30.11.13

89/365

Prosincová koule.

88/365

Moc nevařím. Maso vůbec. Ale miluji husté polévky, ve kterých stojí lžíce, takže jsou to spíš kaše. Vřele doporučuji tuto zeleninovou krémovou s čočkou. Jó, která jinak moc nejí, si dvakrát přidala. Čočku jsem použila francouzskou zelenou.

87/365

Málem jsem na to focení dnes zapomněla. takže rychle před spaním zase ty vázy.

27.11.13

Větvičky pro Jů

Jů chtěla do pokoje také vázu s větvemi. Mašličky a vyšívané srdíčko s korálky (to je její práce) jí nestačily, chtěla baňky. Dneska večer přibyla barevná plstěná hvězdička, velký papírový anděl a přáníčko z vánočního tvoření s rodiči ve školce.



86/365

Vánoční výzdoba v dosahu dětských ruček musí být odolná.

26.11.13

85/365

Začínám s vánoční výzdobou.

25.11.13

84/365

Podzimní sluníčko kouzlí.

Krásné stíny najdete u Klárky.

83/365

Ušanka v akci.

82/365


Z návodu na háčkovanou ušanku.

22.11.13

81/365

Jů konečně trochu chytlo stavění z kostek, které dostala k prvním Vánocům. Někdo staví věže, Jů staví (a Jó bourá) krále a Zlatovlásku.

21.11.13

80/365

Už zase háčkuji čepičky. Tentokrát zimní, z Geishy a Merina od Vlnapu. Podšité flísem. Chystám se napsat návod, i když na netu jich je určitě spousta.

Vánoční hvězda

Červené vyšívané hvězdy jsou podle prosincové Marianne Bydlení letos IN. Jak na ně?
Ty moje jsou z červeného lnu, ale určitě se dají ušít i z bavlny nebo plsti. Na vybraný kus látky (len, bavlna) jsem z rubu nažehlila  jednostranně nažehlovací vlizelín. Z látky jsem podle šablony podle šablony požadovaný tvar (hvězda, srdce). Potom jsem polovinu kousků ozdobila výšivkou, přidala jsem čiré korálky se stříbrným jádrem, které se krásně lesknou, a stříbrné flitry. Vyšívala jsem bílou perlovkou. Potom jen položila rubem k rubu dva díly - vyšívaný a nevyšívaný. Ten vyšívaný nahoru. Sešpendlila jsem je a na stroji je červenou nití entlovací stehem sešila dohromady. Když zbýval jen malý kousek nesešitý (od páté špičky k té první), tak jsem šití na chvíli přerušila, vycpala hvězdu vatelínem a po vycpání sešila zbytek. A je hotovo, kdo chce přidá šňůrku na pověšení. 
Moje milovaná sashiko hvězda.




20.11.13

79/365

Vánoce se pomalu blíží. Poslední Marianne bydlení mě rozhoupalo k tomu, že jsem dokončila několik přes dva roky rozešitých  hvězdiček. Ještě mě asi dvě čekají. Budou na prodej, jestli se mi je podaří nafotit. Sama jich mám asi dvacet a další snad nebudu potřebovat. V našem pražském bytě zdobily stěnu vedle postele. Moc se mi líbí, jak se na nich ty korálky a flitry blýskají.

19.11.13

78/365

Za měsíc hostíme velkou rodinnou oslavu. Přijde víc hostů než máme velkých bílých talířů. Tedy než jsme měli.  Dnes jsem jich šest zakoupila ve Zlevněnce na Pekařské. Až doma mi došlo, že jsou to talíře z kolekce IKEA 365+, jen o pár korun levnější a možná s nějakou nepatrnou vadou. Ještě musím zajít pro ty dezertní, těch se nám věčně nedostává.

77/365

Opětovná snaha nafotit zimní čepičky na prodej. Ve tři odpoledne bylo  příšerné šero a focené objekty se pohybovaly nadsvětelnou rychlostí. Výsledkem je hromada rozmazaných fotek s vyplazenými jazyky.

76/365


Z výletu ve dvou u příležitosti deseti let od seznámení. Byla jsem překvapená, že umím chodit rychle, že ujít dva a půl kilometru není program na půl dne.

Děkuji našim za hlídání a muži za krásných deset let spolu.

16.11.13

76/365

Holky šly dnes dopoledne s tatínkem na burka.

75/365

Jó coby nosítkový odloženec. Půl hodiny spala u mě na zádech, dvě  a půl u nás v posteli a večer šla spát v deset.

14.11.13

Z dávných let

Muž nosí večer co večer z garáže krabice od banánů a nutí sebe i mě třídit jejich obsah. Tak se stalo, že na mě vykouklo pár starých látek a nedokončených projektů. Náhodou jsme do holčičího pokoje zrovna potřebovaly nějaké závěsy na noční zatemnění a přehoz přes Jůinu postel. Jak se nám najednou šikla má kolejní výbava - batikované závěsy a zelený přehoz, který byl sám původně závěsem. Po Vánocích se snad pustíme do nějakého jiného barevného řešení, teď se musím soustředit na výrobu dárků.

 Další část pokoje, jak ji vyfotila Jó.
Jeden z nekončených projektů, který na mě čekal v banánovce snad víc než deset let. Je z doby, kdy jsem šila tohle pouzdro. Nastříhané díly na tašku s vyšitým citátem. Stačilo je sešít, přidat popruhy z jiného nedokončeného projektu a cvoky do horních rohů, čímž se jinak obrovská taška maličko zmenšila. Dnes jsem v ní nesla balíčky na poštu.

74/365

Pokoj našich holek z Jóiny perspektivy. Sama Jó mačkala spoušť.

73/365

Před pár týdny jsme přesunuli pohovku na místo televize a televizi do volného (rozuměj skladovacího) pokoje. Fotky z Austrálie doplnila Jů svými výtvory ze školky (obdivuji, že je dokázala pověsit do roviny, to po mně nemá). Přála bych si jednoduchou lampu s textilním stínidlem, které by se dalo měnit dle mého rozmaru, a pak nějaký pořádný obraz místo těch fotek.

12.11.13

Co u nás děje

 Balíčky od nás v papíru z IKEA.
 V balíčku pro nás dorazila dřevěná polička na drobnosti. Jů z ní hned udělala mlejn pro princeznu Elišku.

Ložnice v námořnickém ladění. Deka šitá pro Jó sem zapadá lépe než k holkám do pokoje.

72/365

Podzimní sluníčko kouzlí. Stíny váz nebo mrakodrapů? :-)

10.11.13

70/365

V kuchyni. Ty čtyři zásuvky asi v životě nevyužiji. Obrázek s vánoční atmosférou, jedna z mála věcí, kterou jsme si nechali z domu, které stál na místě našeho. Miska a lžička na sůl jako vzpomínka na Bretaň.

9.11.13

My tři holky

Divošky moje. Zase po půl roce od poslední domácí postelové fotky. Jó už vlasy padají do očí, Jů sahají v sedě skoro až na zem a ze mě je zase blondýna.

Celá série je vidět zde.

69/365

Pusa v kuliších.

8.11.13

68/365

Vázám na okně se dnes dostalo očistné koupele. Okna také už září čistotou, nízké podzimní sluníčko je nemilosrdné a odhalilo všechnu špínu přes léto nachytanou. Ještě umýt okna v horním patře a pomalu můžu chystat vánoční dekorace. Co na tom, že je teprve listopad.

7.11.13

67/365

Jó je nachlazená a skoro nejí. Tady ale kouše do půlky chleba jako tygr :-)

66/365

Při večerní čištění zubů si své momentální pletky vkusně naaranžuji na koupelnovou podlahu a kochám se celé tři minuty. Je to taková slast.

Už jsem za půlkou Baktusu z těchto klubíček. Na jeho pletení jsem si nebyla schopná udělat čas, nyní jsem se naopak nemohla dva večery odtrhnout, ačkoliv jsem měla plést něco jiného.

65/365

Jóina momentální vášeň - mytí nádobí.

5.11.13

Duhové adventní kalendáře




Po dvouleté odmlce jsem ušila čtyři duhové adventní kalendáře na prodej. Oproti těm dřívějším (a návodu) mají tyto o 1 cm na výšku větší kapsy, takže se do nich vleze víc dobrůtek a taky panáček z Dupla na ležato.
Zítra budou na Fleru



Už se taky tak těšíte na Vánoce? Na všechno to zdobení domova?

4.11.13

64/365

Čtyři duhové adventní kalendáře jsou hotové. 

63/365


2.11.13

62/365

Čekáme vzácné hosty.

Na fotkách líbí se mi různě nazdobené stoly, ale ve skutečnosti snesu sotva vázu s kyticí.Všechno ostatní mi přijde to hrozně nepraktické. Co se pak se všemi těmi dekoracemi při stolování děje? Nezavazejí? Co když někdo převrhne sklenici s vodou? Nespálí si člověk ruce, když někomu podává solničku nad všemi těmi romanticky hořícími svíčkami?