11.3.19

Taštičky na projekty


O tom, že odpad z textilního průmyslu je obrovský a končí na skládkách, jste už určitě slyšeli. Stejně tak o náročnosti výroby nových riflí na spotřebu vody a chemikálií. Sama jsem žádný dokument na tohle téma neviděla a vidět ani nechci. Jako někdo, kdo šije, si ten odpad dovedu představit.


Sama se snažím při šití využít každý kousek. Pentabagpack je navržený tak, že odpad je naprosto minimální. Stejně tak project bagy z nových látek. U šití z upcykovaného materiálu je to jiné. Třeba tyhle rifle z poctivě silné rifloviny. Nastříhala jsem z nich střihové díly na dvě taštičky. Zbyla mi nepoužitelná pasová a kapsová část, pár odstřižků příliš malých na další zužitkování. K tomu tři cedulky a ještě něco málo, co by se možná dalo jednou zužitkovat.

Chce to hodně přemýšlení, jak džíny šikovně rozstříhat, aby se mi tam střihové díly vešly. Zatímco materiál je více či méně zadarmo ve srovnání s novou látkou, o to víc času strávím stříháním. Ale zrovna tohle přemýšlení mne moc baví.


Nachystáno na šití.





První hotová vlaštovka. Staré džíny a krémová bavlněná podšívka.

11 comments:

  1. Já si koupila tašku přes rameno na trhu z chráněné dílny, kde u nás šijí právě z vyřazeného oblečení. Je z džín, pak mám ještě jednu nákupku z plátěných kalhot.
    Je to skvělá myšlenka 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ili, to je super, že se ten materiál používá. Vyřazených věcí je tolik a ne vždy ho bude někdo nosit, v té podobě jaké je.

      Delete
  2. Z vyřazených pánských kalhot přešívám dětské kalhoty (ty "slušné" :-) -školní). Už se však asi přiblížila chvíle, kdy budu muset více přemýšlet a sešívat, protože už mi nohavice nevyjdou na délku. Děcka hrozně rostou. :-) Ale do těch cca 8 let mi to vycházelo skvěle. Petra, Brno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petro, to mám taky v plánu. Holky jsou dost vybíravé, ale zrovna Jáík se v tatínkovi dost vidí, tak to myslím půjde.

      Delete
  3. Ahoj, já jsem dřív kupovala nové látky a z nich šila, ale teď .... právě kvůli tomu nadbytku a odpadu, přešívám z větších kalhot/svetrů/triček na menší, nakupuji v sekáčích, někdy oblečení zdědíme, našívám záplaty, šiju si textilní tašky a pytlíky ze starých záclon.... Nemáš nějaký tip , co se starými košilemi? Měj se pěkně a díky za nápady, o které se dělíš, Dita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dito, to je super. Mne šití oblečení nějak nebaví. Mrzí mne, když to pak děti nenosí. Košile se podle mne hodí na podšívky a hlavně mám v plánu je použít na trenky pro muže. Jen ten střih, co na ně mám musím přepracovat, protože se do košile nevleze. Ale u někoho se širokými rameny a úzkými boky, by to nemusel být takový problém.

      Přešívání zdar!

      Delete
    2. Z košil stříhám ubrousky na utírání úst. Petra

      Delete
    3. Mne maminka z tatinkovych kosil s prodrenym limeckem sila kosile "divci". Rukavy koncily do kloboukove gumicky a limecek usila dokulata. Nesnasela jsem to ;), chtela triko s kapuci, a proto si to pamatuji.

      Delete
    4. Tomu rozumím. Ona to asi v té době byla nutnost, ale stejně.

      Delete
  4. Evi, taška je krásná a článek poučný.
    Já šicí samouk nekupuji vůbec nové látky, zatím zpracovávám, co jiní darují. Recyklace mě moc baví. Z košile jsem mamince ušila tašku k svátku a nosí ji, což mě fakt potěšilo.
    Krásné dny a více takové inspirace, prosím.
    Staré svetry - deka?
    Elastická trika používám na ponožky či kalhotky nebo elastické pasy k sukním.
    Ze starších ubrusů se chystám na obaly na dárky.
    Plánů by bylo..
    Bohunka

    ReplyDelete
  5. Máte úžasné nápady, Evičko. Taška je krásná.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.