4.5.15

Pokusný vzorek - prošití

Prošívání pokusného polštáře ze zbytků jsem dlouho odkládala, až prodloužený víkend na chalupě mě přinutil k činu. Středová výšivka je inspirovaná nápisem vyrytým na trámu ve světnici na chalupě. Jen je tam letopočet 1910.

Poznatky z tohoto pokusu:

1. odhad rychlosti: Prošití osmi čtverců mi trvalo dva večery. Hotová deka jich bude mít 121. Čeká mě tedy asi měsíc s jehlou v ruce.

2. Když budu pracovat s náprstkem, nebudu mít tak bolavé prsty.

3.  Bílá nit mi přijde příliš nápadná, světle šedá bude možná lepší.

4. Potřebuji tenčí vatelín, protože takhle mi prošití připadá až moc plastické. Ještě polštář zkusím vyprat, co to udělá. Přemýšlím, jestli nepoužít bavlněný vatelín, ale nevím, kde ho v ČR koupit.

5. Letopočet na deku vyšiji až nakonec. S mou schopností dokončovat projekty, tam bude kdoví jaký rok.

6. Baví mě to, až to prošívání drobných čtverců, to je hodně velká dřina.

7. Po prošití se mi polštář začal líbit.

6 comments:

  1. Moc hezké. Já bych se přimlouvala za bavlněný vatelín, ruční prošívání mi na něm připadá hezčí. Já kupovala na stránkách http://www.patchwork-studio.cz/, tam jsem ho nyní nenašla, ale třeba tu: http://www.patchwork-lada.cz/patchwork-lada/eshop/2-1-Vyplne-vyztuze-fixace/0/5/1191-Bavlneny-vatelin-150g-sire-180cm. Simona

    ReplyDelete
  2. Evi, je to moc moc pěkné, těším se na deku! Ale obdivuji tvou trpělivost. Polštářek dva večery, deka měsíc, fakt obdivuhodné.

    ReplyDelete
  3. Simono, děkuji za tip a za zkušenost. Já jsem bavlněný vatelín nikdy neviděla, jen vím, že ho na anglických/amerických blozích používají. Asi si ho koupím, chtěla bych,a by dela byla tradiční a přírodní.

    ReplyDelete
  4. bavlněný vatelín mají zde http://www.polytex.eu/produkty/podle-zpusobu-pouziti-textilii/textilni-galanterie-patchwork/vatelin/termolin-b-250-gm2-sire-180-cm a zde http://www.polytex.eu/produkty/podle-zpusobu-pouziti-textilii/textilni-galanterie-patchwork/vatelin/termolin-bv-250-gm2-sire-180-cm

    také mají hezky vypracovaný vzorník a posílají jej zdarma....


    polštář vypadá moc dobře, už se těším na tu deku :)

    ReplyDelete
  5. Ty jo, Evi, obdivuji tvoji trpělivost. Mě vždy ta doba výroby odradí většinou úplně. Nebo bych se na to vrhla strojově :) Taky na jednu takovou deku myslím.
    Jinak pěkná práce, na hotový výtvor se těším.

    ReplyDelete
  6. Na patchwork jsem trochu zanevřela. Teda na ten český jak je všechno do hvězdic a na jedno brďo. Ten tvůj je ale půvabný. Deka bude nádherná.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.