29.3.13

Čepička k Timbuktu

Už je hotová. Šátek je půjčený, čepička je na prodej. Jů si přeje nějakou s kytkou. Jó má nejraději vídeňskou, ačkoliv vídeňský šátek už u nás nebydlí.



Zajoch bych zasypán další dávkou sněhu. Čepičku by jistě ocenil. Místo toho půjde do pračky a koule na brance dostane kabát. Dubnový. Na ten snad už nenasněží.


Jak uháčkovat zajíčka na kouli? 

Háčkuje se podobně jako čepička. Celý kromě uší je z krátkých sloupků. Začněte háčkovat do smyčky - 1. řada 5KS, 2. řada do každého sloupku 2 KS, 3. řada  1 KS, 2KS, ... 4. řada 1KS, 1KS, 2 KS, pořád dokola. Uháčkujete tolik rozšiřujících se řad kolik potřebuje, aby vzniklé trochu vyboulené kolečko bylo o něco větší než vaše koule. V dalších řadách už nepřidávejte. Háčkujte tak dlouho dokud není vzniklý válec tak akorát velký, že když ho trochu vycpete vatelínem, padne vaší kouli jako ulitý a jen vzadu bude trochu přečuhovat. Ukončete práci a nechte si asi 30 cm dlouhý konec vlny. Tu navlékněte do jehly a nastehujte celý zadní kraj. Když nasadíte hlavu zajíčka na kouli, stačí jen zatáhnout za konec vlny a zapošít. Ale na to je ještě čas. 

Nyní je potřeba ještě uháčkovat uši: uháčkujte si řetízek asi o 8 očkách, do něj uháčkujte 5 DS. V dalších řadách háčkujte stále 5DS, tak dlouho dokud uši nebudou tak akorát dlouhé. Já je na konci ještě trochu rozšířila tím, že jsem uháčkovala  7DS v posledních 3 řadách (možná trochu kecám, už si to přesně nepamatuji). Uháčkujte dvě stejné uši, přišijte je k hlavičce. Přišijte knoflíky jako uši a čumáček, vyšijte pusinku a zajíček je na světě.


28.3.13

Odložena i s bundou

Jó byla po dlouhé době na zádech pod bundou. Usnula stejně rychle jako by byla na břiše. Neprobudila se, ani když jsem vyzvedávala Jů ve školce, ani při odložení do postele. Přijde mi, že takhle navlečená vydrží po obědě spát nejdelší dobu.

Pozn.: V poslední větě si fakt nevím rady s čárkami, tak se omlouvám za hrubky.

25.3.13

2/52

Jů tvořící.
Jó dovádějící.

Poslední týden


Během poslední dvou týdnů mi byly rozbity oba mé milované hrnky na kafe. Ty od Granka. Ze začátku jsem z toho byla hodně nešťastná, ale pak se mi podařilo ulovit tenhle nový a vlastně jsem Jů vděčná za to, že jsem měla důvod si ho koupit. Horší je to s tím, že se přestal fungovat disk, kam si ukládáme na počítači fotky. Naštěstí máme skoro všechny zálohovány. Zato videa, která občas natáčíme ale nekoukáme na ně zálohovaná nejsou. Snad se je odborníkům z disku podaří dostat

 Pár fotek z minulého týdne, kdy jsem byla bez motivace fotky stahovat. Nechtělo se mi přemýšlet, kam je uložím, když obvyklé místo už nebylo. Stále ještě ujíždím na háčkovaných čepičkách. Večer, když schovávám konce nitek, vytvářím na pohovce hromádku barevných odstřižků. Schválně je tam nechávám, abych je ráno vyfotila. Ještě se mi to nepovedlo. Holky si z nich ještě před snídaní uvaří polívku nebo jimi namažou palačinku z plstěného podtácku.

 
Jů s jednou čepiček na prodej.

19.3.13

Sněhová kalamita

Včera napadla obrovská spousta sněhu. Dnes postupně odtává.

18.3.13

Hurá do dalších čepiček

Tentokrát ladím k šátku Hoppediz Timbuktu. Růžové klubíčko půjdu zítra koupit.

1/52

Přidávám se k projektu "A portrait of my children, once a week, every week, in 2013.", což znamená, že každý týden se tu objeví portrét každé z mých holek. Jiné holky fotí Klára, u které jsem se inspirovala. Začala jsem sice později, ale o to později skončím. tentokrát obě společně u ledničky v klučicích duhovkách.

15.3.13

Duhovky - nová verze pro holky

 Vzácná chvíle, kdy byly obě holky ochotné se nechat fotit v nově uháčkovaných čepičkách.


V popředí duhová čepička v jednoznačně holčičí variantě. V pozadí moje současné favoritka.
 Klučičí duhovka a modré a hnědé oči našich holek.

Balonky od neděle do pátku

Neděle dopoledne
V neděli ráno se přímo naproti našemu domu objevily pouťové balonky. Mysleli jsme si, že uletěly nějakému dítku, které slavilo druhé narozeniny, ale ukázalo se, že šlo o výhru v tombole na plese.
Pondělí  dopoledne
 



Středa odpoledne

Čvrtek brzy odpoledne


Čtvrtek podvečer

Pátek dopoledne
Asi je odstranili hasiči.

11.3.13

Primulka

Máme ji hned za brankou a pokaždé nás vítá.

10.3.13

My tři holky VII

Po téměř půl roce od poslední fotky. V novém domově s novým účesem. Jó narostly vlasy, Jů dlouhá ofina a ze mne je tmavovláska.

9.3.13

Už v tom zase jedu

Po zveřejnění rok staré fotky duhovek, mám hned objednávku na tři nové. Díky za to. Jen nevím, jestli se mi podaří přestat. Háčkování těchto čepiček je hodně návykové a obvykle se mi podaří trefit velikost až na druhý pokus, takže čepiček je nakonec dvakrát tolik, než jich je potřeba :-)


První kafák do sbírky

Trošku jiný než ty, které mě ke sbírce inspirovaly, ale krásný. Uloven ve Veronice, vyroben podle značky na dně v Duchcově.

6.3.13

Pečeme perníčky

A Jó se poprvé aktivně účastní.

5.3.13

Dlouho hledané merino

 
Podařilo se mi sehnat tři klubíčka Merina v brilantní modré. Vlnap tuto barvu přestal vyrábět už loni na jaře a já ji tolik potřebuji na duhové čepičky. Bez ní to není ono, jak je vidět na následující fotce.
Tuhle pidi duhovou čepičku už párat nebudu, ale příště už můžu použít tu správnou modrou.





















A kde jsem klubíčka našla a kde také mají ještě další? V galanterii Iva na Lesné. Navíc cena je skvělá. Jedno klubíčko přijde na 37 Kč.

Háčkování zdar.

Vázy na prodej

 První je od Jiřího Brabce, výška asi 23 cm.
Druhá z hezčího skla je od Pavla Pánka. Je vysoká asi 21 cm. Má dva z hrotů maličko otlučené.

Zdroj: http://www.cs-sklo.cz/
Naopak sháním ty dvě větší z tohoto obrázku, které navrhl František Pečený. Ta nejmenší je základním kamenem mé sbírky.  Je asi docela častá, když jsme ještě bydleli v Praze, u nás na ulici ji mívali vystavenou za oknem. A pak pasu po všech těch, co už mám, jen v jiných velikostech a barevných variantách. Nejsem ochotna zaplatit příliš vysoké sumy, takže mi některé na Aukru uniknou.

4.3.13

Konečně hotová

Slíbená už snad někdy v létě. Tolik se stydím.

3.3.13

Tátova holčička


Pánové na holení




Sobotní koupel pro moje miláčky. Už byly notně zaprášené vázičky moje lisované.

1.3.13

Po dětech

Začínám prodávat věci po holkách. Bolí to. Začala jsem šátky a tři už jsou pryč, to bolí nejvíc. Ještě pořád čtyři na prodej zbývají a dva si nechám dokud bude nošení potřeba. Ach jo.


I tyhle rybky brčálovky mají svého zájemce, ale ještě je mám doma. Jó se nosí jen v Manduce a nejraději stejně chodí. Někdy ujde víc než starší Jů.