21.5.14

261/365

Třetí pokusný živůtek ke gotickým šatům. Omlouvám se za nepřesný termín, snažím se o šaty ze 14. nebo 15. století, nejsem odborník, nejde mi o historickou přesnost, ale zase mě láká možnost si ušít šaty aspoň trochu podobně jako to dělali lidé v době gotické, tj. tak, aby je bylo možné nosit i bez podprsenky a zároveň dát prsům potřebnou podporu.

Je to poprvé v životě, co nešiji podle střihu, ale tvořím střih podle svého těla. Navíc výhradně metodou experimentální. První a druhý živůtek tvořila především moje maminka dle tohoto návodu. Já jsem jen stála, ležela a zvedala ruce, jak bylo potřeba.

První živůtek se nepovedl, každý díl vyšel jinak široký v řádu několika centimetrů. Při dalším pokusu jsme si na to daly pozor, propiskou jsme výrazně vyznačily vertikální osu předního a zadního dílu a tu jsme se snažily udržet na středu. Bez maminčiny pomoci bych tohle sama nikdy nezvládla. Celkově to zabralo asi dvě hodiny. Mami, mockrát děkuji.

Doma jsem pak získaný živůtek rozpárala, jednotlivé díly obkreslila na papír, trochu upravila, aby levé a pravé díly nebyly úplně jiné. Hlavně v oblasti výstřihu. Podle papírového střihu jsem vystřihla díly z látky (stará bavlněná noční košile, kterou jsem si šila na střední) a ty sešila k sobě tak, aby švy trčely ven a bylo možné je dále upravovat.

S mužovou velmi neodbornou pomocí (stačilo naštěstí jen pár čar fixou), jsem střih ještě trochu upravila. Především jsem jej stáhla ještě o pár centimetrů pod prsy, abych docílila lepší podpory. Také jsem natvrdo na stroji  ušila záševky v průramcích, kde látka příliš odstávala.

Na obrázku je vidět, že se ramenní švy posunuly hodně směrem dopředu, takže je budu muset přesunout o něco výš.

Nyní mě čeká další rozstřižení, překreslení na papír, upravení dílů a ušití ještě jednoho modelového živůtku. Hlavně kvůli průramkům. Mám velký strach střihnout do koupené látky bez pořádného upravování střihu. Je jí příliš málo, už se nedá koupit ani o centimetr víc a stála  dost peněz. I tak to budou nervy.

Trochu jiný návod na šaty s podporou pro prsa (bust supportive dress) najdete zde. Některé rady z něj jsem využila. Skvělé je, že na tento návod navazují další návody - na stříhání a sestavení šatů, na rukávy, šněrování apod. (rozcestník zde).

Jak tu v živůtku sedím, tak cítím, že se mi tvoří v pase nepěkné sklady, ale to už nemám sílu řešit.






4 comments:

  1. Máte trpělivost, klobouk dolů! A sluší Vám to! :-) Martina V.

    ReplyDelete
  2. Jste hrozně šikovná. A budete vypadat skvěle! Lucie

    ReplyDelete
  3. Wow!Fandim tak tvorivym ludom ako vy!Podla mna sa dakedy silo urcite kvalitnejsie ako dnes,ide to dolu vodou-a tie materialy,farby..:-(

    ReplyDelete
  4. Evi, moc se mi to líbí. Mě to Stříbření taky láká. D miluje rytíře. Takže by byl nadšenej. A já bych si takové šaty taky s chutí ušila :-). Chtěla bych dobově odít muže i kluky, ale pak si zas říkám, co s tím oblečením dál. Letos to asi ještě vydržím, ale příští rok.. fakt nevím. A tvoje maminka je super, že ti tak asistovala, klobouk dolů :-). Zdravím, vendelin z ND.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.