10.1.19

Jaké používáme lahve


Radka z Upletsi se mne ptala, jaké lahve používáme.

Naše děti jsou hrozní pijani, jak někam jdeme bez vlastní lahve s vodou, musíme po krátké době nějakou kupovat, protože ony mají velmi brzy naprosto neuvěřitelnou žízeň. Proto téměř pořád sebou nosím naši vlastní láhev.

Už léta jsme věrni značce EQUA, která kromě jiných vyrábí i plastové lahve z kvalitního materiálu bez použití BPA (více se dozvíte  třeba tady).  Velkou výhodu těchto lahví vidím ve dvojitém víčku,  v odolnosti vůči rozbití a průhlednosti.



Když odšroubujete vrchní jednobarevnou  část, můžete se pohodlně napít z otvoru, který je velký asi jako u klasické PETky (náš Jáík z ní pije od necelého roku).



Když odšroubujete obě části víčka, tak získáte otvor o větší velikosti. Snadno se tak láhev doplňuje tekutinou nebo se dobře čistí kartáčem.



Lahve EQUA používáme více než čtyři roky let. Ta růžová z první fotky je naše momentálně nejstarší, máme ji dva a půl roku a pořád výborně slouží. Za ty roky, co je máme, jsme dvě rozbily a čtyři ztratily. Ty rozbité padly naplněné z větší výšky na tvrdou podložku (ta poslední mi upadla po naplnění v norském Bergenu na dlažební kostky, lahve byla z úplně první várky a měli jsme ji přes čtyři roky). Dvě ze zakoupených lahví mírně protékaly. Poprvé jsem to neřešila, podruhé jsem láhev reklamovala a byla mi vyměněna za novou.

Většinou lahve plníme kohoutkovou vodou. Já si to té své ráno přelívám čerstvě uvařený černý čaj, abych ho vypila cestou do práce. Čas od času se stane, že lahve začnou smrdět (hlavně dětem, jak do nich posílají potápěče) a ani sebe silnějším drhnutím se nedají zápachu zbavit. Vyvařovat jsem je nezkoušela, používám sterilizační tablety Milton. Koupila jsem je v DM-ku, ještě když jsme bydleli v Brně, a několik tabletek stále mám. Většinou stačí jen čtvrtina tablety, kterou rozpustím ve velké plastové míse, a postupně do ní vládám lahve i odšroubavaná víčka.


V případě mojí lahve, do které si každé ráno vařím černý čaj, zase postupem času došlo k zabarvení do hněda. Toho jsem se zbavila použitím perkárbonátu v kombinaci s jeho aktivátorem při nižších teplotách TAEDem (tuhle kombinaci používám i na bělení našeho bílého dřezu). Je to ekologické, bezobalové, bez chlóru, čistí se kyslíkovými radikály, ale nejedná se dezinfekci.



V létě jsem hodně přemýšlela o jiných než plastových lahvích, ale nakonec vyhrála zase EQUA. Já sama neumím pít z otvorů větších než ten, co je v PETce, takže většina kovových lahví je mimo hru. Sklo je mimo hru kvůli rozbitnosti a hmotnosti. Plastové lahve s různými pítky a brčky se špatně čistí. U EQUY jsem si ověřila, že ji děti dokáží bezpečně zavřít, tak aby jim netekla a celé naší rodině se z lahví dobře pije.

PS: Večer přidám pár fotek, které už mám nafocené ale ne stažené. Fotky jsem přidala.
PPS: Toto není sponzorovaný článek.
PPS: Pokusím se postupně zodpovídat na Vaše dotazy z výročního článku.

DODATEČNÁ POZNÁMKA

Na základě nečekaně velké diskuze, která se strhla u mne na instagramu pod fotkami těchto lahví. Vypadá to, že zkušenosti s nimi jsou buď a nebo. Buďto všechny protékají i po reklamaci a vyměnění za nové nebo jsou zkušenosti dobré a lahve drží.

Sama za sebe mohu naspat, že jsme lahví měli celkem asi 8, z toho protékaly dvě. K protékání vždy docházelo mezi vlastní průhlednou nádobou a spodním víčkem. U jedné z lahví to byla asi opravdu výrobní vada, protože jsem to zjistila při prvním naplnění (schválně jsem ji testovala vydatným třepáním). Při reklamaci v kamenném obchodě, kdy mi byla bez problémů vyměněna za novou, jsem se dozvěděla, že se protékání může také nastat, když člověk uzávěr dotáhne až příliš. Nejsem odborník, ale chápu to tak, že dojde k něčemu podobnému jako je stržení závitu u šroubku. Takže je lepší LAHVE NEDOTAHOVAT NA SÍLU, jen tak akorát. U sebe jsem si jistá, že to s dotahováním opravdu nepřeháním a lahve drží.

7 comments:

  1. Evi, díky! To je článek přímo pro mě, zrovna se dívám po nějakých lahvích na vodu, a tenhle tip se mi dost hodí. P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petro, já zrovna tenhle článek zveřejnila omylem. Potřebuje ještě dodat pár fotek, které jsem nestačila stáhnout z foťáku. Večer se o to pokusím.

      Delete
    2. Vida, a já už je mám doma:-). Líbí se mi i design, to je pro mě osobně dost důležité... Tak už je ozkoušíme sami, a uvidíme... Ještě jednou díky za tip. P.

      Delete
  2. Máme stejné, Mikeš má asi 3.rok tu modrou, ale už je taková zašlá, nosí ji denně do školy.
    Já mám trochu větší a teče :( bude to lahví, moje víčko na jiné lahvi neteče.
    Tak nosím pití jen trochu.
    Jinak vydrželi nejdéle ze všech, co jsme kdy měli a taky se nejlíp čistí díky širokému otvoru.

    ReplyDelete
  3. Já mám pro děti zdravou láhev, po čase je potřeba vyměnit pítka. A i když je mytá v myčce, tak chytá taky pachy. Zkusím ty tablety, díky za tip! Pro sebe jsem si nechala na Vánoce nadělit láhev VitaJuwel, polodrahokamy mají upravovat vodu z kohoutku, já to tomu snad ani nevěřím, ale líbí se mně, tak jsem si udělala radost :-). Hana M.

    ReplyDelete
  4. Evo, díky za článek!

    ReplyDelete
  5. Také ji máme už několik let, dcera ji nosí do školy. Jsme spokojeni, jen mě štve, že nejde sundat ten popruh, že se vždycky namočí při mytí. Jinak super. Veronika

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.