30.3.12

54/365

Převlékání jsem postelí svádí ke hrátkám. Tady jsou holky uvnitř Justýnčiny postýlky.

53/365

Včera, vlastně už dneska, jsem neměla sílu fotit. Takže jsem fotila až těsně před čištěním zubů.

28.3.12

52/365

Večerníček s tátou.

Konečně

Upleten v listopadu, oblečen v březnu. Tenhle propínací svetr podle loňské dětské Burdy trochu kouše a Justýnka odmítala celou zimu se k němu jen přiblížit. Dnes za jarního počasí si ho oblékla a je jí akorát, na podzim už bude malý. Ach jo. Příště už nic kousavého (upleteno ze stejné vlny jako nosící svetr).

27.3.12

O vaření

Tenhle blog je hlavně o mém tvoření a trochu o dětech. Vaření se vyhýbám ve virtuálním internetovém světě i v tom reálném. Ale občas něco uvařit musím. Zvlášť když mám takovou fešnou pomocnici v zástěrce o maminky.

Pečeme čokoládovou buchtu pro tátu a je potřeba ochutnat směs čokolády s máslem. Taky lentilky.

Tady je brokolicový nákyp inspirovaný Janou z Kohoutího vršku.Od minulého týdne vařím nově i pro Jolanku. Tady ochutnává svou první bramboru v životě.
A tady po ní Justýnka dojídá.

51/365

Koupila jsem si v IKEY tácek, abych se tak nenaběhala po schodech, když si nesu snídani nahoru. Zjišťuji, že většina našeho nádobí je z IKEY. Jen ten malý bílý plastový hrneček je z Japa shopu, sklenička je vyježděná (akce benzínek OMV) a červený hrnek je dárek k Vánocům od strejdy.

26.3.12

50/365

Hurá, já už umím klečet/sedět s oporou.

25.3.12

My tři holky V

Smějeme se na sebe.

49/365

Justýnka na rodinné oslavě.

48/365

Karkulka uhání k babičce. Sama.

23.3.12

47/365

Tradiční noční zátiší. Návod na srdíčko zde.

22.3.12

46/365

Dnes jsem náhodou narazila na malý obchůdek na rohu Grohové a nějaké jiné ulice. Jmenuje se Naše věci. Paní Dvořáková tam má dílnu se šicím strojem a u toho ještě prodává svoje výrobky - (jsou i na Fleru) a výrobky svých přátel. Časem by měla přibýt i káva. Obchůbek je zařízen v retro stylu. Nejvíc mě dostal žlutý lustr v zadní místnosti a pak dvě oranžové skleněné lampy v kavárničce (na fotce vpravo nahoře).

45/365

Poprvé venku na dece.

21.3.12

44/365

Upečeny díky mé drahé sestře.

19.3.12

43/365

Chtěla jsem vyfotit Jolanku, jak si hraje s klubíčkem, ale připletla se mi tam i Justýnka.

18.3.12

Svetr na nošení

Tramtadadá, třikrát hurá. Konečně je hotov. Dal mi tolik zabrat, ale vytrvala jsem. Poprvé jsem zahlídla nosící svetr na celorepublikovém šátkařském srazu na své kamarádce. Dlouho mi ležel v hlavě. Když měli v brněnských galantérkách zlevněné příze, koupila jsem všechna melírovaná klubíčka, která měli. Je to jedno z těch na těchto fotkách. K tomu jsem přikoupila jednobarevnou středně hnědou (taky ve slevě). Vytiskla jsem si návod od Lukrecie, návody na raglánový svetr, vše pečlivě propočítala, pletla, kdykoliv to šlo a upletla jsem obrovskou hrůzu málem po kolena. Dlouhou a širokou. Teplo v ní sice bylo, ale cítila jsem se hrozně. Tak jsem si dala pauzu, pak to celé vypárala, přepočítala a dala se znovu do pletení. I tak jsem musela párat sedlo ještě dvakrát, protože jsem se přepočítala.Změny oproti svetru dle Lukrecie (fotky jsou tady, návod v diskuzi) jsou tyto:
* zaměnila jsem klasické vsazované rukávy za raglánové,
* pleteno celé na kruhových jehlicích, díky čemuž se svetr obešel bez klasických švů a raglánové švy vypadají taky pěkně,
* kapsa je pletená trochu jinak - v předposlední řadě kapsy jsem spletla každá dvě oka, v poslední řadě jsem všechna oka kapsy uzavřela a v následující řadě nahodila chybějící počet ok (ve srovnání s druhým dílem),
* přidala jsem úzký lem kolem celé kapsy pletený pružným vzorem 2/2
* výstřih je řešen rolákem
Přiznám se, že svetr mohl být o 5 cm delší, rukávy o dvě očka širší a 3 cm delší. Párat to podruhé nebudu. Nosit se dá i takhle, sice Jolance za chvilku budou koukat spodem nožičky, ale na nich bude mít capáčky, které ji zahřejí.

PS: Na fotkách je pod svetrem manduka, proto ta ramena vypadají trochu divně. Se šátkem budou hezčí.

EDIT: překlepy a úprava

42/365

EDIT: Celý článek. Omylem jsem sem dala fotku,kterou fotil můj muž. Takže tohle je Justýnka podobná na babičku.

17.3.12

Háčkuju, kde se dá

Tentokrát v kavárně na ještě neotevřené zahrádce. Obě holky spaly, jedna v kočárku, druhá v šátku. Svítilo sluníčko, vzduch voněl jarem. Muž si dal pivo, já místní kávovou specialitu, která mi tak připomíná mou stáž v Bretani. Až to bolí.

41/365

Tak to vypadá, že ze sobotní návštěvy kavárny se stane tradice.

16.3.12

40/365

Poslední dobou to focení nějak flákám. Nechce se mi tahat foťák mimov domov, kde jsme dnes strávili většinu času. takže př obědě jsem rychle vyfotila výzdobu na oknech v kuchyni. Jedna z těch váz je moje, druhá mojí sestry. Zhruba od Vánoc totiž obě sbíráme české lisované sklo. Inspirovaly jsme se Maximem Velčovským, o jehož sbírce byl článek v Marianne Bydlení.

15.3.12

39/365


Odpolední sluníčko nás vytáhlo na zahradu sbírat šišky. Joluška spokojeěn usnula poprvé venku na zádech.

14.3.12

38/365

Dnes dorazil balíček s kovovou galanterií. Těším se až se vrhnu do šití tašky, ale nejdřív musím ušít Jů softshelové kalhoty.

13.3.12

Návod na deku s kolečky

Byla jsem laskavě požádána o návod na jeden čtvereček kolečkové deky. O dece jsem psala zde a zde, původní návod je zde. Takže jsem návod přeložila a malinečko upravila. Doufám, že bude pochopitelný. Pokud ne, tak mi prosím napište, co Vám není jasné. Háčkujeme do kruhu. Buďto spojte pevným okem tři řetízková oka nebo si udělejte z příze smyčku a háčkujte do ní (český návod zde). V původním návodu je každá z prvních tří řad háčkována jinou barvou. Já jsem háčkovala všechny tři řady stejnou barvou, jen tu čtvrtou - poslední, co z kolečka udělá čtvereček jsem háčkovala jinou barvou.

1. řada: 2 ŘO, 11 DS do středu smyčky, uzavřít kruh PO (12 ok)
2. řada : 2 ŘO, 2 DS do každého následujícího oka (celkem 11 krát), DS do posledního volného oka, uzavřít kruh PO (24 ok)
3. řada: 2 ŘO, * DS, 2 DS, od * opakujeme (celkem 11 krát), DS do posledního volného oka, uzavřít kruh PO (36 ok)
4. řada: 1 ŘO (začínáme uprostřed strany čtverečku), *PS, PS, DS, (DS, DDS, 3 ŘO do jednoho oka), (DDS, DS do jednoho oka), DS, PS, PS, KS. Od * opakujeme. Při posledním opakování vynecháme KS a místo něj spojíme do kruhu PO. To, co je v závorce, se háčkuje do jednoho oka.

Použité zkratky:
PO – pevné oko, ŘO – řetízkové oka, KS – krátký sloupek, PS - polosloupek, půlsloupek, DS – dlouhý sloupek, DDS – dvojitý dlouhý sloupek, dvakrát nahozený sloupek

EDIT: Na některé dotazy jsem odpověděla v kometářích, ale raději to píšu ještě tady.
Moje deka má rozměry cca. 67x97 cm. Háčkovaná je z Merina od Vlnapu, háčkem č. 3,5. Háčkuji spíš volně, takže pokud víc utahujete, vyjde vám deka menší. Hmotnost deky je asi 560 g, takže budete potřebovat miminálně tak 15 klubíček Merina. Záleží na počtu barev, které použijete. Bohužel už sama nevím, kolik klubek jsem potřebovala a hlavně ani nedokážu odhadnout poměr mezi základní barvou a barvami ostatními. Kdybych ji pletla znovu, tak bych koupila tak 6 klubek základní barvy a po dvou klubíčkách od pěti nebo více jiných barev. Zbytky se dají velmi dobře zužitkovat na čepičky.

Návod na sháčkování čtverců najdete anglicky zde. Je poměrně názorný, tak snad bude pochopitelný i bez znalosti angličtiny. Jen bych chtěla upozornit, že se sháčkovává z rubu čtverečků.

37/365

Nalezené zátiší. Čepice našich holek a vytržená stránka z mé nejoblíbenější dětské knihy. Už se těším až ji budeme s holkama před spaním číst.

12.3.12

36/365

Hehe, teď mě napadlo, že ty knihy vypadají jako vyrovnané dizertace nebo diplomky. Ale kdepak jsou to svázané časopisy Elle. Dnes jsem pátrala v knihovně po obrázku ponča. Už od léta mám totiž strašnou chuť uháčkovat si pončo. Takové to ze čtverečků (pro obrázek koukněte sem). Problém je v tom, že nemůžu nikde najít návod nebo aspoň fotku toho "správného" ponča. Přitom jednu fotku jsem měla. Byla vytržena z časopisu. Dlouhá léta jsem ji opatrovala, ale nakonec jsem ji se slovy "já se stejně nikdy háčkovat nenaučím" vyhodila do koše. Takže dnes jsem ji marně hledala v knihovně. Snad budu mít příště více štěstí, protože tohle pončo prostě bylo to pravé.

35/365

V rámci nedělní procházky jsme zašli do kavárny, kterou jsme už dlouho toužila navštívit. Stálo to za to - jak místní speciální káva, tak mátový čaj s medem. Justýnka spala v kočárku za oknem, tak jsme si to i v klidu užili.

11.3.12

Pantoflíčky


Na návštěvě u kamarádky se Justýnce zalíbily plstěné pantoflíčky. Slíbila jsem, že jí taky jedny ušiju. Nakonec jsem ušila dvoje a jedny mě nejspíš ještě čekají. nejdřív jsem ušila dva prototypy, které mají podrážku látkovou. Finální produkt měl mít podrážky ze semišové kůže, což se mi nějak nepovedlo a podrážky jsou sice kožené, ale z kůže hladké, takže pantofle pořád trochu kloužou. Jen přemýšlím z jaké látky tu třetí verzi ušít. Taky bych se mohla hecnout a trochu je ozdobit výšivkou, uvidíme.

10.3.12

34/365

Chystáme se umýt auto. Lepší fotka se mi s Jolankou na břiše a pevnou padesátkou v ruce nepovedla.

9.3.12

Potkaňák na cestách

Fotka Jolanky s potkanem z IKEY, mi připomněla, že jsem s ním jedno jaro strávila stáž ve Francii. Dostala jsem jej darem od svého tehdy ještě budoucího muže před odjezdem. Takže nyní následuje série potkaních fotek z Francii. Jsem zvědavá, jestli poznáte aspoň jedno z míst, kde je to focené. Jedno z nich je jasné jako facka, ostatní je často nemožné poznat. Fotky jsou řazeny zcela náhodně.Teď mě ještě napadá, povzdech nad tím, jaké to byly časy, kdy jsem si mohla tak svodobně sama cestovat. Snad to nebude dlouho trvat a s holkama tady někam vyrazíme. Už mám v hlavně svoji vysněnou destinaci. Loňské řecko bylo skvělé, ale bylo tam příliš mnoho moře a měst a příliš málo hor a přírody.