2.5.20

Hledání achátů v Českém ráji


Hledání achátů na polích u Morcínova.  Děti to překvapivě bavilo. Kupodivu jsme nějaké maličké kousky našli.





Výhled do všech čtyř světových stran ze zříceniny hradu Kumburk byl doslova dechberoucí.


Je to zvláštní, kolikrát musíme děti dlouhou dobu přemlouvat ke krátké cestě na místo, kde se jim nakonec velmi líbí. Je to i velmi vysilující.
 

První letošní stanování. Na místě s úžasným výhledem.


V noci pršelo a ráno bylo jen 6°C. V takovém studeném aprílovém počasí, jaké tento víkend bylo, bychom více než jednu noc asi nezvládli, zvlášť bez možnosti ohřát se v hospodě. 





U lomu v Doubravici jsme nakonec byli dvakrát. Na místě bylo několik rodin a děti bušily kladivy do kamenů jako permoníci. Nám se jedno z našich kladívek rozbilo. Budeme tedy muset každému dítku koupit nové kladívko a ochranné brýle k tomu. Acháty jsme nenašli, ale nějaké křišťály či co ano. 


Zmrzlí a unavení jsme ještě zamířili do Jičína. Cestou jsem z okna zahlédla zajímavou stavbu, kde bylo otevřené kavárenské okénko Café Loggie. Pro mne bylo tohle místo tím nejlepším z celého výletu a nebylo to jen skvělou kávou. Více se o Valdštejnské lodžii a projektu Valdštejnské imaginárium dozvíte tady a tady.





Fotky z letošního roku budou jednou velmi snadno časově zařaditelné.


Ach. Kdo nemiluje pryskyřníky, ať napíše komentář :-)


Kelímků od kávy sebou máme v době korony hodně. Přesazuji do nich kytky.


Samotnou lodžii jsem zapomněla vyfotit, tak tady je alespoň v podobě lucerny.



Závěrem bych chtěla říct, že hledání kamenů je pro nás dobrou příležitostí zavítat i na místa, kam by nás jinak třeba ani nenapadlo jet. Český ráj asi není úplně správný příklad, ale někdy člověk chce někam jet, jen prostě neví kam a tak nikam nejede nebo jede tam, kde už byl několikrát. Pátrání po kamenech beru jako možnost poznat naši zem a ještě si přitom užít trochu hledačské vášně. 

7 comments:

  1. Ahoj Evi, parádní výlet... Z lodžie máme svatební fotky :-) Hostinu jsme měli poblíž, manžel je z Lomnice nad Popelkou. A jsme teda pozadu, i když tam máme babičku a dědu - na kamnech jsme ještě s dětmi nikde nebyli. Tuším, že letošní léto to doženeme, vzhledem k tomu, že moře s nejspíš nekoná. A kladívko máme jen jedno, to by mohl být problém :-)
    Novire - I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, tak to musí být ty fotky parádní. Ta lodžie má neuvěřitelné kouzlo.

      Čím víc kladívek, tím víc spokojených dětí. Jen musím sehnat i ochranné brýle, z kamenů lítají úlomky.

      Delete
  2. Evi parádní tip a krásné fotky. Pocházím z Turnova a o Valdštejnské lodžii ani o lomu jsem nikdy neslyšela. Chystáme se za 2 týdny k našim, to by mohl být hezký výlet. Lenka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leni, u lodžie byl pěkný park. Nám moc nepřálo počasí, čas ani děti, ale dovedu si tam představit piknik.

      Delete
  3. Nepíšu kvůli pryskyřníkům - ty mám ráda. :-) Do Valdštejnské lodžie už se chci dlouho podívat, nejraději na nějaké představení. Tak snad to brzo vyjde... Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) ať vám to vyjde i divadlem. To místo je krásné.

      Delete
  4. Milá Evo, my s našima klukama často jezdíme sem: https://www.cesky-raj.info/dr-cs/4260-muzeum-drahych-kamenu-a-votrubcuv-lom.html

    Kladívko s sebou také :-).
    Hezké dny Lenka

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.