20.3.11

Jarní poblouznění

Jarní sluníčko nám zasvítilo do oken, u hřbitova začaly babky prodávat různobarevné petrklíče a já dostala šílenou chuť ušít vesele barevné hrací deky pro miminka. Nejdřív jsem se vrhla na první - ta měla mít všechny barvy - žlutou, oranžovou, červenou, tyrkysově modrou a hráškově zelenou a k tomu všemu jsem se rozhodla použít látky s nejrůznějšími vzory. Zato samotné provedení mělo být jednoduché - samé čtverce o straně 10 cm. Vyšla z toho barevná změť, která vypadá, jak kdybych ji vytvořila po požití LSD. Musím se přiznat, že ani já sama z ní nejsem úplně nadšená. Doufám, že se účinek trochu zmírní po prošití bílou nití. Po této zkušenosti jsem u druhé deky upustila od nejjednoduššího provedení a zvolila druhou nejjednodušší možnost - zarámování čtveřice čtverců do rámečku z bílých pruhů. Šití bylo trochu náročnejší, musela jsem dvakrát třikrát párat, ale výsledek se vyplatil, k čemuž přispělo i to, že se mi podařilo najít ve sbírce látek jednu s kytkami té správné velikosti a té správné barevnosti. Výsledek jsem nestačila ráno vyfotit a tak dávám jen fotku z příprav.


Na obě deky jsem použila jen látky ze svých zásob. Kupovat budu muset jen vatelín/duté vlákno na výplň a látku na zadní stranu, protože metr látky nekupuju. To jen velmi výjimečně, když mi látka padne do oka, když mi v obchodě míň neustřihnou nebo když to prostě potřebuju. Přiznám se, že látky kupuju jen tak, bez konkrétního projektu před sebou. Čistě do zásoby. Většinou koupím 30 cm, doma ji hodím do koše se špinavým prádlem a příležitostně proženu pračkou, aby se látky vysrážela. Teprve pak onen kousek zařadím do sbírky :-) Někdo sbírá šátky, někdo látky. Možná proto se v těch šátkách poměrně krotím.

Taky se přiznám, že látkama z ciziny dost šetřím a jen tak je nepoužiju. Takže mi doma tři roky ležely látky z Ameriky, do kterých jsem kvůli těmhle dvěma dekám střihla poprvé. Baví mě, když jsou na jedné dece látky, které jsem koupila v různých zemích. Takže na té halucinogenní se potkávají české látky s látkami koupenými v USA, je tam taky jedna z Nového Zélandu, jedna z Japonska, jedna ze Španělska a jedna švédská z IKEY :-). Taky mám dvě americké látky koupené v Japonsku a vyrobené kdoví kde. Americké proto, že si myslím, že byly v USA navrženy, ale kdoví jak to ve skutečnosti bylo. To mi připomíná, že jsem chtěly kdysi dávno napsat o nakupování látek v Japonsku. Tak snad příště.

2 comments:

  1. Náhodou to je krásná psychedelie:-) mně se líbí! Obdivuji Tvoji trpělivost a přesnost...já jsem větší ranař...:-)

    ReplyDelete
  2. Děkuju, Kateřino. Přesnosti je dosaženo prací s řezacím kolečkem, to pak jde samo. Trpělivosti není na takovu deku moc třeba, byla hotová za večer.

    ReplyDelete