29.4.20

Mravenčany v olejomalbách

Moc tady o pracovních záležitostech nepíšu, ale tímhle bych se chtěla pochlubit. Před nějakou dobou  nám vyšel článek v časopise Dalton Transaction (něco jako Kůň a pes, jak říká můj muž). Vzhledem k tomu, že se článek objevuje na titulní straně, a vzhledem k tomu, že ho ve dvou jiných časopisech odmítli, protože se jim nezdál dost dobrý nebo, že referee nevěřil, že to o čem píšeme, je možné, tak si ho sem pro radost uložím. Článek byl zařazen mezi tzv. HOT articles a je po určitou dobu volně přístupný, takže si jej můžete stáhnout a přečíst i vy. 


Přijde mi vtipné, že my z Ústavu anorganické chemie jsme přišli na to, že v parách nad oleji je kyselina mravenčí. To je pomalu taková troufalost jako když snowboardistka Ester Ledecká vyhrála super obří slalom.

Stručné shrnutí článku: Oleje používané při olejomalbě za určitých podmínek reagují s červeným pigmentem miniem, přičemž vzniká mravenčan olovnatý a olovnaté karboxyláty (mýdla).

PS: Titulní stránku nám nabídli, ale museli jsme si za ni zaplatit. Tak to teď ve světě vědy chodí. Je to poprvé, co se nám něco takového stalo, a je možné, že i naposledy.

9 comments:

  1. Sice tomu vůbec nerozumím, ale upřímně gratuluji.Zdena

    ReplyDelete
  2. Evi, vůbec nevím, o co jde a proč je kyselina mravenčí taková bomba, ale gratuluju!
    I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako bomba to není, ale překvapení rozhodně. Ono je totiž těžké ji standardně používanými metodami detekovat, protože je to lehká a polární molekula, takže je potřeba použít trochu jinou metodu. Když ji nehledáš, tak ji prostě nenajdeš.

      Delete
  3. Podobně jako ostatní, nerozumím ani trochu, vypadá to ale na velký úspěch ve vašem oboru, moc gratuluju a užijte si ho!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji. Až se jednou zase sejdeme, tak to snad i oslavíme :-)

      Delete
  4. Gratuluju, tyhle profesní úspěchy jsou povznášející! Jinak mi tedy dost zajímavé přijde i to pozadí publikací odborných prací, na čem všem kolikrát záleží... Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vůbec není snadné publikovat, zvlášť, když člověk není v daném časopise zavedený a je z "východní" Evropy.

      Delete
  5. To je paráda, moc gratuluju. V těhle abstraktních oborech hmatatelné ocenění práce vždycky potěší :-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.