30.8.17

Bezobalový supermarket


Včera jsem vytáhla děti do prvního bezobalového supermarketu u nás, který byl teprve nedávno otevřen ve zkušebním provozu. Nachází se kousek od stanice metra Hradčanská, stačí přejít koleje a dát se doprava. Už jen pár kroků a jste tam.

Hned u vchodu jsou speciální váhy, na kterých si zvážíte nádoby, do kterých budete nakupovat. Váhy vytisknou štítek s čárovým kódem, který si na nádobu nalepíte.  Pokud jste si sebou nic nevzali, jsou v poličce pod váhami připravené čisté sklenice již s nalepenými štítky, které si můžete zdarma vzít.


Děti je možné odložit do přírodně zařízeného hracího koutku. Ten je také hned za dveřmi.


Drogerie - prací prostředek z mýdlových ořechů, něco na nádobí, WC. Různé balzámy a šlehané krémy ve vratných kovových obalech. Tekuté mýdlo a hydrofilní oleje, to je obojí bohužel hodně drahé. 


Luštěniny, obiloviny a jiné sypké potraviny nahoře a mouky dole.

 Potravinové oleje a sušené ovoce. Mají i rafinovaný řepkový olej za rozumnou cenu, což mě potěšilo.


Pivo a mléčné výrobky ve vratných skleněných obalech. Litr BIO mléka stojí 36 Kč plus 10 Kč záloha na sklenici.


Káva, mlýnek na kávu a mlýnek na mouku. Pamatujete si, jak si všichni před revolucí mlely v Pramenu kafe Standard na mlýnku za pokladnami? Ještě teď po letech se mi vybaví ten zvuk mletí. Já tentokrát to nezkoušela, ale příště do toho půjdu. 






Koření a jeho ceník. Vyšší cena je za kilo. Nižší cena je uvedena pro názornost a odpovídá 20 g, což je zhruba tak hmostnost jednoho pytlíku z běžného obchodu (koukala jsem se do spíže a hmotnost obsahu pytlíku s kořením se pohybuje mezi 10-30 g podle druhu koření).


Raw tyčinky. Ty musím někdy zkusit.

Nakonec si všechno necháte zvážit u sympatické slečny prodavačky. Platit je možné zatím jen v hotovosti.


Náš nákup - mléko, káva a kakao :-) Chystám se o víkendu péct red velvet cake, tak jsem zvědavá, jak bude toto kakao fungovat.


 Nakonec si vyzvednete děti v hracím koutku. Ty moje si tam pěkně vyhrály.

Chystáte se do Bezobalu? Já se tam doufám objevím na slavnostním otevření, které bude 19. září. Pásku přestřihne Bea Johnson, která by měla podepisovat svoji knihu Domácnost bez odpadu. Na to se moc těším, jen jestli knihu do té doby zvládnu vylovit z banánové krabice.

3 comments:

  1. Chystám se tam a určitě si odnesu kromě jiného i mléko, na zkoušku (to ze supermarketu pít nemůžu). Těším se a jsem ráda, že obchod vznikl :)

    ReplyDelete
  2. Vypadá to zkvělě, věřím, že se jim bude dařit a koncept bezobalového obchodu se rozšíří napříč republikou. V tomto by nám mohla jít příklademm Keňa, která jako první uzákonila zákaz prodeje plastových obalů (jednorazových) pod velikými pokutami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo pro Keňu! velké mínus pro EU. Místo zakazování žárovek, regulování výkonů vysavčů a typů kotlů byla měla řešit zrovna tohle.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.