Naše děti byly letos nezvykle zdravé, měly jen pár rýmiček a Jů nějaké drobné virózky. Minulé zimy nás dost trápily rýmičky i kašlíky, hlavně Jáík byl na ně hodně citlivý. Nikdy jsem si s tím nevěděla rady a vždy jsem mu nasadila nějaký klasický lék z lékárny.
Tento víkend jsme trávili na severu a já si všimla krásných svítivě zelených smrkových výhonků. V hlavě mi to secvaklo (to se mi poslední dobou moc nestává) a vzpomněla jsem si, že jsem někdy četla o smrkovém medu. Neváhala jsem, vygooglila si recept, natrhala kilo a půl výhonků a po návratu domů se hned dala do vaření medu. Jsem na něj zvědavá. Máte s ním někdo zkušenost?
Dělala ho moje babička a byl hrozně dobrý! Účinek neposoudím, ale jako dětem nám moc chutnal. :-)
ReplyDeleteU nás ho nikdo nedělal. Ale chutná mi.
DeleteKamarádka dělá sirup z výhonků celé roky. Její děti mají astma a sirup jim pomáhá.
ReplyDeleteJá jsem ho dělala jednou a dětem moc chutnal.
Lenka B.
Taky doufám, že dětem bude chutnat.
DeleteDělávám pár let a (nejen) v zimě se vždy hodí... Dělám jej za studena, nevařím. Prosypávám cukrem, nechám na sluníčku v zavřené 4l sklenici... až je hotový přecedím a pokud nespotřebujem, vydrží v chladnu dlouho...
ReplyDeleteNaše holky se každoročně těší - je to většinou první příležitost vzít do lesa košík ;) Terka
Terko, já neměla na ten zastudena dostvelkou sklenici. Určitě je to šetrnější k léčivým látkám ve smrkových výhoncích.
DeleteDostala jsem jednu skleničku vloni, už není.Kdyz je to med,tak určitě bude zdraví.
ReplyDelete:-)
DeleteTaky dělávám, díky za připomenutí. Už je pomalu jeho čas :)
ReplyDeleteDělám také nevařený, postup tady - http://jituli.blogspot.cz/2015/05/smrkovy-sirup-na-kasel.html
Je výborný a funguje. Používám ho na střídačku s tymiánovým, ten je taky perfektní.
Jitu, tady v Praze už je na něj pozdě. Nevařený udělám příští rok, až si dovezu z Brna svou velkou sklenici od okurek. Tymiánový bych chtěla taky vyrobit. Možná i jitrocelový, pokud najdu místo, kde jitrocel roste, ale o žádném nevím.
Delete