19.10.19

111 míst v Praze, která musíte vidět


Myslím, že kniha 111 míst v Praze, která musíte vidět si zaslouží kratinké představení. Knihu napsali Matěj Černý a Marie Peřinová, žurnalisti, milovníci procházek po Praze a hlavně objevitelé právě takových skrytých míst, jaká jsou v knize popsána.


Jak sami autoři uvádějí v předmluvě, knih o Praze bylo napsáno tolik, že jim je v Městské knihovně na Mariánském náměstí věnováno samostatné oddělení. Tak v čem je tahle kniha výjimečná? V tom, že jsou do ní vybrána pamětihodná místa (restaurace Expo 58, Ivalidovna, památník Jana Palacha ...), která jsou turisty i Pražany často opomíjená, a také místa, která Prahu charakterizují v celé její různorodosti (lidová jídelna, reklama z první republiky, hudební klub, přírodní památka ...).


Jak je kniha členěná? Po předmluvě  následuje přehledný obsah.



Každému místu je věnována jedna dvoustrana - vlevo je text, vpravo fotografie.



Na straně s fotkou jsou uvedeny údaje, jak se na místo dostat MHD, kdy je otevřeno a ještě nějaké tipy navíc (často nějaká kavárna nebo restaurace v okolí).


Úplně vzadu jsou v knize dvě mapy, které jsou velkými pomocníky při plánování objevných výletů. V knize jsou místa seřazena a očíslována abecebně, takže kousek od sebe mohou být místa, která mají úplně jiné číslo. Třeba místa 63 a 20 jsou v reálu od sebe coby kamenem dohodil. Mapky (jedna detailnější zabírající střed a širší střed města a druhá méně podrobná) vám pomohou naplánovat si trasu procházky, tak abyste prošli několik zajímavých míst během jednoho odpoledne.

No comments:

Post a Comment

Děkuji za Vaše slova.