1.9.19

Chalupa léto 2019 - I - úvod


Tradiční dva týdny na chalupě aneb Matky s dětmi 2019. Letos jsme první týden trhli početní rekord - tři ženy a dvanáct vlastních dětí. Zdá se to hodně, ale někdy pět dětí z jedné rodiny může být méně viditelných, slyšitelných a prostorově náročných než dvě z jiné rodiny (tím myslím tu naši).

Zatímco poslední dva roky probíhali bez větších komplikací, tenhle rok byl náročnější. První týden kvůli sršňům hnízdícím nad oknem do našeho pokoje, přemnoženým vosám a velkému sousedovic psu, který nás chodil denně okukovat.

Na Wikipedii jsem si přečetla, že sršní jed je slabší než včelí, že šršni nejsou agresívní, že možný je mužský i ženský rod. Co tam není moc zdůrazněno je, že narozdíl od vos a včel, jsou sršni aktivní i v noci. Praxi to znamená, že když máte postele pod jejich hnízdem, tak celou noc posloucháte, jak s hlasitým bzučením přilétají nad vaše otevřené okno a potom asi minutu lezou k hnízdu, přičemž okusují sádrokarton, který vás od nich dělí (tak mi to aspoň připadalo :-). Dost se mi ulevilo, když jsme se druhý týden přestěhovali do jiného pokoje.



Další týden už nás bylo méně (dvě ženy, pět dětí a jeden pes). V horách a údolích kolem chalupy se denně honily bouřky a v noci jsme spatřili lišku obcházející ohniště. Přiznávám, že od té doby, jsme po setmění z chalupy nevytáhli paty. Doteď  se nemůžu vzpamatovat z velikosti liščího ocasu. Je totiž stejně velký jako sama liška.

Jsem prostě městská panička. V divočině a na venkově bych zemřela vyděšením z přírody kolem.

2 comments:

  1. Evi,naprosto chápu !
    Máme také chatičku, kdyby jsi jí viděla, tak pochopíš, že noc tam strávit sama s dětmi je hrdinský čin !
    Muž tedy říkal, že když tam jsem i já jeho 5 letý syn, že se nebojí, ale sám by tam rozhodně nespal a v noci vyčůrat sám se také nejde ;-)
    Letos se nám tam přemnožili myšky, když mi první noc běhali pár cm od hlavy celou noc po střeše, tak jsem to nedala a zajela k deratizérovi pro krabičky.
    Když se, ale po pár dnech začaly otrávené přibližovat více a více ke dveřím , zavelela jsem k odjezdu, přesvědčená, že už mě tam myšky neuvidí ;-)
    Ale přeci jen je tam jinak krásně, takže mi mé rozhodnutí vydrželo do příštího víkendu ;-)
    Jinak se bavíme i tím, že po zahradě zasypáváme celkem velké nory, ty myší už neřešíme ;-)
    Když nad tím tak přemýšlím, člověk tam rozhodně neřeší blbosti, ale jen to, aby se vyspal a nějak se dokázal sžít s přírodou.
    A ty zvířátka vlastně řeším jen já, muž i syn spí celou noc a syn dokonce myšky pozoruje a zbožňuje film Ratatoulle ;-)
    Léto skončilo a u nás až zase za rok !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilono, tak to zní přímo horově. Myši se u nás na chalupě také občas vyskytnou, ale na druhém konci místnosti, nikoliv u hlavy.

      Můj muž se kupodivu nebojí chodit ven ani v noci a já s ním taky ne. Cizí psy zdraví "Čau Dono", zatímco já s výkřikem pádím do chalupy :-)

      Delete

Děkuji za Vaše slova.