5.8.21

Balt IV - Turecké ručníky

Pamatuji si místo, kde jsem je viděla poprvé - v arabském obchodě na Puškinově náměstí v Bubenči. Tolik se mi líbily, že se se odhodlala vejít dovnitř a chvíli se kochala jejich pruhovanými vzory a krásným materiálem. Koupit je jsem si zakázala, ale i tak si k nám našly cestu. O dva roky později si muž jeden růžový přivezl z firemní akce v Řecku. Další čtyři jsme postupně sehnali z druhé ruky (všechny nepoužité). Říká se jim turecké ručníky nebo osušky, případně peshtemal.

Na těchto ručnících se mi líbí, jak jsou velké, tenké, lehké a bavlněné. Oproti froté ručníky snadno schnou a nezabírají tolik místo, což na cestách člověk ocení. K tomu ty krásné vzory a barvy. Využít se dají různě - jako ručník nebo deka, jako prostěradlo či lehká přikrývka, jako šála nebo pléd. Jů si je tak krásně, jak jen ona umí, omotala kolem sebe, že najednou měla fialovou sukni a šedý top (na fotce je Jó, která se do ručníků halí, protože je jí zima). 

Velký ručník jsem využila i na zakrytí spícího nemocného Jáíka.


Srovnání těch kousků, které máme. Všechny ručníky jsou přeloženy stejným způsobem, aby bylo možné snadno srovnat jejich velikost i tloušťku (gramáž). 


Třásně. Ach ...


Nejpodobnější jsou ručníky Aelia Anna a ten anonymní (???), rozměrově i gramáží. Tyto dva působí nejtradičnějším dojmem. Ručník od značky Tchibo je spíš už taková deka (rozměry i sílou), ten z H&M je hodně tenký. 
Celkově u mne vede ten anonymní kousek - poctivá gramáž, rozměr tak akorát, keprová vazba, která nemá tendenci se zatrhávat a na rozdíl od té plastické na ručnících od Aelia Anna nemá chladící efekt. 

Co vy? Už jste o těchto ručnících slyšeli? Používáte je? 


5 comments:

  1. Ahoj Evi, podobný ručník jsem před několika lety ulovila ve slevě v oblíbeném eshopu v Anglii. Kupovala jsem naslepo, jen proto, že se mi líbily barvy a proužky. A ze všech cestovních ručníků je to u nás doma jednoznačně nejoblíbenější. Kdybych věděla, jak bude super, koupím jich rovnou 5 :-)
    Bohužel byly tenkrát rychle vyprodané (nedivím se), takže o ten jeden je skoro pořád bitka...
    Ivča - Novire

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivi, tak to je důkaz toho, že jsou fakt skvělé. Dneska se dají koupit i v tom HMku, i když bych to nedoporučovala s ohledem na kvalitu a raději volila nějakou jinou značku.

      Delete
  2. Máme jich doma několik a cestu k vodě si bez nich nedokážu představit. Vozím si je ze zahraničí. A i manžel ( věčný odpírač) jim přišel na chuť)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsou prostě nejlepší! Vozíte si je z dovolených do teplých krajin?

      Delete
    2. Ano.... tam i zpět))))

      Delete

Děkuji za Vaše slova.