6.10.19

39_Lanovka hotelu NH Praha

 V neděli večer mívá můj muž často splín z toho, že nám víkend proklouzl mezi prsty. Úklid a dohánění domácích prací, které člověk nestihl přes týden, nákupy jídla a oblečení, vaření, Jůiny závody, nějaká ta procházka na stokrát navštívená místa, několik hysteráčků a vytoužený víkend je pryč, aniž přinesl něco navíc.


Jednou jsme měli pracovní schůzku v centru Prahy a kolegyně nás vedla skrytým průchodem, o kterém se dozvěla z knihy 111 míst v Praze, která musíte vidět  a protože ji měla doma dvakrát, tak mi ji darovala. A tak jsem vymyslela tento náš rodinný projekt 111 -  postupně navštívit všechna místa v knize a pokusit se vyfotit stejnou fotku jako je v knize u příslušného místa.


Takže tady je první z míst - lanovka jako z Bondovky. Pamatuji si, že jsem kolikrát při procházce po Strahově přemýšlela, co to na tom kopci naproti jezdí a jestli bych se tím mohla projet. To ještě byla kabina červená jako na fotce v knížce.



Lanovka spojuje spodní část hotelu NH Prahy s jeho částí nahoře na kopci. I když lanovka jezdí 24 hodin denně, pro veřejnost je otevřená jen ve vybraných intervalech. V reálu to vlastně žádný problém není, my jsme lanovkou vyjeli nahoru i mimo oficiální otvírací dobu. Problém je v tom, že v tuto dobu není otevřená branka vedoucí z horní části hotelu ven. Takže buďto zase sjedete lanovkou dolů nebo si dáte skvělou kávu s vysokohorskou přirážkou.


Nutno říct, že na nás byli zaměstnanci hotelu velmi milí. Nikoho nepohoršovali naše mokré větrovky. Naopak nás ochotně obsloužili a dětem donesli omalovánky a voskovky. Venku bylo, že bys psa nevyhnal a tak nám půl hodinka v teple přišla vhod.




Po kávičce jsme sjeli dolů (ten kopec je pěkně prudký) a pak hned zase nahoru. Otevřenou brankou jsme vyšli z hotelové terasy a dolů parkem seběhli po svých. V knize je několik tipů, kam se ještě projít, ale my jsme spěchali do Nuslí, takže jsme jich nevyužili.


Při hledání oficiální stránek s otvírací dobou jsem našla několik článků o tom, že se už nejedná o lanovku, ale o šikmý výtah. Proto ta změna z červené na stříbrnou. Přepravní řád na fotce není moc čitelný, tak jej raději přepisuji. pro veřejnost je otevřeno takto:  10:30-11:30, 15:00-18:00 a 22:00-24:00. Ty noční hodiny jsem docela překvapivé, co? Ale třeba na rande se to hodí.


Druhá cesta dolů vedla podzimní parkem. Potkali jsme minimálně dvě fanynky zesnulého Karla Gotta, které nesly kytici karafiátů k jeho vile na Bertramce.

Záměr projektu 111 se pro tentokrát povedl a zažili jsme něco nového. Pro tento projekt jsem tady na blogu vytvořila speciální štítek 111, aby byl snadno dohledatelný. Na instagramu budu používat minimálně jeden z hashtagů, které už pro tuto knihy existují.

18 comments:

  1. Tahle lanovka je super! Tři roky jsme bydleli nahoře na kopci na Malvazinkách a občas jsem jí využila po cestě domů :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vůbec jsem netušila, že je takhle známá.

      Delete
  2. Prosím pěkně, co to je ten splýn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo , no splín. děkuji za upozornění. vyjmenovaná slova jsem nikdy neuměla odříkat :-( Ale přeskočila jste jednu chybu ve shodě podmětu s přísudkem, kterou tam taky mám.

      Delete
  3. Výborný nápad, těším se na další místa.
    Hezké dny, Katka

    ReplyDelete
  4. Evi, děkuji za krásné tipy. Prahu vůbec neznám a už z minulých příspěvku mě nadchla některá kouzelná místa (Nový Svět tuším...?), která bych ráda v rámci rodinného výletu navštívila. Lenka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koťásko, děkuji a zdravím. Hřiště na Novém světě je v knize taky :-) a je tam popsaná jeho zajímavá historie, kterou jsem neznala.

      Delete
  5. Pocity z víkendu mívám podobné. A stále nové a větší oblečení pro děti, to je moje noční můra. Hodně pořídím na e-shopu HaM, nebo Sportisimu, pokaždé mám radost, když ten který kousek ještě mají a jen navýším velikost :-). A dodatečně děkuji za tip na potápěčské brýle, když jsem věděla, že mám chtít silikonové těsnění, tak bylo hned nakoupeno a konečně moře bez hysterčení :-)! Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hani, tak to mám radost, že to pomohlo. Naše děti se s brýemi potápí i ve vaně a pořád drží :-) Vlastně ani neplesniví, až se divím.

      Delete
  6. Evi, super nápad. Až se jednou vydám do Prahy, vykašlu se na klasické turistické trasy a půjdu ve vašich stopách. Díky! Jo, a ten pocit z víkendů taky pravidelně mívám..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, ta knížka je výborně napsaná, stylem, který mi vyhovuje - vtipným, ale ne trapným (jako třeba překlady Lonely Planet). Člověk se něco dozví, ale zase ne moc, aby ho to nudilo.

      Delete
  7. Knížku máme, ale ještě jsme moc míst z ní neprozkoumali. Tak to zkusíme napravit. Děkuju za povzbuzení - a těším se na další vaše objevy. Kl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono to není jen tak. My jsme zvládli jedno místo. Ale chci naplánavat nějakou procházku, kde jich bude víc.
      Těším se na fotky.

      Delete
  8. Evi, ta branka ma cestou z hotelu ven bzucak, da se otevrit. Cestou dovnitr bohuzel..nase deti miluji automaticke rotacni kartace na boty, ktere jsou u horniho vystupu z vytahu:) pro nas je to oblibena cesta od dedy domu, jezdime casto

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jani, ona se dá otevřít, ale právě jen v tom daném intervalu. Aspoň tak jsem to pochopila. Nezkoušeli jsme to, ale zaměstnanci nám to říkali. Kartáč se dětem taky líbil. My občas jezdíme lanovkou na Petřín, hlavně s návštěvama.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.