28.2.15

Jarní prázdniny v Praze II

Měli jsme štěstí, že nám vyšlo báječné počasí a dalo se bez potíží trávit hodně času venku. Obráželi jsme dětská hřiště, obchůdky s přízemi a látkami. Tohle je hřiště U koníčka ve Stromovce.


Holky si nejvíc vyhrály na těch keramických plastikách - zvířatech. Moc se mi líbily. Třeba se nám časem podaří podívat i na jinou tvorbu autorky.







Skvělý perník od tety Magdy. Bohužel jsem nechala krabičku otevřenou a poodešla opodál. Když jsem se po chvíli otočila, viděla jsem, jak jeden kousek po druhém hltá velké hubené psisko a během pár sekund byla krabička prázdná. Pak uteklo z páníčkem, který si ničeho nevšiml, bodejť, když stál asi 50 m daleko. No nic, upečeme si jiný.

Jarní prázdniny v Praze I

Cesta narvaným pátečním vlakem se třemi dětmi  byla náročná, ale měli jsme velké štěstí na milé  a tolerantní spolucestující, které živé děti spíše bavily než otravovaly. Každopádně příště raději pojedeme už ve čtvrtek.


Tento krásný prostor mají časem zbourat.







 Letadýlko v bývalé továrně na letecké motory .


Opět. Baktus a Uppy Mamma. Nepřestávají mě fascinovat.

19.2.15

Jupí máma

Odloženec.

Dva šátky, jeden na nošení dětí a druhý na zahřátí krku. UppyMamma - Shoting Star a Bactus z klubíček od Vlněných sestrer. Jak jim to spolu krásně ladí.

18.2.15

Ze šátkařského srazu

Šátky kam se podíváš :-) Svůj komínek jsem zredukovala na tři šátky - jeden zimní, jeden univerzální na všechno, jeden elegantní. Ještě by to chtělo letní, třeba ten duhový z fotky (Uppymamma, Shooting Star).

17.2.15

Zase ty těstoviny


S omáčkou z pečené papriky. U nás trochu v Babicově stylu jako vždy. 


Pořádek v šuplíku dlouho nevydržel :-) 

12.2.15

Pokusný vzorek


Tohle by měl být polštář ladící s dekou. Zatím se mi moc nelíbí, ale doufám, že aplikace, výšivky a prošití jej promění k lepšímu.

11.2.15

Uklízím, organizuji ...

Jde to pomalu, Rozhodně nestíhám všechno, ale snažím se aspoň o ten čistý dřez. Pro nezasvěcené - koukněte sem.

9.2.15

Nedělní těstoviny

Některé rodiny mají v neděli tradičně svíčkovou nebo řízek, u nás jednoznačně vedou těstoviny. Většinou vrtule se skleněnou omáčkou. Tentokrát jsem se překonala a uvařila těstoviny z jednoho hrnce. Jedla je i i jinak velmi vybíravá Jó.

8.2.15

Vlňáčky a rozpletená duha v mlze


Vlňáčky podle zvětšeného návodu od Pickles už má Kubík delší dobu. Ukončení nohavic jsem udělala  přehrnovací. Teď je nosí uzavřené, až poporoste, budou mu z nich čouhat nožičky v ponožkách. 

Pokud chcete používat kamašky jako svrchní kalhotky přes látkové plínky, doporučila bych uplést kratší patent než je v návodu, naopak prodloužit část pletenou lícovým žerzejem. Čím delší tím lepší, miminka rostou rychle, tak vydrží, co nejdéle. Nohavice jsou dlouhé dost, není třeba je prodlužovat.

Vestička se už plete. Šedé příze nemám ani 100 g, tak mi držte palce, ať vystačí a nemusím lemy dělat barevné.

5.2.15

Ty nejmilejší


Vybrala jsem ty mému srdci nejmilejší čtverečky a sešila je do jednoho čtverce. Už jich mám celkem osm. Nikam se neženu, každý den jeden a koncem února mám všechny.

4.2.15

Obživlý kabát


Musela jsem si ho vyfotit a teď se při  pohledu na fotku směju téměř nahlas. Ten Metalouse jsem jí tam namotala já, přiznávám, ale měla ho dnes místo svého šátku, když jsme byli nakupovat a o víkendech si půjčuje šálu od tatínka. Tak trochu deja-vu. Jen jiné dítě a jiný kabát.

3.2.15

Další projekt

Ještě jsem nenahodila na vestičku pro Já (ale už jsem stihla poslat dál tu starou) a už začínám nový velký projekt - deku/přehoz na chalupu. Hlavním cílem je použít na ni, co nejvíc látek ze zásobárny a co nejméně látek kupovat.

O přehozu přemýšlím už několik let. Nedávno jsem na počítači prolistovala složku s obrázky patchworkových dek, které se mi líbí, abych našla nějakou inspiraci. Chtěla jsem něco jednoduchého na ušití, přitom trochu tradičního a trochu moderního. Našla jsem tuto krásu (ještě tady a tady). Samé čtverce, takže na ušití snadné. Sice hodně pracné a časově náročné bude ruční prošívání a aplikace, ale na to se vysloveně těším.

Rozhodla jsem se deku vysloveně okopírovat, tak moc se mi líbí. Bylo zajímavé si ji překreslit, podívat se podrobně na to, jak jsou jednotlivé čtverce sestaveny. Jediné, co měním, je formát, ze čtverce dělám obdélník. Pokusím se do dodržet barevnost, co mi dovolí zásobárna. Kupovat chci jen modrý len na borduru a látku na zadní stranu.

Nejdřív jsem prohrabala zásoby, vytáhla hromádku lněných a bavlněných látek v režné barvě, mezitím i jedny lněné kalhotky, které jsem nikdy nenosila, protože mi neseděl střih, ale kvůli látce mi bylo líto se jich zbavovat. Do prázdného dětského pokoje, kde suším prádlo a žehlím, jsem donesla čtyři krabičky se zbytky látek, které schraňuji několik let. Byly roztříděné podle barev, ale ráno je našla Jó a začala si s nimi hrát po svém.



Ušila jsem zkušební vzorek pro jeden ze čtverců s drobnými čtverečky (výsledná velikost čtverečků je 3x3 cm), abych zjistila, že musím šít s většími přídavky na švy, a hlavně se mohla při čištění zubů kochat hotovým dílkem a snít na budoucí dekou. Budou se na ní krásně učit barvy.


2.2.15

Pyramidka nosítek


Letošní první várka nosítek. O víkendu byly síly i čas na šití.

Poslední dobou je obojího málo, času i sil. Přece jen miminko dá zabrat, i když se to nezdá. Musím chodit dřív spát, jakmile se přetáhnu, není přes den čas to dospat (teď trochu je, holky jsou doma nemocné, nemusím je vodit do školky a kroužků), angína číhá za rohem a při každém oslabení na mě skočí. Od porodu už třikrát. Malý Já sice spí v noci 12 hodin, ale několikrát se kojí. Usíná před šestou, budí se stejně tak.

No nic jdu spát. Dobrou noc.

1.2.15

Před ledničkou

Kubíkovi rostly v sobotu zoubky a tak se nosil.