19.1.21

Molekula

Dnes jsem psala vzpomínkový článek na nové webové stránky našeho projektu Borec a uložím si ho obohacený o pár osobních poznámek i sem. Projekt Borec popularizuje chemie prvku boru, se kterou nemám vůbec nic společného. Přidala jsem se ale k Michaelovi do týmu, protože jsme měla pocit, že mne to bude bavit.

Naším cílem bylo připravit se na Veletrh vědy, který se měl konat v červnu 2020. Veletrh se nakonec kvůli pandemii stejně jako spousta jiných akcí nekonal, ale my máme vše připravené na letošní rok, který snad bude návratem k normálu.

A teď už o "Molekule".


Molekula boranu C18H22.


Prezentační stánek "Molekula" se zrodil v hlavě našeho kolegy, popularizátora vědy a milovníka boranových molekul Michaela Londesborougha. Napadlo ho, že polovina molekuly boranu C18H22 má tvar, který tvoří uzavřený prostor se široce otevřeným vchodem. Tento tvar by se přímo ideálně hodil pro prezentační stánek, se kterých bychom mohli jezdit na Festivaly vědy a podobné akce a popularizovat chemii boru.


Jednoduchý model stánku z párátek a želatinových bonbónů.


Nápad je jedna věc, jeho realizace věc druhá. V létě 2019 jsme začali tím, že jsme se sešli na řežském dětském hřišti a pro lepší představu jsme si stánek poskládali ze želatinových bonbónů. Kvůli odhadu velikosti jsme si na rovnou zem zhruba vyznačili velikost podstavy. Dohodli jsme se, že oslovíme architekta, aby stánek převedl do 3D studie se všemi potřebnými rozměry a úhly.



Architektonická studie včetně návrhu trojúhelníkových stolů.


Oslovený architekt kromě studie navrhl i praktické trojúhelníkové stoly, kterými bychom mohli stánek zařídit. Tyto stoly ve tvaru rovnostranných trojúhelníků o hraně cca. 1 m by se daly snadno přemisťovat a bylo by možné z nich podle potřeby stavět větší či menší plochy.


První "atom" boru vyrobený z nerezu.

Architektonická studie obsahovala hlavně rozměry, ale nijak neřešila materiál, ze kterého bude stánek vyroben. Ve hře bylo dřevo, hliník, ale nakonec vyhrála nerezová ocel. Kromě toho, že bylo podstatné, aby stánek alespoň vzdáleně připomínal molekulu s atomy a vazbami, bylo nutné, aby jej jej bylo možná snadno přemisťovat. To znamená, aby bylo relativně rychlé jej na daném, místě postavit a po vědecké show a dílničkách jej zase rozložit, naložit do auta a převézt na jiné místo. Nejtěžší ze všeho bylo najít firmu, která by stánek vyrobila. Několik oslovených firem na naši poptávku vůbec nereagovalo. Ze dvou firem, které jako jediné komunikovaly, jsme vybraly tu s nižší cenovou nabídkou.


Vidět poprvé stánek na vlastní oči byl velký zážitek a co teprve, když se rozsvítil. Architekt, který tam byl s námi, nestačil zírat, jak se vědci dokáží radovat jako malé děti.

 
Atomy našeho stánku jsou vyrobeny z dutých nerezových koulí o průměru 30 cm. Vazby mezi jednotlivými atomy jsou tvořeny nerezovými tyčemi, které se používají na zábradlí. Tyto tyče v sobě mají žlábek, ve kterém je umístěno LED osvětlení. Barvu LED osvětlení lze plynule měnit, dokonce je možné naprogramovat vlastní osvětlovací režim.


V červnu 2020 byl stánek převezen do Řeže a poprvé postaven před ústavní budovou.


Stánek jsme poprvé spatřili ve výrobní hale v na začátku března 2020, v době začínající pandemie koronaviru. Poté se svět jako by zastavil. Až v červnu byl hotový stánek převezen do Řeže a proběhlo první testovací postavení před ústavní budovou.


Vizualizace jednoho z prvních návrhů grafické designérky.


Přes prázdniny odpočívala "Molekula" rozložená na atomy a vazby v ústavní knihovně. Během této doby jsme nechali vyrobit trojúhelníkové stoly z březové překližky s laminátovým povrchem. Nohy ke stolům jsme vybrali takové, aby byly levné, výškově nastavitelné a snadno demontovatelné. Grafická designérka nám navrhla potisk na bannery.


Eva Zažímalová a Michael Londesborough před "Molekulou".


Celé léto jsme se těšili na září až konečně dojde na popularizaci vědy s "Molekulou". Úplně první takovou událostí byl sportovní den řežské školy. Druhou událostí byla návštěva předsedkyně Akademie vědy Evy Zažímalové v našem ústavu.

Třeskutá vědecká show. Foto: Rané Volfík

Příprava slizu z lepidla a roztoku kyseliny borité. Moje děti byly bohužel tou dobou mimo Prahu. Foto: Rané Volfík


Koncem září, těsně před tím než se vše opět uzavřelo, jsme se účastnili akce Zažít město jinak v pražské Cukrovarnické ulici před budovou Fyzikálního ústavu. Konečně jsme se dočkali toho, že jsme mohli předvést téměř vše, co jsme měli nachystané na Veletrh vědy, který se v roce 2020 nekonal. Michael Londesborough předvedl vědeckou show na téma Borany jako raketová paliva. Děti si užily dílničky. Jednak stavění boranových molekul z párátek a želatinových bonbónů, ale především výrobu tolik oblíbeného slizu, k jehož přípravě je potřeba sloučenina obsahující bor. Zatímco děti míchaly sliz, kolega Tomáš Baše bavil jejich rodiče vyprávěním o historii boranové chemie v našem ústavu.


Rozsvícená molekula v noci. Foto: Rané Volfík

Po skončení odpoledního programu jsme vnitřní prostor "Molekuly" vyklidili, aby po setmění o to víc vynikla její rozzářená krása.


Bonusové selfie na závěr. Děkuji svému muži nejen za půjčení téhle přilby :-) Celý tenhle "projektík" byl pro mne velkým vybočením z komfortní zóny. Hledat a oslovovat firmy, žádat cenové nabídky, všechno to nějak koordinovat. Naštěstí jsem se všude setkala s ochotnými a šikovnými lidmi, všechno nakonec vyšlo a Molekulu včetně bannerů, stolů na míru a stoliček z Ikea máme složenou v knihovně. 

Doufám, že v roce 2021 se budeme moci účastnit více akcí než v roce loňském. A když to nepůjde letos, tak příští rok už určitě. 

1 comment:

  1. Super. To by se mi taky líbilo. Zaujaly mne ty špejle s bonbónky.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.