29.8.20

Mosaic mystery quilt

Mosaic mystery quilt je hotov. 

Moc příjemné šití, které mne bavilo, jen ke konci jsem si ho sama zkomplikovala. Ale od začátku. Cheryl z Meadow Mist Desings pořádá již několik let společné šití deky podle postupně odhalovaných návodů. Téměř nikdo na začátku neví, jak bude hotová deka vypadat. Začátkem každého měsíce dostanete instrukce. Začíná se přípravou látek, pak stříháním, pokračuje se postupným šitím jednotlivých bloků a končí sešitím. Vše se výborně organizované, existuje podpůrná skupina na facebooku a kdo chce, může se předem podívat, jak hotová deka bude vypadat. Jednotlivé kroky nejsou až tak časově náročné, dají se zvládnout za večer nebo dva intenzivního šití, a pak máte zase měsíc volno. Nebo můžete šití věnovat deset dvacet minut denně v průběhu celého měsíce. Žádný spěch, což mi dost vyhovovalo.

Snažila jsem se šít jen z odstřižků z jiných projektů, popřípadě z látek, které jsem měla doma. Speciálně pro tento quilt jsem kupovala jen kanafas na zadní stranu a vatelín. Když je to možné snažím se na zadní stranu dek používat látky z druhé ruky, ale sehnat dostatečné množství látky na takhle velkou deku není úplně snadné.


Topquilt jsem došila poměrně v termínu, jenže když byl hotový, došlo mi, jak nepraktickou má velikost. Byl moc velký na miminkovskou deku, moc malý na přehoz přes postel či na zakrytí při sledování televize. Takže jsem se rozhodla jej zvětšit na velikost, která zakryje jednolůžko nebo spodní část dvojlůžka (jako je vidět na fotce). A právě to zvětšení mi trvalo hrozně dlouho. Zase vyhrabat odstřižky vhodných velikostí, vyžehlit, nařezat, sešít, nejhorší bylo neustálé přepočítávání.

 Když byl hotový topquilt, koupila jsem dostatečné množství osvědčeného kanafasu s velkou kostkou, sestavila sendvič a pustila se do nekonečného volného quiltování. Kupodivu to byl velmi příjemný relax, jen kraje mne potrápily, protože jsem na ně použila jiný vzor než svoje oblíbené meandry. Lem je modrotiskový.

Deka už je na cestě do nového domova. Snad bude dělat radost. 


Přemýšlím, jestli se nepřidat do dalšího mystery QALu, který začal v červenci. Nějaké látky bych tu našla, ale asi nemám dost bílé na pozadí, tak váhám.

6 comments:

  1. Evi, je parádní, vůbec se nedivím, že už je pryč. Prosím tě, jaká byla výsledná velikost? Díky... I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, děkuji. Velikost je cca. 145x220 cm. Tyrkysově modré bordury nejsou stejně široké. Díky tomu deka nepůsobí tak protáhle a délka je tak akorát.

      Delete
  2. Velmi pekny quilt. Skvele presitie. Hela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji. Na prošívání musím ještě zapracovat, tam mám velké rezervy.

      Delete
  3. obdivuji,žasnu..krásná práce,Sv.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.