29.3.13

Čepička k Timbuktu

Už je hotová. Šátek je půjčený, čepička je na prodej. Jů si přeje nějakou s kytkou. Jó má nejraději vídeňskou, ačkoliv vídeňský šátek už u nás nebydlí.



Zajoch bych zasypán další dávkou sněhu. Čepičku by jistě ocenil. Místo toho půjde do pračky a koule na brance dostane kabát. Dubnový. Na ten snad už nenasněží.


Jak uháčkovat zajíčka na kouli? 

Háčkuje se podobně jako čepička. Celý kromě uší je z krátkých sloupků. Začněte háčkovat do smyčky - 1. řada 5KS, 2. řada do každého sloupku 2 KS, 3. řada  1 KS, 2KS, ... 4. řada 1KS, 1KS, 2 KS, pořád dokola. Uháčkujete tolik rozšiřujících se řad kolik potřebuje, aby vzniklé trochu vyboulené kolečko bylo o něco větší než vaše koule. V dalších řadách už nepřidávejte. Háčkujte tak dlouho dokud není vzniklý válec tak akorát velký, že když ho trochu vycpete vatelínem, padne vaší kouli jako ulitý a jen vzadu bude trochu přečuhovat. Ukončete práci a nechte si asi 30 cm dlouhý konec vlny. Tu navlékněte do jehly a nastehujte celý zadní kraj. Když nasadíte hlavu zajíčka na kouli, stačí jen zatáhnout za konec vlny a zapošít. Ale na to je ještě čas. 

Nyní je potřeba ještě uháčkovat uši: uháčkujte si řetízek asi o 8 očkách, do něj uháčkujte 5 DS. V dalších řadách háčkujte stále 5DS, tak dlouho dokud uši nebudou tak akorát dlouhé. Já je na konci ještě trochu rozšířila tím, že jsem uháčkovala  7DS v posledních 3 řadách (možná trochu kecám, už si to přesně nepamatuji). Uháčkujte dvě stejné uši, přišijte je k hlavičce. Přišijte knoflíky jako uši a čumáček, vyšijte pusinku a zajíček je na světě.


3 comments:

  1. Ahojky Evi. Nemáš prosím návod na ty háčkovaný čepičky? Moc se mi líbí a chtěla bych to zkusit. Moc děkuji, Ilona...jo a nechcete se někdy stavit? Nebo my za Vámi? Pa pa

    ReplyDelete
  2. Ahoj Míro, návod na čepičku je tady http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=81 Rádi vás uvidíme, ale teď jsme ještě pořád nemocné. všechny tři holky máme rýmu.

    ReplyDelete
  3. Děkuju moc. My máme taky pořád rýmu. Jestli se neoteplí, tak se jí snad nezbavíme :) určitě se pak ozvěte, tešíme se. Pa pa

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.