30.4.14

240/365

Zjistila jsem, že nemám žádnou tašku, kterou bych si mohla vzít na procházku s holkama. Takovou, aby se do ní vešlo pití, peněženka, mobil, pytlík s háčkováním a svačinka. Stačil jeden den a už ji mám. Všechen materiál jsem měla doma, jen ten popruh mohl být širší, ale jsem vděčná aspoň za tento. Na nákupy se dostanu nejdřív v pondělí.

29.4.14

Záplaty


Než stačím zašít díru na jedněch teplácích, už je díra na dalších. Dnes jsem takto "příjemně" strávila čas, kdy Jó po obědě spala.

239/365

Pečené brambory a mrkev náš dnešní oběd. Když Jů zaslechla, jakou dobrotu jsme měly, tak chtěla to samé k večeři.

We had baked potatos and carrots for lunch today. When Jů heard, what a delicious meal we had, she wanted the same for dinner.

28.4.14

238/365

Jedno dítko se uzdravilo a zítra vyráží do školky, druhé dostalo to, co první. Ring-sling se na poponášení tulivého horečkou sálajícího maroda líp než ruce. Jen by potřeboval trochu přistřihnout, ten dlouhý cíp není moc praktický.

One child is healthy and tomorow is going to kindergarden. The second child stays at home being ill. A ring-sling is perfect for carrying a baby with  fever.

27.4.14

Dort s růžovými puntíky

 Pravítko na patchwork a krájecí kolečko na pizzu.

Jako vykrajovátko na puntíky posloužilo víčko od antibiotik.

Recept zde. Náš dort byl jen růžový. Duhový jsem pekla už před lety. Krém ze sýru Philadelphia mohu jen doporučit. Samotný sýr je dost slaný, ale krém chutná výborně.

237/365


Hotové dortíky. Veganský z pundinku a jablíček, puntíkovaný s mašlí pro všežravce.

236/365

Upečený korpus na zítřejší oslavu,

25.4.14

235/365

Moje nová pouliční pletka v barvách brněnského znaku. Na stejném místě jako ta první tj. před galanterií na Joštové v Brně.

I have installed my new yarn bomb in the city centrum of Brno, just in front of a yarn shop. It has the same colors as coat of arms of Brno.

24.4.14

234/365


233/365

Vyrazily jsme pro suroviny na pampeliškový med.

232/365


Zase samý puntík, zase palačinky.

Tentokrát jsem mléko nahradila Zajícem a vajíčka vanilkovou hraškou. Nic moc, chutnaly poněkud chemicky, špatně se obracely. Příště raději klasicky nebo s jinými náhražkami.

20.4.14

230/365

Opět z kuchyně. Pečeme muffinky. Mrkvové, s trojí čokoládou a perníkové.

Again a photo from our kitchen. We were baking muffins. 

19.4.14

Středověká košilka

Loni jsem se díky kamarádkám z nosenideti.cz dostala na kutnohorský festival Stříbření. Moc se mi tam líbilo. Kamarádky a jejich rodiny byli oděny do gotických kostýmů, což mě inspirovala k tvorbě vlastního. Navíc diváci, kteří přijdou v historických kostýmech, mají slevu na vstupném, takže po pár letech účasti se vám peníze vložené do nákupu látek vrátí na ušetřeném vstupném.

Zatím jsem koupila 4 metry bílého lnu za 600 Kč na košilku pro mě a tuniku pro muže. Cena vstupenky je letos pro dospělého na sobotu 180 Kč, na neděli 130 Kč. Cena vstupenky pro kostýmovaného diváka je 80 Kč za oba dny dohromady. Úspora pro jednoho dospělého při účasti po oba dny je 230 Kč.
 Kdybych tedy chodila v košilce a muž v tunice, tak se nám investice vyplatí za předpokladu stejných cen již příští rok.  Jenže já si budu šít ještě svrchní šaty, což investici značně navýší a naše účast vzhledem k nemocnosti dětí není nikdy jistá.

Košilka je z bílého silnějšího lnu koupeného loni hned po Stříbření v Praze u Fialy. O střizích středověkého oblečení se česky dočtete něco tady, tady a tady. Český návod na tuniku/košilku/oplečka je zde. Bohužel tam nevidím jeden obrázek, o kterém se v textu píše. U holek mi to nevadilo a košilky jsem jim ušila částečně podle měření, částěčně od oka (hlavně rukávy). V jejich případě šlo o malé množství látky. Stačily mi necelé dva metry 140 cm široké látky (směs lnu a bavlny) na košilky o velikosti 98 a 116. Z úplných zbytků látky jsem pak posešívala ještě maličkou tuničku podle tohoto návodu. Jen tak pro radost ze šití, třeba se bude někomu na letošním Stříbření hodit.


K výpočtu velikosti střihových dílů jsem použila smock pattern generator. Stačí zadat rozměry své postavy v palcích nikoliv v centimetrech do tabulky a jedním kliknutím získáte rozměry střihových dílů včetně přídavků na švy půl palce. Na rukávy mi to přišlo skvělé, opravdu se povedly, jsou úzké, ale pohodlné. Délku a šířku hlavního dílu jsem si kontrolovala výpočtem na českých stránkách. Při samotném stříhání a následném sešívání jsem udělala jednu chybu - prodloužila jsem hlavní díl, aniž bych prodloužila klíny. Tím se mi posunulo křížení klínů, rukávů a klínků v podpaží, takže to nevypadá tak hezky, ale košilka se dá nosit i tak.
Až těsně před zahnutím spodního lemu jsem se podívala na obrázek, který mě inspiroval k ušití svrchních šatů a zjistila, že na ženy na něm mají košilky jen do půlky lýtek. Takže jsem celou svou košilku zkrátila o 20 čísel a teprve poté ji olemovala. 
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Les_Tr%C3%A8s_Riches_Heures_du_duc_de_Berry_juin_haymaking.jpg
Pro šití  nacházím hodně inspirace a rad u Sarah Jane z Romantic History. Najdete u ní košilku, krásné lněné vypasové šaty i jedny vlněné, nějaké oblečení pro děti. Zajímavé blogy jsou i tento  a tento.

Ještě jedna poznámka nakonec. Rozšiřující trojúhelníkové klíny jsou u mé košilky všité jinak než u těch holčičích. Je to trochu vidět na obrázku mojí košilky položené na zemi a u té miminkovské. Zatímco u mojí košilky je celý spodní lem v jedné přímce, u miminkovské jsou na něm dva zlomy. Připadá mi, že druhý způsob dělá hezčí tvar. Příště bych košilku šila maličko jinak. Pokusím se zítra nakreslit a nafotit obrázek, aby bylo vidět v čem se jednotlivé způsoby liší.

EDIT: Slíbený obrázek, který srovnává rozdílné způsoby všívání bočních rozšiřujících klínů.

229/365

Po dlouhé době pečeme pizzu a po dlouhé době se mi povedla. Bude to tím, že jsem z rajčat v plechovce nejdřív slila vodu a teprve pak je umixovala, takže těsto se pěkně propeklo. Taky jsem objevila, že jsem k ručnímu mixéru dostala i mixovací nádobu, paráda. Nic nestříká ven, dá se dokonce i zavřít víčkem.

Holky mají své nové zástěrky se zapínám na krku, aby byly hodně vysoko a při ochutnávání sloužily i jako bryndáky.

It's a long time since we baked pizza. Girls were wearing their new aprons. They have fastening around the neck to get  them as high as possible, so they serve as a bib when girl are tasting. 

18.4.14

228/365

Dokončený spodní lem mé lněné košilky podle středověkého střihu. Nakonec jsem ji celou zkrátila o 20 cm, aby sahala do půli lýtek místo ke kotníků. Je to pohodlnější na chození, nebude mi v ní v létě takové vedro a hlavně koukla jsem se na obrázek který mě inspiroval a tam mají košilku/oplečka taky jen do půli lýtek.

17.4.14

227/365

Barvíme kraslice. Co doma s marody? Jů bolíod včerejška ouško, v noci měla horečku a dnes dostala antibiotika. Deset dní doma.

226/365


Velikonoční věnec u holek v pokoji.

15.4.14

Velikonoční zdobení


Stejně jako předloni jsme zdobily vajíčka podle Jany z Kohoutího vršku. Obě holky se krásně zapojily, Jů do celé procedury, Jó bavilo obalovat vajíčka krupicí.

Zatímco před dvěma lety jsme to zvládly bez nehod, letos tomu tak nebylo, krupici jsem následně vysávala po celé obývákokuchyni. Ale mohlo být hůř, naštěstí nedošlo k setkání krupice s rozlitou vodou.

225/365

Ušila jsem holkám nové zástěrky na vaření. Jó miluje modrou a puntíky.

224/365

Všichni máme rýmu, někteří dokonce "rýmičku". Už druhý den jsme zavřené doma, tak aspoň cvičíme, když venku je zima, fouká a prší.

14.4.14

223/365

foto cenzurováno

Pozdně noční post, pozdně noční foto. Oplečka jsou sešita, už chybí "jen" ruční začištění švů, rukávů a dolního lemu. Výstřih nechám na dobu až budu mít hotovy svrchní šaty.

13.4.14

Moje radosti


Rozkvetlá sakura. 


 Probouzející se trvalkový záhon za sakurou. Fascinuje mě, jak se květiny stačily od loňska rozrůst.

Jako jedny z posledních vykoukly z hlíny i mé oblíbené hosty.

Kakosty pod sakurou.

Zelená střecha na garáži. I tady se rostlinkám dobře daří.


Nová vestavěná skříň pod schodištěm. Dlouho jsem za ni lobovala. Muži by stačily skříně z IKEA. Jenže ty by nikdy takhle dokonale nevyužily daný prostor. Skříň není na celou šíři schodiště, i když by to tak určitě bylo hezčí, protože by se tím zúžila chodba kolem skříní vedoucí.

Přesunem potravin z kuchyňských skříněk se mi uvolní spousta místa pro nové kousky nádobí. Přece je nenechám prázdné?


Něžný tulipán od muže.


12.4.14

222/365

Plot je hotov. Trik odhalen.

11.4.14

221/365

Vzpomněl si. Nejen na výročí, ale i na oblíbené květiny. Jsou krásné. Děkuji.

220/365

Bez fotky.

219/365

Ze šátkařského srazu na Šelepce.  Byla děsná zima.

8.4.14

218/365

Konečně povedená fotka jarního antoníčku.

Bohužel jeden z jarních květináčů si odnesl neznámý pachatel, druhý padl za oběť naší týdenní nepřítomnosti kombinované se suchým počasím. Aspoň jeden zůstal.

217/365

Článek o opleteném oblouku na Čáře v Brněnském metropolitanu mě příjemně nakopl k pokračování na pleteném kabátku pro vedlejší oblouk. Tentokrát v barvách brněnského znaku.

216/365

Zatímco maminka uklízí před odjezdem děti si užívají kofoly a lízátek s tatínkem.

215/365

U táty na koníka.

214/365

Dokončila jsem už vloni nastřižené a částečně ušité spodničky/oplečka/suknice. Budou se holkám hodit na letošní kutnohorské Stříbření. Návod například zde.

Jednotlivé střihové díly jsem sešívala na stroji bavlněnou nití. V ruce jsem poté olemovala výstřih, rukávy i spodní lem a začistila všechny švy. Mám tyhle dokončovací práce moc ráda, tak jsem si těch několik hodin šití užila. A jak si to teprve užiju až budu šít oplečka (to slovo se mi moc líbí) i pro sebe. To bude metrů a metrů, hodin a hodin.

213/365

U studánky v lese pod chalupou jsem objevily malou nádržku zanesenou bahnem. Vyčistily jsme ji a prokopaly kanálek. Potom Jó zahučela po hlavě do větší studánky, naštěstí ji Jů na můj povel zachytila a odnesly to jen rukávy a obličej.

212/365

Zátiší z umývání nádobí. Holky už jsou při něm opravdu nápomocné - já myju, Jó oplachuje a Jů utírá. Stejně tak se osvědčily při obalování květáku v trojobalu, až jsem koukala.

211/365

Jů přitáhla největší kus dříví na oheň.

210/365

Tradiční fotka u křížku cestou na Čarták, kde jsme si tradičně dali halušky a borůvkové knedlíky.