28.4.19

Výstava Renáty Fučíkové


Taková obvyklá neděle. Muž s Jů na závodech (vyhrála, už zase), já s prďochy doma. Nějak poslední dobou nejsem schopná nic uvařit, fakt krize. Příště koupím lososa, aby byla změna proti těstovinám a pizze.


Aspoň, že tu nedostatečnou mateřskou péči zachraňuji vydatným tulením a kulturními zážitky. V sobotu jsme byli na Příhodách lišce Bystroušky Náš první Janáček a zvládli jsme to. Jů, která je nejvíc muzikální, se líbila hudba. Nám s Jó hlavně kostýmy a zajímavé řešení scény. Připomenulo mi to, jak mi ty lesy kolem Brna chybí. Vždyť na hájovnu z opery chodívaly holčičky každé úterý na přírodovědný kroužek.


Výstavu Renáty Fučíkové, významné české ilustrátorky, děti jen proletěly. Až mne to tentokrát mrzelo, ale čekala nás dílnička, tak jsem o nijak neřešila, nechala děti na půdě (ano, praly se tam) a výstavu si užila sama. Knihy paní Fučíkové jsem neznala, ale takhle naživo mne ilustrace podivně dojímaly. Škoda, že u jednotlivých obrazů chybí popisky, nejsem takový znalec české a už vůbec ne světové historie, abych námět každého obrazu odhalila.


Tajná chodbička skrývá první dochované ilustrace autorky.



Pokoj z Kafkova románu a zavalený Jáík.


Na půdě vily bývá tradičně promítání a tvoření. Promítání na strop se nám líbilo.



Tentokrát tam byla navíc možnost převlečení se do kostýmu - Jů jako Masaryk.


Jáík jako "král čtvrtý" (Karel IV.).


Zůčastnily jsme se i tvořící dílničky.


Celkově to bylo skvělé. Mám Villu Pellé moc ráda. Je taková kormorní a pro nás i lokální. Škoda jen, že už nefunguje kavárna, ale odpočinout si od městského ruchu na zahradě se dá i tak.

6 comments:

  1. Skvělý program. My jsme většinou o víkendu na výletě, turistika, hrady, zámky (a nemusím řešit vaření). Snažím se vařit každý den (rychlovky) a nápady docházejí.
    Villa Pellé by se mi líbila.
    Hezký den, Ilona

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ili, tak ty výlety závidím. My se kvůli neustálému budování a nyní ještě Jůiným závodům nikam nedostaneme.

      Delete
  2. Okolo Brna se dost kácí, lesy jsou napadené kůrovcem, snad něco zbyde :-(. Hana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U nás byly právě listnaté lesy. O kůrovci vím hlavně na Vysočině, tam je to strašné. V Beskydech naštěstí jen maličko.

      Delete
  3. Renátu Fučíkovou bychom taky rádi stihli. Ten pokoj Řehoře Samsy vypadá dost dobře. :-) Kl.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.