostuda, ale takhle vytuněné ty osušky pod stromečkem nebyly. Stihla jsem jen ty žraločí zuby pro Jáíka. Holky neměly nic :-( Jenže Jů hned zabavila Jáíkovi žraločí osušku, takže jsem po souhlasu všech zúčastněných přidala na jednu kapucku růžová ouška a na druhou černé ostny. Nakonec jsou spokojení všichni a mně se to šilo tak nějak lépe, když jsem věděla, že s návrhy souhlasí.
      Včera jsem došila i zuby dinosaurovi, takže i Jáík bude úplně spokojený. Mám radost, že se netrval na tom žralokovi, mohlo to dopadnout daleko hůř.
      Děkuji za tu chválu. Už dlouhou se jsem sem nedala nic pořádného o šití, tak teď zase jednou něco nového.

      Delete
  2. Replies
    1. Děkuji. Střih jsem okoukala předloni v létě u moře a rozlišující detaily všemožně na netu.

      Delete
  3. Ty jsou parádní! Lucie

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.