3.2.15

Další projekt

Ještě jsem nenahodila na vestičku pro Já (ale už jsem stihla poslat dál tu starou) a už začínám nový velký projekt - deku/přehoz na chalupu. Hlavním cílem je použít na ni, co nejvíc látek ze zásobárny a co nejméně látek kupovat.

O přehozu přemýšlím už několik let. Nedávno jsem na počítači prolistovala složku s obrázky patchworkových dek, které se mi líbí, abych našla nějakou inspiraci. Chtěla jsem něco jednoduchého na ušití, přitom trochu tradičního a trochu moderního. Našla jsem tuto krásu (ještě tady a tady). Samé čtverce, takže na ušití snadné. Sice hodně pracné a časově náročné bude ruční prošívání a aplikace, ale na to se vysloveně těším.

Rozhodla jsem se deku vysloveně okopírovat, tak moc se mi líbí. Bylo zajímavé si ji překreslit, podívat se podrobně na to, jak jsou jednotlivé čtverce sestaveny. Jediné, co měním, je formát, ze čtverce dělám obdélník. Pokusím se do dodržet barevnost, co mi dovolí zásobárna. Kupovat chci jen modrý len na borduru a látku na zadní stranu.

Nejdřív jsem prohrabala zásoby, vytáhla hromádku lněných a bavlněných látek v režné barvě, mezitím i jedny lněné kalhotky, které jsem nikdy nenosila, protože mi neseděl střih, ale kvůli látce mi bylo líto se jich zbavovat. Do prázdného dětského pokoje, kde suším prádlo a žehlím, jsem donesla čtyři krabičky se zbytky látek, které schraňuji několik let. Byly roztříděné podle barev, ale ráno je našla Jó a začala si s nimi hrát po svém.



Ušila jsem zkušební vzorek pro jeden ze čtverců s drobnými čtverečky (výsledná velikost čtverečků je 3x3 cm), abych zjistila, že musím šít s většími přídavky na švy, a hlavně se mohla při čištění zubů kochat hotovým dílkem a snít na budoucí dekou. Budou se na ní krásně učit barvy.


9 comments:

  1. Patchwork mi nikdy moc neříkal, ale tady je krásné to různorodé prošívání, to by se mi líbilo na jednobarevném kousku. Otázka od neznalce - prošívá se ručně / na stroji? Taky mě zajímalo jestli nějak recyklujete pletené věci kromě poslání dál. Inspirovala jsem se tady, ale A. už z většiny vyrostla a okolí nadšení pro ručně pletené nesdílí, tak přemýšlím jestli má cenu to párat a použít jinak.
    Katka

    ReplyDelete
  2. Evi, deka bude krásná. Už teď to vypadá hodně nadějně :-)Kombinace jednobarevných režných kousků s těmi barevnými se vzorkem se mi moc líbí. Hezký den Anička

    ReplyDelete
  3. Před časem jsem četla příběh jedné takové patchworkvé deky. Maminka při její výrobě použila zbytky dětského oblečení. Nyní jsou už děti dospělé a ta deka několikrát vyspravovaná ale pořád slouží a pořád připomíná ty vzácné chvilky :o) Vaše deka bude krásná. Děkuji za návštěvu a moc zdravím :)

    ReplyDelete
  4. Katko, já zatím vždy prošívala na stroji, ale tenhle chci prošít ručně. Do naší ložnice by se mi líbilo něco jednoduchého , vlastně jen prošívaného http://tessuti.blogspot.cz/2013/09/the-craft-sessions-and-quilt-perfection.html .

    Pletené věci nijak nerecykluji. Ono to párání není úplně snadné a chlupatější příze ani moc párat nejdou.

    Aranel, tahle bude taky vzpomínková. To je taková přidaná hodnota, ale jen pro mě.

    ReplyDelete
  5. To jste mi, Evo, neměla dělat :) Že já na ten odkaz koukala. To je přesně to, co mám ráda - přírodní barvy, jednoduché, ale efektivní a navíc mám pocit, že bych to i zvládla. Tedy až holky dovolí :)
    Dobrou noc (a zase mám o čem přemýšlet)

    ReplyDelete
  6. Evi, už teď jsem zvědavá na výsledek! Vypadá to krásně, přeji ať se tvoření daří.

    ReplyDelete
  7. Já zírám, to si každý projekt takto poctivě vykresluješ a zapisuješ do sešitu? Já to tu mám od ruky načrtnuté po různých papírech (z druhé strany samozřejmě potištěných), výpočty halabala klidně na jiném papíru a pak poznámky stejně vyhodím:-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.