5.11.20

V řadě za sebou


Chtěla jsem si vyzkoušet nějaké tradiční bloky a zároveň odlehčit krabici s odstřižky. Odstřižky mám v jedné velké IKEA krabici roztříděné do papírových tašek. Začala jsem tím, že všechny odstřižky přírodních barev.

Tyto odstřižky jsem vytřídila tak, že jsem dala pryč všechny tmavé, výrazné, kontrastně vzorované. Nechala jsem jednobarevné, melírované, samé takové mdlé barvy a vzory. Z výraznějších barev jsem nechala jen žlutou v určitých odstínech, aby přinesla do deky oživení a spočinutí pro oko ( a taky proto, že ji mám prostě ráda).


Návody na jednotlivé bloky jsem našla různě po internetu. Jen tuhle hvězdu jsem si vymyslela sama, protože jsem měla hodně čtverečků 4x4 cm a potřebovala jsem je nějak využít. 


Stejné bloky jsem sešila do řad, řady oddělila úzkými pruhy režného lnu, ze kterého máme povlečení. Deku jsem chtěla ručně prošívat během dovolené v Chorvatsku, ale nesehnala jsem správný odstín perlovky a tak z toho sešlo. 


Po návratu do Prahy, jsem zakoupila perlovku v odstínu světle režné barvy a pustila se do prošívání. Chtěla jsem zkusit tzv. baptist fan, což je jeden z nejtradičnějších vzorů. Krásně použitý je vidět třeba tady nebo tady, u žen které mne velmi inspirují.


Prošívání trvalo hodně dlouho. Vzor je časově náročný, ale výsledek stojí za to. Jednak je deka krásně plastická (je to vidět na horní fotce, která je sice trochu rozmazaná, ale možná o to víc to vynikne), jednak není deka tuhá jako třeba při hustém prošívání metodou volného quiltování.


Na lem jsem po dlouhém hledání v zásobách zvolila melírovaný len původně určený na něco jiného. Bála jsem se, jak to dopadne, jestli nebudu párat, ale nakonec lem funguje přesně tak, jak jsem si představovala. Rámuje, ale není zbytečně kontrastní.


Zadní strana je z retro flanelu. Může se zdát, že neladí k přední straně a svým způsobem to tak i je (odstín růžové na zadní straně je sytější a studenější než na přední, kde je spíš starorůžová; žlutá je mdlá a ne mangová; zelená je také živější), ale pro mne je to příjemné oživení.

Hotová deka, velikost akorát pro miminko na pasení koníčků. Později se dá zavěsit na zeď jako dekorace nebo použít při stavbě bunkrů. Případě zájmu pište :-)

5 comments:

  1. Wau, ta je nádherná. Líbí se mi zužitkování i posledních zbytků látek, tak jak to původně patchwork využíval.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matildo, děkuji. Mám hromadu dříve nakoupených látek a pak taky odstřižků z jiných projektů (batohy, nosítka). Snažím se deky šít z toho, co mám a kupovat jen to nejnutnější (látky na zadní stranu, vatelín, nitě). Někdy musím koupit i kousek látky na patchwork na deku, protože vhodných odstřižků nemám dost a zas nechci, aby kvůli tomu deka trpěla.
      Látky na zadní stranu se v dnešní době dají koupit na internetových bazarech, což mi připadá super. Takový socialistický flanel je kvalitní a ceny jsou příznivé. jen je trochu problém se dostatečným množství, ale když člověk hledá, tak najde.

      Delete
    2. Líbí se mi i to prošití, asi se konečně odhodlám a svoji pořádnou patchwork deku si ušiju. Můžu se zeptat na jména těch bazarů? Zatím jsem na žádné látky nenarazila, pravda je, že je moc nevyhledávám.

      Delete
    3. Matildo, já hledám na bazosi, sbazaru a mimibazaru. Nejsou tam žádné americké designovky, ale dá se koupit krásný modrotisk, socialistický flanel a jiné látky. Stačí zadat do hledání "látky", "flanel" apod. na zadní stranu to stačí.

      Občas se mi podaří koupit i nějakou látku v dobročinném bazaru tady u nás, ale to je náhoda.

      Delete
  2. Krasa a prajem aby co najskor nasla svojho maijtela, Je velmi jemna, nezna. hela

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.