5.9.21

25_Idiom v městské knihovně


Myslím, že nejde vejít do budovy Městské knihovny na Mariánském náměstí a do této pět metrů vysoké věže postavené z knih nenakouknout. To neodolatelné nekonečno milují i naše děti. Pamatuji si, že Jáík se poprvé hrozně lekl a ucukl, jak se bál že spadne do té hloubky. Ve skutečnosti je propast hluboká jen necelý metr a celé kouzlo je tvořené dvěma obyčejnými zrcadly, z nichž jedno je na podlaze a druhé na stropě. 


Pořádná hromada vyřazených knih a dvě zrcadla. Jak málo stačí k vytvoření geniálního díla, které vyhrálo nejednu cenu a dostalo se i na titulní stranu časopisu Science (podařilo se mi ji dohledat, schválně koukněte, je tam).  

V podstatě se takový Idiom může doma postavit každý. Napadá mne třeba věž postavená z učebnic a sešitů za celá naše školní léta. Jak vysoká by asi byla?




Na nakouknutí se stojí fronty.


Děti se mnou nechtěly jít na výstavu a daly přednost dětskému oddělení v knihovně. Když jsem se k nim vrátila, potkala jsem Jáíka právě u Idiomu. Jó v vydržela u knih v policích a našla pokladovku pro děti, kterou připravila knihovna. Po chvilce váhání jsme se rozhodli si ji zahrát.  


Nebylo to nic složitého. Stačilo obejít kolečko Ústřední knihovna - Staroměstské náměstí -Španělská knihovna - Ústřední knihovna a koukat kolem sebe na příslušných místech. Nejnáročnější bylo trpělivě čekat než Jáík napíše slova do křížovky. Na rozdíl od Jó si dával opravdu záležet a každé písmenko pečlivě kreslil.

Trdelník za odměnu. 

Hra je připravena na více pobočkách. Třeba i na té vaší.

No comments:

Post a Comment

Děkuji za Vaše slova.